Thursday, May 6, 2021
Jurnalism corect


ANALIZĂ Marile evenimente din justiție, după sărbători | Schimbarea pronunțării sentințelor, modificarea legislației și desființarea Secției Speciale

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 2 mai 2021 Etichete: , ,

Sunt modificări importante așteptate în sistemul judiciar, după sărbători. Legile Justiției, desființarea Secției Speciale și, foarte important, situația pronunțărilor după decizia Curții Constituționale sunt doar trei exemple. Temele au dus la tensiuni inclusiv în interiorul coaliției de guvernare, ministrul Justiției fiind acuzat că nu a consultat partenerii de guvernare.

Legile Justiției

Cele trei proiecte de acte normative, menite să schimbe din temelii legile în vigoare, au fost retrimise de ministrul Stelian Ion la Consiliul Superior al Magistraturii.

Printre modificările așteptate a fi adoptate anul acesta în Parlament se află schimbarea modului în care sunt numiți procurorii-șefi. Cuvântul CSM ar putea cântări mai greu, în vreme ce o altă modificare îi oferă președintelui României posibilitatea de a refuza mai multe numiri la șefia marilor parchete, nu una singură, cum este în prezent.

CITEȘTE ȘI: Legile justiției, sursa nemulțumirilor din coaliție. După ce șeful PNL a acuzat că proiectele nu au fost discutate în cadrul alianței de la guvernare, Stelian Ion amintește că au fost puse în dezbatere publică de liberali

Desființarea Secției Speciale

Pentru închiderea controversatei structuri de parchet a fost trimis în Parlament un proiect de lege distinct.

Proiectul a stânit, însă, numeroase nemulțumiri pentru că, în Parlament, a fost adăugat un articol care ar duce la o „superimunitate”  pentru magistrați. PNL și USR PLUS promit că articolul nu va fi adoptat.

Între timp, o altă propunere a ridicat semne de întrebare. Potrivit acesteia, activitatea SIIJ ar urma să fie preluată de Parchetul General. Proiectul Ministerului Justiției prevede că dosarele magistraților ajung la DNA, la DIICOT sau la celelalte parchete, în funcție de infracțiunile cercetate.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților iar acum se află în Senat, forul decizional.

Pronunțarea sentințelor

Înainte de sărbători, CCR a dat o decizie care va schimba profund modul în care sunt dictate sentințele în România.

Potrivit deciziei, nu mai pot fi date sentințe în lipsa motivării judecătorilor.

Astfel, sentințele ar putea fi amânate până la 120 de zile, pentru a permite judecătorilor să redacteze motivarea, potrivit proiectului de lege ce a primit aviz pozitiv în Comisia Juridică a Senatului.

CITEȘTE MAI MULTE AICI.

Nu în ultimul rând, ministrul Justiției trebuie să declanșeze procedura de selectare și numire a unui nou procuror-șef la DIICOT. Parchetul antimafia este condus, în prezent, de un șef interimar, după demisia Giorgianei Hosu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW