Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ PwC Romania: Decalajul salarial dintre femei şi bărbaţi rămâne ridicat, de 21,6%

By news.ro , in Stirile zilei , at 8 martie 2024 Etichete: , ,

România a făcut progrese pentru reducerea inegalităţilor între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, însă decalajul salarial rămâne mare, de 21,6% în anul 2023, potrivit unei analize realizată de PwC Romania. Aceasta arată că decalajul salarial dintre femei şi bărbaţi rămâne ridicat, de 21,6%.

”România a făcut progrese pentru reducerea inegalităţilor între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, însă decalajul salarial rămâne mare, de 21,6% în anul 2023”, potrivit analizei ”Equal Pay Gender” realizată de PwC România pe baza datelor colectate în cadrul sondajului Paywell.

Decalajul este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaţilor şi cel al femeilor, iar faţă de ediţia anterioară a analizei, din 2022, se află în scădere cu 1,7 pp.

”Deşi în România discrepanţele salariale dintre femei şi bărbaţi s-au mai redus, atunci când analizăm anumite industrii sau niveluri ierarhice superioare observăm discrepanţe mult mai mari, peste limitele de toleranţă, care trebuie rezolvate. Problema nu rezidă într-o discriminare directă, ci mai degrabă într-o diferenţă de oportunităţi pentru a accesa profesii şi locuri de muncă bine plătite. De asemenea, ponderea mare a muncii neremunerate în rândul femeilor (activităţi casnice şi de îngrijire) limitează oportunităţile de educaţie şi carieră. Un impact similar îl are şi ”penalitatea” maternităţii care creează un dezavantaj semnificativ”, spune Oana Munteanu, director People & Organisation PwC România.

În funcţie industriile în care lucrează, cele mai mari decalaje salariale în favoarea bărbaţilor sunt în sectoarele bancar, de 30,5%, farmaceutic de 16,5%, retail 15,27% şi tehnologie, de 11.92% . O situaţie diferită este întâlnită în producţie şi BPO/SSC, unde rata este inversă de – 7,02%, respectiv -0.11%.

De asemenea, se constată diferenţe mai mari la percentila 90, respectiv la salariile mari, pentru toate sectoarele.

Cele mai mari diferenţe raportate la poziţiile pe care le ocupă sunt pentru operatori, de 19,64%, iar cele mai mici la nivel de top management, de 6,09%.

În acelaşi timp, un alt raport PwC – Workforce Hopes and Fears 2023, constată că există un decalaj semnificativ între ponderea solicitărilor de creşteri salariale ale bărbaţilor şi ale femeilor, de 21 de puncte procentuale, şi respectiv de promovări, de 8 puncte procentuale.

Deşi s-au înregistrat progrese importante în perioada 2011-2022 în ceea ce priveşte reducerea inegalităţilor între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii la indicatori precum participarea femeilor la piaţa muncii sau şomajul, diferenţa medie de remunerare a crescut în această perioadă în statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) incluse în raportul PwC „Women in Work Index” 2024 (WiW Index).

Acest lucru arată că, în ciuda unei participări mai mari, femeile rămân într-o poziţie considerabil mai slabă în ceea ce priveşte randamentul pe piaţa muncii în comparaţie cu bărbaţii. De la crearea indicelui în 2011, diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi a fost unul dintre indicatorii cu cea mai lentă îmbunătăţire, reducându-se cu doar trei puncte procentuale între 2011 şi 2022 în cele 33 de state membre OCDE. Mai mult, în 2022 diferenţa a crescut la 13,5% de la 13,2% în 2021.

Astfel, WiW Index relevă că, în ritmul actual, va fi nevoie de mai mult de o jumătate de secol pentru a reduce diferenţa medie de remunerare între femei şi bărbaţi în toate cele 33 de ţări OCDE.

Între 2021 şi 2022, indicatorii care s-au îmbunătăţit în statele OCDE au fost rata de participare a femeilor la forţa de muncă, care a crescut de la 70,8% la 72,1%, şi rata şomajului, care a scăzut de la 6,4% la 5,3%.

Indicele WiW măsoară progresele înregistrate în ceea ce priveşte egalitatea de gen la locul de muncă în cadrul OCDE, luând în considerare cinci indicatori: diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi, rata de participare a femeilor la forţa de muncă, diferenţa dintre ratele de participare a bărbaţilor şi a femeilor la forţa de muncă, rata şomajului în rândul femeilor şi rata de ocupare a forţei de muncă cu normă întreagă în rândul femeilor.

Luxemburg are cel mai mic decalaj de remunerare între femei şi bărbaţi, Mexic cel mai mare.

Luxemburg ocupă primul loc în acest indice, urmat de Islanda şi Slovenia. Performanţa puternică a Luxemburgului a fost determinată de o îmbunătăţire a tuturor indicatorilor şi, în special, de faptul că ţara continuă să aibă cel mai mic decalaj de remunerare între femei şi bărbaţi din cadrul OCDE, de -0,2%. Următoare state în clasament sunt Finlanda, Norvegia, Danemarca, Suedia şi Islanda.

Mexicul a obţinut cel mai mic punctaj în cadrul indicelui din 2018. Australia a înregistrat cea mai mare îmbunătăţire a clasamentului său, urcând şapte poziţii, de pe locul 17 în 2021 pe locul 10 în 2022. În schimb, Marea Britanie a înregistrat cea mai mare scădere în clasament, coborând patru locuri, de pe 13 în 2021 pe 17 în 2022.

Sondajul PayWell 2023 realizat de PwC România cuprinde peste 180 de companii din 6 sectoare de activitate, cu peste 250,000 de angajaţi şi 1.600 de poziţii unice raportate.

foto: pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW