Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


Analiza trustului de presă al Ministerului Apărării Naționale: Dezinformările Rusiei au scopul de a agrava impactul virusului Covid-19, de a genera panică și de a semăna neîncredere

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 4 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale a publicat o analiză prin care susține că minciunile propagandei rusești precum: Putin a luat măsuri, UE se destramă, NATO abandonează, Rusia este ultima salvare, au scopul de a agrava impactul noului virus Covid-19, de a genera panică și de a semăna neîncredere.

Totodată, în analiza publicată de presamil.ro se precizează că decizia luată prin Ordonanța militară nr.3 de suplimentare a forțelor de ordine cu militari din cadrul MApN în contextul decretării stării de urgență provocate de Covid-19, a dat naștere, și în România la o campanie furibundă de dezinformare prin mass-media, cu accent pe cele digitale.

”În acest context, sunt prea puțin mediatizate vocile raționale care explică faptul că Rusia, sub falsul pretext al ajutorării Italiei, este pe punctul de a pune bazele unui cap de pod militar în centrul Mediteranei, cu scopul destabilizării europene și euroatlantice. Renunțând la canalele obișnuite (de genul Sputnik), care s-au dovedit a fi un eșec răsunător în misiunea de răspândire de fakenews, centrul de dezinformare, cu baza în Sankt Petersburg, a ales țintirea directă a rețelelor sociale, renunțând la intermediarii clasici, vizați deja de serviciile de informații din statele-țintă. Este clar că Federația Rusă a început să execute o campanie agresivă de dezinformare împotriva UE, NATO și, punctual, împotriva unor state din vestul Europei, dar, cu preponderență, împotriva statelor care asigură flancul estic al civilizației occidentale”, se arată în analiza trustului de presă al MApN.

Presa miliară susține că vocile raționale care explică faptul că Rusia, sub falsul pretext al ajutorării Italiei, „este pe punctul de a pune bazele unui cap de pod militar în centrul Mediteranei, cu scopul destabilizării europene și euroatlantice, „sunt prea puțin mediatizate”.

„Renunțând la canalele obișnuite (…)care s-au dovedit a fi un eșec răsunător în misiunea de răspândire de fakenews, centrul de dezinformare, cu baza în Sankt Petersburg, a ales țintirea directă a rețelelor sociale, renunțând la intermediarii clasici, vizați deja de serviciile de informații din statele-țintă. Este clar că Federația Rusă a început să execute o campanie agresivă de dezinformare împotriva UE, NATO și, punctual, împotriva unor state din vestul Europei, dar, cu preponderență, împotriva statelor care asigură flancul estic al civilizației occidentale”, mai precizează sursa citată.

Presa militară face astfel referire și la documentele interne ale Uniunii Europene care au circulat recent în presă și la rapoartele unității de combatere a dezinformărilor din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

„În ciuda propagandei ruse, distribuită masiv, fără discernământ, și de o parte a presei din România, dar, în special, distribuită pe rețelele sociale, cotidianul italian La Stampa, a atras atenția asupra inutilității celei mai mari părți a ajutorului umanitar trimis de Federația Rusă în Italia, pentru lupta cu coronavirusul. La 21 martie, președintele rus, Vladimir Putin, a avut o conversație cu premierul italian Giuseppe Conte, la telefon, după care, 15 avioane militare Il-76 au fost trimise în Italia.

Potrivit La Stampa, pe lângă ajutor umanitar, Rusia a trimis în Italia și specialiști, aceștia fiind, de fapt, militari de rang înalt, și nu medici. Drept urmare, 80% din ajutorul umanitar al Rusiei este absolut inutil sau de o însemnătate mică în lupta cu coronavirusul în Italia”, se mai arată în analiza MApN.

Printre altele, a circulat în spațiul public o informație conform căreia Uniunea Europeană a abandonat Italia. Potrivit trustului de presă al MApN, acest lucru este o minciună și o dezinformare.

„Parlamentul European a aprobat un pachet de ajutor pentru statele membre de 37 de miliarde de euro pentru lupta cu pandemia de coronavirus. Banii vor putea fi folosiţi pentru sprijinul sistemelor sanitare, întreprinderile mici şi mijlocii şi alte sectoare economice vulnerabile.

Statele membre ale Uniunii Europene vor mai putea accesa şi alte 800 de milioane de euro din Fondul de solidaritate al UE, destinat, iniţial, suportului în caz de dezastru natural. De asemenea, pentru prima dată, Uniunea Europeană a organizat achiziția centralizată de echipamente medicale și tot pentru prima oară și-a constituit o rezervă strategică de echipamente medicale”, se mai arată în analiza presei militare.

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW