Friday, October 11, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ| Pe cine ajută cartea anticipatelor

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic , at 3 februarie 2020 Etichete: , ,

Soluția declanșării alegerilor anticipate a fost anunțată de premierul Orban și președintele Klaus Iohannis, dar partidele din Parlament își fac calcule în ce măsură devansarea scrutinului le-ar aduce și lor beneficii. Unii lideri se tem că anticipatele i-ar scoate definitiv din viața politică.

PNL este principalul partid care dorește alegeri anticipate, deoarece încep să apară sincope în actul guvernamental, iar, în Parlament, PSD poate face jocurile datorită numărului mare de deputați și senatori pe care îl mai deține. Ludovic Orban le-a transmis ieri liberalilor că o guvernare cu o susținere parlamentară de 21-22% nu mai poate continua. Calculele liberalilor arată că partidul are șansa să câștige anticipatele, dacă acestea se vor desfășura în luna iunie. Astfel, PNL și-ar conserva capitalul de încredere câștigat după victoria lui Klaus Iohannis de la prezidențiale și ar obține posibilitatea guvernării pentru următorii patru ani.

De asemenea, liberalii ar putea începe să ia și o serie de măsuri nepopulare, lucru imposibil dacă alegerile parlamentare rămân la termen, în luna noiembrie. De asemenea, PNL trebuie să negocieze în acest moment în Parlament cu UDMR, ProRomânia, PMP și USR fiecare proiect pe care dorește să îl promoveze. Pentru atingerea acestui obiectiv, în PNL s-a discutat inclusiv varianta sacrificării alegerii primarilor în două tururi. De aceea, Guvernul este pregătit să fie dărâmat la moțiunea de cenzură depusă de PSD și UDMR, dar se ia în calcul și o Ordonanță de Urgență pe acest subiect, care să fie dată pe ultima sută de metri.

PSD are două obiective majore: să evite alegerea primarilor în două tururi, dar să fugă și de anticipate. Presiunea pe Marcel Ciolacu a venit în ultima perioadă din partea aleșilor locali, care i-au cerut pe un ton vehement să mobilizeze partidul la moțiunea de cenzură. Vârf de lance este Gabriela Firea, care știe că va pierde Capitala dacă primarii sunt aleși în două tururi. Primarii spun că partidul poate accepta anticipatele, dacă reușește să fie păstrat sistemul electoral. Parlamentarii au însă altă viziune și vor să nu fie anticipate.

Printre cei care cred că partidul ar avea de suferit de pe urma anticipatelor este Paul Stănescu, secretarul general interimar al PSD. În discuțiile informale, acesta le-a transmis colegilor că PNL trebuie lăsat să se erodeze la guvernare, deoarece fiecare lună petrecută la Palatul Victoria va mușca din procentele liberalilor. Anticipatele ar trimite PSD în Opoziție pentru următorii ani, iar forța lor din Parlament va fi redusă. Un plan discutat la ultima ședință a PSD a fost ca primarii să deschidă lista și pentru europarlamentare, potrivit Europa Liberă.

PSD vrea să atragă în jurul său partide mici pentru ProRomânia și Forța Națională, cu care să încheie o alianță electorală.

Risc de dispariție pentru ALDE

Cel mai vulnerabil partid în perspectiva alegerilor anticipate este ALDE. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu riscă să nu treacă de pragul electoral și să dispară de pe scena politică. De aceea, oamenii lui Tăriceanu se opun cel  mai mult acestui demers. Partidul a cunoscut o prăbușire rapidă în ultimul an, după decizia privind ieșirea de la guvernare. ALDE a pierdut funcțiile de ministru, poziția de președinte al Senatului, grupul parlamentar din Senat, dar și mulți deputați și senatori. Totul pentru o ipotetică alianță politică cu partidul lui Victor Ponta.

Discuții pentru alianță ProRomânia – PSD

Pro România lui Victor Ponta speră să treacă pragul electoral la anticipate pentru a juca rolul de partid balama, care să încline balanța guvernării. Partidul se află în declin, după ce a fost părăsit de aripa Constantin-Câmpeanu, dar și de Mihai Tudose, care s-a reîntors în PNL. Forța organizatorică este în scădere, iar sondajele nu arată foarte bine pentru ProRomânia. În acest moment, există discuții intense cu cei de la PSD pentru o eventuală alianță pentru locale și parlamentare.

USR continuă să nu se regăsească după alegerile prezidențiale, partidul rămânând în umbra PNL. Anticipatele nu avantajează USR, deoarece ar confirma statutul de partid secundar pe partea dreaptă, după liberali. În schimb, eventualele nemulțumiri la adresa Cabinetului Orban ar putea să fie capitalizate de USR, dacă PNL se menține la guvernare încă șase luni în actuala formulă din Parlament. Fuziunea USR-PLUS după finalizarea alegerilor ar avea și ea de suferit, deoarece nu mai poate produce efecte pozitive în plan electoral.

UDMR este sigură pe voturilor sale și încurajează ideea alegerilor anticipate. Între liderii Uniunii se discută intrarea la guvernarea după acest moment, un avantaj pe care nu îl au în acest moment.

PMP joacă și el la limita cartea anticipatelor, el reușind să treacă cu puțin pragul electoral la europarlamentare. Partidul dominat de figura lui Traian Băsescu este considerat un partener loial de cei de la PNL, iar eventuala rămânere a acestora în afara Parlamentului, ar elimina un partener de guvernare. O viitoare guvernare s-ar putea construi în formula PNL – USR-PLUS-UDMR.

Procedura alegerilor anticipate rămâne una dificilă, în contextul unui Parlament dominat de PSD. Fără o înțelegere ascunsă între liberali și social-democrați, anticipatele rămân un obiectiv greu de atins, dar nu imposibil. În spațiul public s-a avansat și data de 21 iunie pentru alegeri locale și parlamentare anticipate.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW