Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Val de altercații între polițiști și cetățeni în contextul restricțiilor fără precedent: agent amenințat cu moartea, trecător snopit în bătaie

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie , at 18 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Restricțiile fără precedent impuse de autorități în contextul crizei COVID-19 au dus la un val de altercații între oamenii legii, al căror rol este să asigure respectarea măsurilor, și cetățenii care nu au vrut să se adapteze noilor reguli. În timp ce în Maramureș, Cluj sau București oamenii legii au fost amenințați, un agent din Capitală a fost filmat când lua la bătaie un trecător. 

Cu arma albă împotriva ordonanței

Mai multe persoane prinse că au încălcat regulile stabilite în timpul stării de urgență au sărit să amenințe polițiștii.

Cel mai recent caz este al unui bărbat din Cluj care a atacat un agent cu o sticlă, în contextul în care acesta verifica respectarea restricțiilor. Individul s-a ales, firește, cu dosar penal.

La data de 10.04.2020, în intervalul orar 20:18:45 – 20:30:23, inculpatul H.I.C. a proferat ameninţări cu acte de violenţă şi moartea persoanei vătămate G.M., agent de poliţie în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, care se afla în afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi efectua activităţi în vederea respectării prevederilor Ordonanţei Militare nr. 3/2020, în punctul fix de pe str. M.K. din satul F., comuna F., cauzându-i astfel o stare de temere cu atât mai mult cu cât nu a respectat în mod constant distanţa de siguranţă de 1,5 metri, avea asupra sa o sticlă şi l-a atins pe persoana vătămată în zona inghinală”, potrivit procurorilor clujeni.

În paralel, un bărbat din Sighetu Marmației, județul Maramureș, a fost arestat pentru că a amenințat cu cuțitul un polițist. Chemați pentru că într-un bloc din oraș avea loc o petrecere la care participau peste opt persoane iar acestea fac gălăgie, oamenii legii au spart petrecerea. Vizita nedorită a polițiștilor a nemulțumit un petrecăreț, care a devenit recalcitrant, a luat un cuțit și a amenințat un agent. Comportamentul i-a adus un dosar penal de ultraj.

În București, un bărbat aflat într-o stație de tramvai s-a apucat să scuipe trecătorii, potrivit Poliției Capitalei. În momentul în care a observat echipajul de poliție,  a devenit recalcitrant și a adresat, în continuare injurii. Oamenii legii au fost nevoiți să îl imobilizeze și să îl ducă la secția de poliție. Bărbatul a primit 11.500 lei amendă.

Trecător bătut cu pumnul de un polițist

Au fost și cazuri în care, cel puțin la prima vedere, polițistul ar fi reacționat necorespunzător.

O filmare din București, publicată pe internet, arată un agent care lovește cu pumnul un trecător, în contextul în care acesta ar fi ieșit din casă în ciuda prevederilor în vigoare.

În noaptea de 7/8 aprilie, doi bărbați au fost opriți de către un echipaj al Secției 9 Poliție, în vederea legitimării și verificării documentelor prevazute de Ordonanțele Militare. Bărbații au refuzat legitimarea și au fost conduși la subunitatea de poliție, unde au fost sancționați contravențional, fiecare, cu suma de 200 lei, conform prevederilor Legii nr 61/1991, precum și cu suma de 10.000 lei având în vedere că nu dețineau documentele prevazute de Ordonanțele Militare”, potrivit poliției.

Cu privire la modul în care a acțiunat polițistul a fost începută o anchetă internă. De cealaltă parte, sindicaliștii susțin că bărbatul lovit ar fi înjurat polițistul și că filmarea ar fi trunchiată.

Sursă foto: captură

Comentarii


  • […] „În noaptea de 7/8 aprilie, doi bărbați au fost opriți de către un echipaj al Secției 9 Poliție, în vederea legitimării și verificării documentelor prevazute de Ordonanțele Militare. Bărbații au refuzat legitimarea și au fost conduși la subunitatea de poliție, unde au fost sancționați contravențional, fiecare, cu suma de 200 lei, conform prevederilor Legii nr 61/1991, precum și cu suma de 10.000 lei având în vedere că nu dețineau documentele prevazute de Ordonanțele Militare”, potrivit poliției, scrie MainNews. […]

  • […] „În noaptea de 7/8 aprilie, doi bărbați au fost opriți de către un echipaj al Secției 9 Poliție, în vederea legitimării și verificării documentelor prevazute de Ordonanțele Militare. Bărbații au refuzat legitimarea și au fost conduși la subunitatea de poliție, unde au fost sancționați contravențional, fiecare, cu suma de 200 lei, conform prevederilor Legii nr 61/1991, precum și cu suma de 10.000 lei având în vedere că nu dețineau documentele prevazute de Ordonanțele Militare”, potrivit poliției, scrie MainNews. […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW