Saturday, May 30, 2020
Jurnalism corect


ANALIZĂ Victimizarea doctorului Streinu Cercel copiază un scenariu PSD din 2012

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii , at 25 aprilie 2020 Etichete: ,

Demiterea doctorului Streinu Cercel din fruntea comisiei speciale anti-Covid de la nivelul Ministerului Sănătății a fost folosită în scop politic de PSD. Social-democrații au fost singurii care au avut o strategie de comunicare în acest scandal, ea constând în victimizarea lui Streinu Cercel. Social-democrații au încercat să repete scenariul din 2012 când, într-un an cu alegeri locale și parlamentare, au amplificat protestele de stradă pentru susținerea lui Raed Arafat. Șeful SMURD intrase într-un conflict cu fostul președinte Traian Băsescu din cauza reformei în sistemul sanitar.

“Ghici ghicitoarea mea”, a fost afirmația celebră care a declanșat scandalul în 2012. Președintele Traian Băsescu s-a certat în direct la o televiziune cu Raed Arafat în ianuarie 2012, pe care l-a amenințat că o să fie demis. Arafat se opunea angajării răspunderii guvernului pe o formă a legii sănătății.

PSD a speculat din plin momentul, iar televiziunile de casă de la acea dată au amplificat întreg scandalul. După trei săptămâni de proteste și mișcări în stradă pentru apărarea lui Raed Arafat, amestecate cu scandări împotriva guvernului și președintelui Băsescu, Emil Boc își prezenta demisia la începutul lunii februarie. Există informații din acel moment, că rolul PSD a fost unul extrem de important în mișcările de stradă, chiar dacă au fost și oameni care au protestat fără implicarea politicului. Partidele au apelat atunci la galeriile de fotbal, care au produs ciocniri cu forțele de ordine, iar situația a părut scăpată de sub control. Televiziunile apropiate de PSD i-au luat apărarea lui Raed Arafat, care a fost victimizat în acea perioadă. Apropierea dintre Arafat și PSD a fost evidentă în 2014, când acesta își exprima susținerea pentru Victor Ponta în competiția prezidențială.

Scenariul pare că se repetă în 2020, în rolul lui Raed Arafat aflându-se de data aceasta doctorul Streinu Cercel. Demiterea acestuia din fruntea comisiei speciale anti-Covid, recent înființată în Ministerul Sănătății, a dat prilejul PSD să acționeze în forță.

Vârf de lance a fost primarul Capitalei, Gabriela Firea, dar și posturile apropiate de social-democrați. Imediat au apărut interviuri elogioase cu doctorul Streinu Cercel, în care acesta era victimizat, iar liderii social-democrații au transmis mesaje dure pe Facebook. Chiar dacă mișcările de stradă sunt interzise în această perioadă, se poate observa cum PSD a avut o strategie de comunicare în mediul online și tv pentru a câștiga puncte electorale. Mesajul transmis de PSD a fost că este apărat un profesionist schimbat din motive politice de președintele Iohannis și premierul Orban cu mâna ministrului Tătaru.

Gabriela Firea a apărut în ultima lună de mai multe ori alături de doctorul Streinu Cercel, cei doi vorbind despre o testare în masă a populației, mai ales în București. Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent, dar primarul Capitalei s-a promovat prezentând diferite măsuri de luptă împotriva coronavirusului. Toate girate de doctorul Streinu Cercel.

“Prin răzbunare nu se va inventa vaccinul anti-covid! Și nici nu se va limita răspândirea virusului. Într-o vreme în care toți specialiștii trebuie să fie ascultați și susținuți (nu avem așa mulți!), ne răfuim cu ei și îi ducem în malaxorul politic. Suntem normali (la cap)? Nu putem îngropa securea războiului politic dement măcar cât suferă toată țară, toată planeta?”, a scris Firea pe Facebook.

Chiar dacă a fost printre ultimii care au ieșit cu un mesaj public, Marcel Ciolacu a intrat și el în corul celor care îl laudă pe Streinu Cercel.

“Politrucii PNL nu suportă specialiștii care spun adevărul! De asta a fost demis profesorul Streinu-Cercel! La noi, profesorul Streinu-Cercel- cel care a propus testarea prin sondaj, tocmai a fost demis. Nu pentru că i s-ar reproșa ceva în activitatea sa de specialist. Ci pentru că, în urmă cu trei luni, atunci când toată lumea – mai puțin președintele Iohannis și PNL! – era speriată de ce urma să vină, Streinu-Cercel a propus un plan de măsuri, un plan ce nu s-a aplicat vreodată, deci fără urmări”, a fost mesajul lui Marcel Ciolacu.

Strategia PSD s-a evidențiat când mai mulți lideri social-democrați au început să posteze mesaje similare.

“Când tu nu doar că nu îl asculți pe specialist, ba mai mult de atât, îl schimbi dintr-o poziție cheie în plină epidemie, atunci nu faci altceva decât să atentezi la sănătatea populației! Astfel de lupte politice arată cât de mici sunt cei care guvernează România în acest moment și cât de mult ne disprețuiesc liberalii pe noi, românii!”, este reacția lui Marian Oprișan, președintele PSD Vrancea.

Președinta PSD Sector 2, Rodica Nassar, a distribuit un text care încearcă să demonstreze că președintele Iohannis, premierul Orban și ministrul Sănătății au inventat o “minciună” la adresa doctorului Streinu Cercel pentru a-l demite.

Nassar revine cu un mesaj în care scrie: “pentru ca a fost ajutat sa găsească un țap ispășitor, Nelu (n.r. Tătaru – ministrul Sănătății) merge mai departe!Sa vedem pana când!”.

“Un individ care până acum 5 luni era pur și simplu șomer, a cărui pricepere în prevenirea și combaterea bolilor infecțioase este egalată doar de aroganța pe care o manifestă zilnic, acest personaj, care vremelnic ocupă funcția de Prim-Ministru, pe numele său Ludovic Orban, s-a găsit să-l ia în derâdere pe Prof. Streinu-Cercel, unul dintre cei mai reputați specialiști în boli infecțioase pe care îi are România. Nici nu știu ce este mai revoltător. Faptul că PNL își bate joc constant de doctorii acestei țări, cazul Streinu-Cercel, fiind doar cea mai recentă bătaie de joc? Sau că prin deciziile lor liberalii ne pun, în mod deliberat, sănătatea în pericol? Oricum ar fi cazul, demiterea Prof. Streinu-Cercel este o greșeală imensă, care se va plăti cu sănătatea românilor!”, este postarea deputatei PSD, Aida Căruceru.

Toate mesajele postate de social-democrați demonstrează că a existat o linie de acțiune în cazul doctorului Streinu Cercel, iar ele încearcă să acrediteze ideea că guvernul acționează ineficient împotriva coronavirusului, iar specialiștii sunt înlăturați.

Doctorul Streinu Cercel a fost schimbat din fruntea comisiei anti-Covid din ministerul Sănătății, după ce în spațiul public a ieșit un document elaborat de acesta în luna februarie, intitulat “Vacanța mare”. Președintele Iohannis și premierul Orban l-au criticat dur pe Streinu Cercel, dar acesta a fost schimbat doar din fruntea Comisiei speciale de la nivelul Ministerului Sănătății. Doctorul nu și-a pierdut funcția de director al Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW