Stirile zilei

Aproape 40.000 de candidați, așteptați la proba scrisă a Titularizării 2025

Marți, peste 39.700 de persoane sunt programate să participe la examenul scris al concursului național pentru ocuparea posturilor vacante sau rezervate din învățământul preuniversitar, cunoscut sub denumirea de Titularizare 2025.

Conform informațiilor transmise de Ministerul Educației, concursul constă într-o probă practică ori o inspecție specială la clasă, urmate de proba scrisă, ce se va desfășura începând cu ora 9:00, în 121 de centre de examinare repartizate în 41 de județe și în Capitală. Distribuirea disciplinelor pe centrele de concurs este stabilită de inspectoratele școlare și publicată pe site-urile acestora.

La această etapă a concursului au acces candidații care au obținut minimum nota 5 la inspecția de la clasă sau la proba practică. Este vorba despre peste 39.700 de persoane eligibile, dintre care mai mult de 7.400 sunt absolvenți ai promoției curente provenind din licee pedagogice, școli postliceale, programe universitare de licență și masterat sau din departamentele de pregătire a personalului didactic.

Precizăm faptul că, iniţial, s-au înscris peste 41.300 candidaţi, dintre care peste 7.700 de absolvenţi ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licenţă, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoţia curentă. În perioada de înscriere candidaţii au avut posibilitatea de a depune/transmite dosare de înscriere în mai multe judeţe”, a transmis Ministerul Educației.

Durata probei este de patru ore, însă aceasta poate fi extinsă cu până la două ore pentru candidații cu dizabilități de vedere sau în alte cazuri speciale (ex. dictarea lucrării de către candidat către un asistent). În aceste situații, comisiile județene sunt responsabile de adaptarea condițiilor de susținere a probei, în funcție de nevoile individuale ale candidaților. Ministerul a fost notificat cu privire la 33 de astfel de cazuri provenind din 13 județe și din municipiul București.

Testarea vizează atât cunoștințele de specialitate, cât și abilitățile didactice ale candidaților, conform programelor aprobate prin ordin ministerial. Subiectele pentru cele 119 discipline, alături de traducerile acestora în limbile minorităților și baremele aferente, sunt elaborate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare și vor fi publicate în aceeași zi, după desfășurarea probei, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Cele mai căutate discipline pentru care candidații susțin proba scrisă sunt:

• învățământ preșcolar, predare în limba română – peste 8.300 de candidați;

• învățământ primar, predare în limba română – peste 6.100 de candidați;

• educație fizică și sport – peste 3.600 de candidați;

• limba și literatura română – peste 2.300 de candidați;

• limba engleză – peste 2.000 de candidați.

Corectarea lucrărilor va fi realizată digitalizat în centre naționale organizate pe discipline.

Primele rezultate vor fi afișate pe 22 iulie atât la sediile inspectoratelor școlare, cât și online, pe platforma oficială. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, până la ora 21:00, respectiv în ziua următoare (23 iulie), până la ora 12:00, fie fizic la sediile inspectoratelor, fie prin e-mail, la adresele comunicate de fiecare inspectorat în parte.

Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 30 iulie.

Între 31 iulie și 1 august vor avea loc ședințele publice organizate de inspectoratele școlare pentru repartizarea candidaților pe posturile disponibile pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în funcție de mediile obținute.

Coordonarea organizării probei scrise este în responsabilitatea Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare, prin comisiile județene de concurs. Toate sălile implicate în proces – de multiplicare, de desfășurare a examenului, de evaluare și de soluționare a contestațiilor – sunt dotate cu camere de supraveghere audio-video.

Pentru a deveni titulari, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecția practică desfășurată în domeniul postului dorit. În cazul angajării pe perioadă determinată (suplinire), nota minimă necesară este 5 la ambele probe.

Articole Recomandate

Back to top button