Tuesday, May 17, 2022
Jurnalism corect


ANALIZĂ Iohannis a lăsat datorii în PNL, PSD cere bani de la buget după Dăncilă

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 25 decembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Peste 7 milioane de lei sunt datoriile pe care PNL trebuie să le plătească după campania electorală a lui Klaus Iohannis, în timp ce PSD dorește ca AEP să-i ramburseze peste 3.1 milioane de lei după Viorica Dăncilă.

În campania prezidențială, candidații au folosit fie banii partidelor din subvenția primită de la bugetul de stat, fie au utilizat finanțarea privată. Cei care au apelat la varianta a doua și au depășit pragul de 3% au solicitat Autorității Electorale Permanente rambursarea sumelor cheltuite în campania electorală.

Conform datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, toți candidații au cheltuit pentru bătălia electorală peste 71.6 milioane de lei. Banii din bugetul de stat au fost la egalitate cu cei din finanțarea privată. Candidații au folosit 35.9 milioane de lei din banii primiți direct de la buget prin subvenție și 35.6 milioane de lei din finanțarea privată. Ei au cerut pentru rambursare 33.2 milioane de lei, diferența până la 35 de milioane fiind reprezentată de candidații care nu au atins pragul de 3%.

Campanie cu bani de la buget pentru Iohannis

Klaus Iohannis nu a avut nici un leu în campanie din finanțare privată, toți banii au venit de la PNL, din subvenția încasată lunar de la stat. Liberalii au încasat de la buget în 2019 aproape 66 de milioane de lei, iar 18.4 milioane au fost băgați în campania electorală a lui Klaus Iohannis. Cu toate acestea, la finalul campaniei, cei din PNL au raportat către AEP datorii de 7 milioane de lei.

Situația din PSD este mai complicată, deoarece surse din partid susțin că nu toate cheltuielile au fost înregistrate pe contul de campanie. Astfel, unele sumele au fost trecute pe activitatea de partid, neapărând ca sume folosite explicit pentru campania electorală. PSD a luat din subvenția pe care o încasează lunar 19.7 milioane de lei pentru a o ajuta pe Viorica Dăncilă să câștige Palatul Cotroceni. În 2019, subvenția primită de social-democrați de la bugetul de stat a fost de aproximativ 144 de milioane de lei. De anul trecut, PSD a rămas cu un excedent de peste 50 de milioane de lei. Cu toate acestea, în partid se vorbește despre datorii de peste 70 de milioane de lei rămase după mandatul Vioricăi Dăncilă în fruntea partidului, dar sumele nu au fost explicate de actuala conducere. În campania lui Dăncilă au apărut și 3.1 milioane de lei finanțare privată, iar pentru aceștia s-a cerut rambursare de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Diaconu, campionul finanțării private

Cei mai mulți bani privați au fost băgați în campania lui Mircea Diaconu, iar sumele se reflectă în cererile de rambursare trimise către AEP. ALDE solicită pentru rambursare 4.2 milioane de lei, iar ProRomânia, partid care nu beneficiază de subvenție de la stat, vrea înapoi 11.7 milioane de lei.

USR și PLUS așteaptă banii după campania lui Barna

Alianței USR-PLUS ar trebui să i se ramburseze 6.6 milioane de lei după campania lui Dan Barna, deoarece aceste partid au atras finanțare privată pentru candidatul de la prezidențiale. USR a solicitat 4.5 milioane de lei, iar partidul lui Cioloș vrea 1.89 milioane de lei. În campania prezidențială a liderului USR au intrat doar 345 mii de lei din subvenția primită de USR. În 2019, Uniunea Salvați România a încasat de la bugetul de stat peste 19.3 milioane de lei.

Și campania lui Theodor Paleologu s-a bazat în mare parte pe finanțare privată, de aceea suma solicitată pentru rambursare este de peste 7 milioane de lei.

sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW