ANALIZĂ Unde s-a împiedicat Guvernul, în criza COVID | Restricțiile de Paște și Lumina de la polițiști, șomajul tehnic, demisia ministrului Sănătății și schimbarea premierului
În ciuda unor măsuri luate din timp pentru prevenirea răspândirii, la scară largă, a noului coronavirus în România, au existat câteva episoade mai puțin reușite în gestionarea crizei sanitare de către echipa de la Palatul Victoria. Schimbarea premierului, demisia șefului de la Sănătate în plină criză și relaxarea care nu a mai avut loc a restricțiilor de Paște sunt doar trei dintre acestea.
Episodul polițiștilor trimiși să împartă Lumină și conflictul cu președintele
Unul dintre momentele care a stârnit cele mai multe reacții a fost cel legat de sărbătorile pascale. În ciuda restricțiilor, ministrul de Interne a anunțat, printr-o declarație transmisă în întreaga țară, semnarea unui acord cu Biserica Ortodoxă Română (BOR). Potrivit acestuia, pâinea binecuvântată ar fi urmat să fie împărțită credincioșilor la biserici, iar polițiștii ar fi trebuit să împartă Lumina sfântă.
Ulterior, Vela a afirmat că avea informații potrivit cărora rivalii politici ar fi instigat oamenii să iasă din case și că președintele ar fi știut de măsuri, cărora le-ar fi dat undă verde.
A doua zi, într-o reacție de o duritate fără precedent la adresa unei decizii a unui minister condus de un liberal, președintele a cerut modificarea acordului și renunțarea la relaxarea restricțiilor. Lucru care s-a întâmplat. Ministrul s-a conformat, acordul a fost modificat iar tradiția a fost respectată cu ajutorul unui număr limitat de voluntari, fără ieșirea credincioșilor din case.
Episodul demisiei ministrului Sănătății
După o serie de declarații controversate, potrivit cărora toți bucureștenii ar fi urmat să fie testați pentru a se vedea dacă au fost infectați cu noul coronavirus, Victor Costache a plecat din fruntea Ministerului Sănătății.
Demisia ministrului a venit în plină criză sanitară, la finalul lunii martie, când România înregistra deja foarte multe cazuri de infectări, iar numărul continua să crească, așa cum se întâmplă și în prezent.
Locul lui Costache a fost ocupat de Nelu Tătaru, până atunci secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Episodul șomajului tehnic pentru bugetari | Orban, contrazis de Cîțu
După ce Ludovic Orban a afirmat că Guvernul are în vedere măsura introducerii în șomaj tehnic a unei părți din bugetari, ministrul său de Finanțe l-a contrazis. Florin Cîțu a afirmat că în instituția pe care o conducere nu există un asemenea proiect și că oricum nu ar susține o asemenea variantă.
Ulterior, într-o notă care poate părea ironică, premierul a revenit și a spus că ministrul era ocupat cu rectificarea, motiv pentru care nu era la curent cu subiectul legat de șomajul tehnic.
Episodul ”cine e premier?”
La jumătatea lunii martie, când norii întunecați ai pandemiei se vedeau, deja, și în România, țara noastră a asistat la o situație fără precedent.
Desemnat premier după ce Ludovic Orban s-a retras ca urmare a unei decizii a CCR (anterior, Guvernul picase prin moțiune de cenzură), Florin Cîțu a renunțat la nominalizare chiar înainte de votul din Parlament, în urma căruia ar fi aflat dacă echipa sa va fi sau nu instalată la Palatul Victoria.
Confruntat cu amenințarea COVID, președintele l-a nominalizat, iar, pe Ludovic Orban, pentru că România risca să înfrunte epidemia cu un guvern interimar, care nu putea să dea ordonanțe de urgență. Atunci a picat și scenariul anticipatelor.
Politolog: Știința spune că e un pericol, politica eludează
Într-o analiză făcută pentru Main News, politologul Cristian Pîrvulescu a explicat cum vede în special episodul legat de sărbătorile pascale.
”Vorbim despre o slăbiciune a statului. Statul s-a slăbit din încercarea de a obține sprijin, mai ales în zona aceasta rurală. România rurală este în condiții normale cea care se prezintă la vot. (…) Președintele nu este un om, este încarnarea statului. Acești oameni sunt încarnarea statului. Ei pot să aibă credințe, pot să aibă opinii, dar în momentul în care devin reprezentarea fizică a instituției au niște obligații care sunt înscrise în constituție. Pe de altă parte, politica se face cu voturi, cu susținere și încredere. Mi-e greu să spun dacă această situație favorizează sau nu favorizează PNL-ul, dar sunt convins că Vela și Orban, care spune că nu ar fi știut toate amănuntele, dar a aprobat ideea, au plecat de la premisa că va exista un beneficiu. Mai avem și acel zvon care spune că PSD-ul ar fi încercat să profite, ceea ce nu este absurd. Aici este problema, avem știința care spune că este un pericol, și avem politica, cea care eludează”, a declarat Pîrvulescu pentru Main News.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
[…] teritoriul României, autoritățile au făcut mai multe gafe marcante. Vezi AICI principalele greșeli făcute în timpul […]
[…] ANALIZĂ Unde s-a împiedicat Guvernul, în criza COVID | Restricțiile de Paște și Lumina de la p… apare prima dată în Main […]
[…] ANALIZĂ Unde s-a împiedicat Guvernul, în criza COVID | Restricțiile de Paște și Lumina de la p… apare prima dată în Main […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/analiza-unde-s-a-impiedicat-guvernul-in-criza-covid-restrictiile-de-paste-si-lumina-de-la-politisti-somajul-tehnic-demisia-ministrului-sanatatii-si-schimbarea-premierului/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 1061 additional Information on that Topic: mainnews.ro/analiza-unde-s-a-impiedicat-guvernul-in-criza-covid-restrictiile-de-paste-si-lumina-de-la-politisti-somajul-tehnic-demisia-ministrului-sanatatii-si-schimbarea-premierului/ […