Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ | Harta neregulilor din sistemul de sănătate. Spitale, angajați DSP și CNAS, în mijlocul unor investigații penale în plină pandemie de COVID-19

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie , at 8 aprilie 2020 Etichete: , , , , , ,

Suceava, București, Timiș, Buzău, Gorj, Dolj, Dolj, Dolj. De trei ori, cu intenție. Nu mai puțin de trei dosare penale au fost deschise doar cu privire la posibile nereguli la Direcția de Sănătate Publică Dolj. Semne de întrebare pentru că nu ar fi fost introduse persoane în izolare sau pentru că li s-ar fi permis altora să iasă din carantină. La Suceava sunt suspectate teste făcute pe pile, în vreme ce Casa de Asigurări este acuzată că nu ar fi validat, ilegal, unele consultații medicale. În tot acest timp, conducerile unor spitale sunt acuzate că nu au luat măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii virusului.

Suceava, zona roșie a României

Fără doar și poate, cel mai grav caz este la Suceava. În timp ce unele persoane ar fi fost testate, probele medicilor nu ar fi fost trimise la laborator. Ceea ce înseamnă că aceștia au stat mai mult în izolare, deci departe de pacienții privați, foarte posibil, de îngrijire de specialitate adecvată.

Sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus”, arată procurorii.

Anchetatorii spun și că este foarte posibil ca încălcarea măsurilor de protecție și prevenire de către spital și DSP să fi contribuit la numărul mare al deceselor din Suceava.

Acuzații în serie la DSP Dolj

Într-unul din cazurile anchetate la DSP Dolj, procurorii au suspiciuni că un grup venit din străinătate nu ar fi fost izolat la domiciliu.

În perioada 16.03-03.04.2020 funcţionarii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj nu au procesat şi implementat datele puse la dispoziţie de Centru Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Dolj, în sensul că nu au luat măsuri de autoizolare la domiciliu a unui grup de persoane sosite din străinătate din regiuni afectate de virusul COVID -19, din acest motiv organele de poliţie fiind în imposibilitatea de a monitoriza şi respecta măsurile de autoizolare impuse”, potrivit procurorilor.

Acuzații similare au fost lansate și față de un medic de familie din Dolj. Iar angajații DSP din acest județ au ajuns în atenția procurorilor și în cazul scoaterii din carantină a patru persoane.

În data de 28.03.2020 funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Dolj, au dispus scoaterea din carantină a numiţilor G.M., G.P., G.P.I şi C.C., fără să se fi aşteptat rezultatul testelor efectuate acestora în perioada carantinării în vederea confirmării/infirmării infecţiei cu virusul COVID -19. Ulterior, în data de 04.04.2020, după intrarea în contact cu alte persoane de pe raza jud. Dolj, pe fondul sosirii rezultatelor testelor, persoanele în cauză au fost confirmate pozitiv ca fiind infectate cu virusul COVID -19, fiind internate la Spitalul de Boli Infecţioase din mun. Craiova”, potrivit parchetului.

În plus, într-un alt caz ar fi fost permisă, tot de angajați ai DSP, ieşirea din carantină a unor persoane care au însoţit o persoană confirmată pozitiv.

Aparat nefolosit la spitalul din Tg. Jiu

În Gorj, oamenii legii au început o anchetă în cazul managerului de spital care ar fi spus că nu există un aparat pentru depistarea COVID-19, deși acesta era la dispoziția unității medicale.

Managerul D.V., deși a afirmat public că S.J. Tg.-Jiu, jud. Gorj nu deține un aparat PCR, pentru testarea și diagnosticarea certă a pacienților infectați cu SARS-CoV-2, ulterior, s-a constatat că în unitatea medicală există, de aproximativ doi ani, un aparat GeneXpert, aparat de tip PCR cu capacitate de testare și diagnosticare certă a pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Totodată, s-a reținut că, era necesar, pentru punerea în funcțiune a acestui aparat, să fie achiziționate kit-uri Xpert Epress SARS-CoV-2”, potrivit procurorilor.

În replica, managerul susține că, la momentul declarației, nu era certificat faptul că aparatul din spitalul său poate fi folosit pentru depistarea noului virus. Dar echipamentul tot nu e folosit, nici în prezent.

”Epidemie” de anchete în București

Capitala nu a fost ferită de acuzațiile cu iz penal în domeniul medical. Spitalul Sf. Ioan a intrat în atenția procurorilor pentru că nu ar fi fost luate măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, potrivit unei sesizări primite de anchetatori. Se face cercetări pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.

În paralel, un alt spital din sectorul 3 a ajuns subiectul unei investigații în care ar putea fi anchetat chiar managerul.

Acesta ar fi refuzat luarea măsurilor și asigurarea protecției și siguranței pacienților și a cadrelor medicale, fiind puse la dispoziția angajaților un număr insuficient de măști chirurgicale simple, angajații primind câte o mască chirurgicală simplă pentru o tură de 12 ore”, potrivit parchetului.

Probleme la spitalul din Filiași

Procurorii din Filiași au deschis un dosar penal pentru că nici la spitalul din oraș nu ar fi fost luate măsurile necesare, iar 23 de cadre medicale au fost nevoie să intre în izolare.

În perioada 15-19.03.2020, funcţionari publici cu funcţie de conducere din cadrul Spitalului Filişanilor şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin neluarea măsurilor legale privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea de către un pacient a infecţiei COVID-19. Prin gestionarea în mod defectuos a situaţiei create, un număr de 23 de cadre medicale din cadrul unităţii spitaliceşti au fost izolate la domiciliu, secţia primiri-urgenţe a Spitalului Filişanilor fiind închisă”, spun anchetatorii.

Dosar în cazul bebelușilor infectați

A fost începută o anchetă și în cazul maternităţii Odobescu a Spitalului Municipal Timişoara, după ce 10 bebeluși au fost testați pozitiv iar nouă dintre ei au fost externaţi.

În cauză se efectuează cercetări privind posibile nerespectări ale măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor infectocontagioase şi implicit a reglementărilor în materie, ce ar fi putut facilita infectarea cu SARS CoV 2 a unui număr de 10 nou-născuţi şi a altor 25 de persoane – cadre medicale, lehuze şi o gravidă, în cadrul Maternităţii Odobescu a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara„, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Spitalul Săpoca, în mijlocul unei investigații

În cazul Spitalului Săpoca, plângerea a fost făcută de sindicaliști. Aceștia au reclamat ”existenţa unui cadru organizatoric defectuos ce nu ar corespunde măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, cu ocazia desfăşurării şedinţei Consiliului de Administraţie al Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, din data de 25.03.2020”.

CNAS și cardurile de sănătate

Procurorii au început o anchetă și în cazul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care ar fi refuzat să valideze consultații fără cardul de sănătate, deși acest lucru ar fi permis în timpul stării de urgență.

În mod repetat, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ar fi refuzat validarea consultațiilor medicale realizate fără a fi fost semnate cu cardul de sănătate, ulterior intrării în vigoare a Decretului nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe o perioadă de 30 de zile pe teritoriul României, care prevedea posibilitatea realizării acestor consultații în deplină legalitate și fără utilizarea cadrului, tocmai în scopul prevenirii răspândirii virusului”, se arată în comunicatul procurorilor.

Denunțul a fost depus de o organizație județeană a medicilor de familie.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 60808 additional Information to that Topic: mainnews.ro/analiza-harta-neregulilor-din-sistemul-de-sanatate-spitale-angajati-dsp-si-cnas-in-mijlocul-unor-investigatii-penale-in-plina-pandemie-de-covid-19/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/analiza-harta-neregulilor-din-sistemul-de-sanatate-spitale-angajati-dsp-si-cnas-in-mijlocul-unor-investigatii-penale-in-plina-pandemie-de-covid-19/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *