Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ | România, la patru luni de pandemie/ Cum a evoluat situația cauzată de Covid-19 de la început și până în prezent

By Madalina Balaceanu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 27 iunie 2020 Etichete: , , ,

Au trecut patru luni de la primul caz de coronavirus în România. Pe 26 februarie a fost confirmat un tânăr de 20 de ani din Gorj care intrase în contact cu un italian infectat. În prezent, în țara noastră sunt confirmate 25.697 de cazuri de infectare, dintre care 18.181 de oameni s-au vindecat.

Dacă într-o perioadă, la mijlocul lunii iunie, cazurile de infectare cu Covid-19 au început să scadă, în ultima săptămână au fost înregistrate zilnic peste 300 de cazuri, autoritățile punând pe seama măsurilor de relaxare creșterea numărului de infectări.

Cum a evoluat pandemia de coronavirus în România, de la momentul apariției și până în prezent

Totul a început pe 26 februarie, atunci când a fost confirmat primul caz de infectare în România. După această dată, autoritățile au început să raporteze în fiecare zi câteva cazuri. Românii din diaspora au început să se întoarcă în țară, iar acest lucru a provocat o temere, mai ales că mulți veneau din Italia, țară care a fost extrem de afectată de pandemie.

Pe 14 martie erau confirmate peste 100 de cazuri de infectare cu coronavirus, motiv pentru care țara noastră a intrat în scenariul trei de epidemie. Numărul de persoane plasate în izolare la domiciliu era destul de mare (14.573).

Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență pe 16 martie. Începând din această zi, românii nu au mai putut avea obiceiurile pe care le aveau înainte de pandemie. S-au închis restaurante, terase, parcuri, companii. Pentru a ieși din casă era necesară declarația pe proprie răspundere, iar ieșirea din localitate era interzisă, cu excepția anumitor motive.

Pe 22 martie au fost înregistrate primele trei decese din cauza noului coronavirus. În prezent, în România sunt raportate peste 1200 de decese în rândul persoanelor infectate cu coronavirus.

Pe 14 aprilie,  președintele Klaus Iohannis a prelungit starea de urgență. Pe atunci în România erau confirmate 6.879 de cazuri de infectare cu coronavirus și doar 1.051 de persoane erau vindecate. Totodată, doar 332 de români erau raportați ca fiind decedați.

Pe 18 mai, a intrat în vigoare starea de alertă, care prevedea, totuși, și anumite măsuri de relaxare. Oamenii aveau voie să circule în interiorul localității fără declarația pe proprie răspundere, însă, în continuare ieșirea din localitate era interzisă.

Ulterior, încetul cu încetul au fost luate măsuri de relaxare:

Pe 1 iunie 2020, autoritățile au ridicat o serie de restricții impuse în timpul stării de urgență și de alertă. Până atunci, în România erau înregistrate ca fiind infectate 19.398 de persoane, dintre care 13.426 erau declarate vindecate și externate. Începând din acea zi, oamenii au avut voie să iasă din localități fără a mai fi nevoie de completarea unei declarații pe proprie răspundere, așa cum era necesar în timpul stării de urgență și de alertă.

Pe 15 iunie, a avut loc a treia etapă de relaxare a măsurilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Atunci erau înregistrate 22.165 de cazuri de coronavirus, dintre care 15.817 de oameni erau declarați vindecați și externați.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat atunci deschiderea mall-urilor, sălilor de fitness și a piscinelor exterioare, însă cu respectarea măsurilor de distanțare socială, iar la evenimentele private au voie 20 de persoane dacă evenimentul se ține în interior și 50 de persoane dacă evenimentul are loc în exterior.

Pe 17 iunie, starea de alertă a fost prelungită pe teritoriul României pentru 30 de zile.

Pe atunci, secretarul de stat în MAI și șeful DSU, Raed Arafat, susținea că este nevoie de prelungirea stării de alertă pentru că sunt semne că situația poate degenera, iar judecând după numărul de infectări raportat zilnic, așa s-a și întâmplat.

A fost propusă în ședința CNSU prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile începând cu 17 iunie. În pofida faptului că avem o curbă descendentă, avem semne că situația poate degenera(…)

Vom vedea ce se întâmplă în Parlament. Nu vreau să comentez. Noi am propus. Avem o notă de fundamentare făcută de mai mulți experți. De speculat, de văzut, lăsăm lucrurile să se facă.(…)

Pentru o coordonare unică națională. Cert este că noi nu ne întoarcem la o stare de normalitate. Este necesară prelungirea stării de alertă”, spunea Arafat pe 17 iunie.

Situația infectărilor în ultima săptămână

În prezent, situația din România în ceea ce privește cazurile de infectare este îngrijorătoare. În ultima săptămână au fost înregistrate zilnic peste 300 de cazuri, iar ziua de 25 iunie, joi, și 26 iunie, vineri, au fost înregistrate peste 400 de cazuri.

19 iunie- 320 cazuri noi de îmbolnăvire/ 608.771 teste

20 iunie- 330 cazuri noi de îmbolnăvire/  619.997 de teste

21 iunie- 315 cazuri noi de infectare/ 626.330 de teste

22 iunie- 246 noi cazuri de infectare/ 630.374 de teste

23 iunie- 214 cazuri noi de infectare/ 639.322 de teste

24 iunie- 321 cazuri noi de infectare/ 651.003 de teste

25 iunie- 460 cazuri noi de infectare/ 663.558 de teste

26 iunie- 411 cazuri noi de infectare/  675.382 de teste

Totuși, după cum se știe deja, există o strânsă corelație între numărul de noi cazuri de coronavirus și numărul de teste efectuate într-o singură zi. Astfel, atunci când se fac mai multe teste și numărul de cazuri este mai mare.

Situația testărilor în ultima săptămână

19 iunie-  11,301 de teste

20 iunie- 11,226 de teste

21 iunie- 6.333 de teste

22 iunie- 4,044 de teste

23 iunie- 8,948 de teste

24 iunie- 11,681 de teste

25 iunie- 12,555 de teste

26 iunie- 11,830 de teste

Cauza creșterii cazurilor de infectări din ultima săptămână

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, că numărul mare de cazuri de infectare de coronavirus este cauzat și de declarațiile anumitor politicieni care „instigă la nerespectarea regulilor”. Orban îi avertizează pe români să se păzească fiindcă virusul este încă prezent în țară.

„Au lăsat garda jos foarte mulți oameni. Pe de-o parte pentru că psihologic este foarte greu să menții niște reguli și să ții cont de niște restricții care sunt necesare, pe de altă parte și din cauza unor campanii de dezinformare care au fost derulate de oameni politici și de atitudinea unor instituții cum ar fi Avocatul Poporului, care a atacat mai multe legi la CCR.

Foarte multe declarații iresponsabile a foarte multor lideri politici care instigă la nerespectarea regulilor. Îi rog pe români să se păzească, să aibă grijă, virusul este încă prezent. Aici nu există altă soluție decât respectarea regulilor.

Sunt îngrijorat, am solicitat o mobilizare suplimentară”, a declarat premierul, la Digi24.

Orban, despre reintroducerea unor măsuri restrictive: Ne dorim ca viața să revină la normal

Întrebat dacă vor mai fi reintroduse anumite măsuri restrictive, Ludovic Orban a răspuns:

„Noi nu ne dorim să mai apelăm la nicio măsură restrictivă. Ceea ce ne dorim este viața să revină la normal, pas cu pas, în condițiile respectării unor reguli simple: purtarea măștii în spații închise, igiena, distanțarea fizică, triajul prin măsurarea temperaturii.

Există această relaxare, pentru că foarte mulți din cei care au făcut campanii pentru a-i determina pe oameni să creadă în teoria conspirației, că e un virus inventat, că nu-i periculos, că-i un virus mai ușor decât o gripă. Toate aceste lucruri au făcut rău pentru că foarte mulți oameni au crezut aceste năzbâtii care au fost spuse de anumiți lideri politici din Opoziție și care i-au determinat la un comportament lejer și la ignorarea regulilor necesare”, a declarat premierul.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW