Friday, July 3, 2020
Jurnalism corect


ANALIZĂ Ponta, Stănescu și Ciolacu se pregătesc să împartă PSD după epoca Dăncilă. Premierul promite mulți bani înaintea moțiunii de cenzură

By Tudor Alexandru , in Stirile zilei , at 7 octombrie 2019 Etichete: , , , , ,

Viitorul PSD și al Vioricăi Dăncilă depind de rezultatul votului de joi de la moțiunea de cenzură. Gruparea Ciolacu-Stănescu vrea să preia puterea în partid, iar Victor Ponta intenționează să rupă din PSD o bucată mare care să treacă la ProRomânia. Singura șansă a premierului de a convinge parlamentarii să nu voteze moțiunea de cenzură sunt banii pe care îi poate împărți de la Palatul Victoria.

Votul de joi de la moțiunea de cenzură poate aduce schimbări importante în privința conducerii PSD, dar și în privința candidatului pe care partidul îl susține la prezidențiale. Biroul lui Marcel Ciolacu a devenit un fel de zonă în care se grupează cei care plănuiesc să pună mâna pe partid dacă Viorica Dăncilă pierde funcția de premier. Acolo sunt văzuți din ce în ce mai des Paul Stănescu, Olguța Vasilescu, Victor Ponta, dar și Sorin Grindeanu, fost premier din partea PSD.

Paul Stănescu a dat deja semnalul că nu o mai susține pe Viorica Dăncilă, dar se teme să voteze la moțiunea de cenzură pentru a nu fi dat afară din partid. Gruparea Stănescu-Ciolacu așteaptă ca premierul să își rupă gâtul fie la moțiunea de cenzură, fie în primul tur al alegerilor prezidențiale. Această grupare este pregătită să preia puterea în partid după epoca Dăncilă.

Marcel Ciolacu a primit amenințări din interiorul PSD că s-ar putea să fie exclus din partid, dar conducerea social-democraților nu își permite să ia măsuri radicale înaintea votului de joi de la moțiunea de cenzură.

Eugen Teodorovici plănuiește și el să fie viitorul președinte al PSD, dar să preia puterea și la Palatul Victoria. Dacă Viorica Dăncilă pierde șefia partidului, Teodorovici, în calitate de președinte executiv, poate asigura interimatul până la Congres. Mihai Fifor își face și el calcule pentru epoca post-Dăncilă, fiind supărat că premierul i-a refuzat accesul la funcția de comisar european și l-a propus pe Dan Nica.

Cel mai mare pericol pentru Viorica Dăncilă îl reprezintă în acest moment Victor Ponta. Fostul lider PSD a reușit să convingă mai mulți parlamentari social-democrați să treacă la Pro România și să semneze pentru moțiunea de cenzură. Planul lui Ponta nu este de a se întoarce în PSD, ci de a rupe cât mai mulți parlamentari din acest partid. Fostul premier a negociat deja și cu foarte mulți aleși locali ai PSD care urmează să candideze anul viitor din partea ProRomânia.

Victor Ponta a declarat public că votează moțiunea de cenzură, dar dacă această trece își dorește în continuare un Guvern format din PSD – ALDE – Pro România.

Mai mult, el le cere celor din PSD să o abandoneze pe Viorica Dăncilă și să își îndrepte votul din primul tur spre Mircea Diaconu.

În fața asaltului Opoziției, dar și a grupărilor din interiorul PSD, premierul Dăncilă apelează la resursele financiare pe care le poate împărți de la Palatul Victoria. După ce a negociat intens rectificarea bugetară cu toate organizațiile PSD, Dăncilă a amânat distribuirea banilor la o zi după votul pentru moțiunea de cenzură. Dacă Guvernul este dărâmat joi, rectificarea bugetară de vineri nu mai poate avea loc.

Dăncilă și-a anunțat colegii că săptămâna viitoare dorește să vină cu remanierea în Parlament, după decizia Curții Constituționale. Problema este trecută însă în plan secund, miza principală a săptămânii fiind menținerea guvernării.

Planul liberalilor este de a o menține pe Dăncilă pe scaunul de premier până la alegerilor prezidențiale, dar să o lase fără puteri. Instalarea noului Guvern ar urma să aibă loc după prezidențiale, la finalul lunii noiembrie. Până atunci, Dăncilă ar rămâne la Palatul Victoria, dar fără puterile unui premier plin.

Pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie ca aceasta să fie votată de 233 de parlamentari. Pentru a se asigura că nu vor exista aceste voturile necesare, Dăncilă va convoca un Comitet Executiv cu o zi înaintea moțiunii de cenzură și le va cere tututor pesediștilor să stea în bănci în momentul votului. Moțiunea de cenzură a fost semnată de 237 de aleși.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW