Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Motivele pentru care Pasajul Doamna Ghica ar putea să nu fie gata nici anul viitor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 decembrie 2021

Promis în repetate rânduri de fostul primar general Gabriela Firea, dar și de actualul, Nicușor Dan, Pasajul Doamna Ghica ar putea să nu fie gata nici anul viitor. Totul depinde de rapiditatea cu care Trustul de Clădiri Metropolitane va finaliza licitația pentru achiziția și montarea tablierului metalic, aflată în plină desfășurare, dar și de respectarea termenelor de către firma câștigătoare. Cert este că termenele sunt foarte strânse. 

Cu toate că ar fi trebuit finalizat, conform contractului, încă din timpul mandatului Gabrielei Firea, lucrările la Pasajul Doamna Ghica sunt încă de parte de a fi finalizate. În condițiile în care nu are capacitatea tehnică necesară pentru realizarea tablierului metalic al pasajului, compania municipală care a obținut contractul, Trustul de Clădiri Metropolitane încercă să-l achiziționeze de pe piața liberă.

În prezent se află la a treia tentativă, după ce primele două licitații n-au avut nicio finalitate. De remarcat este că valoarea estimată a contractului este similară la toate cele trei proceduri, cu toate că prețul fierului beton s-a scumpit în ultimul an cu circa 30%.

O ecuație cu mai multe necunoscute

Chiar și așa, TCM a găsit un doritor. Este vorba de Scandiuzzi Steel Constructions S.P.A. din Italia, specializată în realizarea structurilor metalice. Termenul pentru analizarea ofertei din punct de vedere tehnic și financiar, anunțat de TCM pe portalul de achiziții publice, este 2 februarie 2022, data la care, teoretic, această societate ar putea fi declarată câștigătoare. După expirarea termenului de 10 zile de depunere a contestațiilor, depunerea scrisorii de garanție, dar și a celorlalți pași birocratici, în fine, s-ar putea semna contractul, adică undeva în apropierea datei de 1 martie.

Potrivit caietului de sarcini, termenul de realizare și montare a tablierului metalic este cuprins între 5 luni și 8 luni. Nu este public deocamdată termenul cuprins în oferta firmei din Italia, așa încât acesta, teoretic, ar fi cuprins între 1 august 2022 și 1 noiembrie 2022.

Însă acest termen este doar pentru tablierul metalic, ce-i drept, partea cea mai importantă a lucrării, însă Trustului îi mai rămân apoi și alte elemente de finalizat, cum ar fi armarea, cofrarea, betonarea, hidroizolația, marcaje și parapete. Abia după ce vor fi încheiate și aceste lucrări, Pasajul Doamna Ghica va putea fi dat în folosință. Termenele sunt extrem de strânse, iar dacă TCM nu va devansa anunțarea câștigătorului la licitație și dacă nu-și va îmbunătății radical capacitatea de lucru, șansele ca anul viitor să asistăm la o tăiere de panglică sunt extrem de reduse.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *