Monday, November 29, 2021
Jurnalism corect


ANALIZĂ România se închide pe bucăți, însă funcționează carantina zonală? Ce spun cifrele

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 22 noiembrie 2020 Etichete: ,

Primele semne ale scăderii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. Main News a analizat situația marilor orașe din România în care a fost instituită carantina, pentru a vedea evoluția situației. În cele mai multe, rata de infectare a scăzut ușor. Specialiștii avertizează, însă, că veștile bune trebuie tratate cu prudență și că o relaxare în aceste zone va anula rezultatele de până acum.

Zalău

Prima reședință de județ intrată în carantină și, prin urmare, exemplul cel mai relevant, este Zalău. Orașul a fost închis pe 5 noiembrie, când rata de infectare era 9,9 cazuri/mia de locuitori. După două săptămâni de carantină, indicele a coborât la 7,9. Este și singurul oraș mare pentru care s-a decis prelungirea carantinei. Tot în Sălaj au fost închise și orașele Cehu Silvaniei și Jibou. La nivelul județului, incidența a coborât de la 5,7 (la momentul carantinării Zalăului) la 4,6, acum.

Sibiu

Orașul Sibiu a intrat în carantină pe 16 noiembrie, având o uriașă rată de infectare de 13,4. După aproximativ 5 zile, aceasta a ajuns la 13,2. La nivelul județului, pe 16 se înregistrau 8,83 cazuri la mia de locuitori, ulterior a fost depășit pragul de 9, iar acum indicele a coborât la 8,82. Sâmbătă a fost anunțată decizia de a carantina și municipiul Mediaș, aflat tot în Sibiu.

Alba Iulia

La momentul carantinării (16 noiembrie), incidența în Alba Iulia era de 10,06 cazuri la mia de locuitori. În prezent a coborât la 9,85. La nivelul județului, însă, a crescut de la 6,01 la 6,22. E de menționat, însă, faptul că sunt multe localități cu un număr mare de cazuri. Orașele Sebeș, Blaj, Cugir și Abrud sunt și ele închise.

Bistrița

Și în Bistrița a scăzut rata de infectare, după impunerea carantinei. Orașul a fost închis pe 18 noiembrie, când avea 9,7 cazuri/mia de locuitori, acum fiind 8,6. La nivelul județului Bistrița-Năsăud, rata a coborât de la 4,3 la 4,01 cazuri.

Baia Mare

Orașul Baia Mare a fost carantinat pe 11 noiembrie, la 6,4 cazuri/mia de locuitori. După 10 zile de carantină, nivelul a ajuns la 6,2. Și în județ a fost înregistrată o scădere: de la 3,7 când a fost închisă reședința județului, la 3,1, potrivit ultimelor date.

Pentru comparația la nivelul județelor, Main News a folosit rata de infectare din județ în ziua carantinării municipiului reședință și ultima rată disponibilă (20-21 noiembrie).

Județele Satu Mare, Ialomița și Constanța au și ele reședințele în carantină, însă fie nu sunt suficiente date pentru o comparație, fie măsura a fost stabilită prea recent. De asemenea, localități mai mici au fost închise și în Ilfov, respectiv Timiș.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW