ANALIZĂ Două săptămâni de guvernare și trei mari probleme | Cât rezistă Coaliția PSD-PNL-UDMR?
Introducerea certificatului verde, taxa de solidaritate, miliardele de la Bruxelles, împărțirea funcțiilor și a banilor României – sunt doar o parte dintre temele care încing spiritele în recent formata coaliție PSD-PNL (și UDMR), cu toate că au trecut abia două săptămâni de când formațiunile și-au dat mâna, în Parlament. Surse politice consultate de Main News spun că e puțin probabil ca PNL și PSD să rămână la guvernare până în 2024, când au loc alegeri.
Coaliția s-ar putea destrăma chiar anul viitor, însă nu înainte de trecerea iernii. Există voci care critică în continuare asocierea dintre social-democrați și liberali, mai ales având în vedere scorul politic foarte redus la care au ajuns liderii PNL.
Miliardele de la Bruxelles și pensiile
Tensiuni uriașe sunt mai ales din cauza Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care UE ne dă bani să ne revenim după pandemie. Circa 30 de miliarde de euro, mai precis.
Creșterea pensiilor, direct legată de prevederile din PNRR, duce la foarte multe discuții. În Program se spune că țara noastră trebuie să facă o reformă a sistemului de pensii și să ajungă să aloce, până în 2023, cel mult 9,4% din PIB pentru plata pensiilor.
Doar că majorările de 10% la toate pensiile, care intră în vigoare din ianuarie 2022, la care adăugăm creșterea pensiei minime cu 200 de lei, de la 800 la 1.000 de lei, tot de atunci, ne duc aproape de acest prag.
Unii lideri vorbesc despre posibilitatea altor majorări, chiar dacă pragul este depășit în 2022, de vreme ce el este obligatoriu din 2022. Dar, au explicat alte surse politice, Guvernul riscă să ajungă în 2023 fără bani de pensii dacă vine cu creșteri care nu pot fi susținute real.
De altfel, PSD vrea modificarea PNRR, lucru despre care PNL susține că nu se poate, cel puțin până în 2023.
Certificatul tot mai puțin verde
O altă dispută pleacă de la introducerea certificatului verde la locul de muncă.
Proiectul inițial, blocat în Parlament, prevede ca accesul la locul de muncă pentru angajații din sistemul de sănătate să fie permis doar pe baza certificatului verde digital al Uniunii Europene, printre altele. Sunt măsuri restrictive pentru angajați în general.
Prima cameră sesizată, Senatul, a respins proiectul de act normativ, căruia îi fuseseră adăugate mai multe amendamente prin care obligativitatea ar fi fost extinsă pentru toți bugetarii și angajații din sectorul privat care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat un nou proiect. El și-a exprimat speranța ca acesta să fie adoptat chiar în această lună.
„În scurt timp va fi înaintat Parlamentului (noul proiect de lege privind certificatul COVID -n .red.). Avem deja un draft, la care lucrează colegi de la INSP şi din Parlament şi încercăm să venim în Parlament cu un proiect care să necesite mai puţine ajustări decât cel iniţial, care era limitat din punctul de vedere al accesibilităţii. Noi sperăm să îl avem aprobat în această lună”, a afirmat Alexandru Rafila miercuri, 8 decembrie.
Deși, în teorie, adoptarea certificatului este agreată între PNL și PSD, există suficiente disensiuni. PSD vrea să ofere teste gratuit, măsură pe care liberalii o resping.
Prefecții
Schimbarea prefectului PNL al Capitalei cu reprezentantul PSD duce la noi tensiuni între cele două partide.
„Se zvoneşte că PSD-ul vrea să îl să aducă prefect pe domnul Hazem Kansou, un om de partid (a fost membru PNL și apoi a devenit membru PSD) al cărui CV nu îl recomandă spre a fi reprezentantul Guvernului în cel mai mare municipiu al țării. Eu vă spun cinstit, nu cred că e deloc simplu să fii prefectul Capitalei iar despre doamna Vacaru pot spune că a făcut o treabă excelentă, în special în gestionarea situației critice provocate de valul 4 al pandemiei de COVID”, a scris pe Facebook Cristian Băcanu, unul dintre membrii importanți ai PNL.
Discuții intense au fost și în ceea ce privește stabilirea modului în care PSD, PNL și UDMR își împart funcțiile de prefect, subprefect în teritoriu.
CITEȘTE MAI MULTE AICI: Un deputat liberal critică intenția PSD de a-l schimba din funcție pe actualul prefect al Capitalei
Taxa de solidaritate și bugetul țării pe anul 2022 sunt alte două teme pe care PSD și PNL nu s-au pus în totalitate de acord.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/analiza-doua-saptamani-de-guvernare-si-trei-mari-probleme-certificatul-tot-mai-putin-verde-miliardele-de-la-bruxelles-si-functiile-cat-rezista-coalitia-psd-pnl-udmr/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/analiza-doua-saptamani-de-guvernare-si-trei-mari-probleme-certificatul-tot-mai-putin-verde-miliardele-de-la-bruxelles-si-functiile-cat-rezista-coalitia-psd-pnl-udmr/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/analiza-doua-saptamani-de-guvernare-si-trei-mari-probleme-certificatul-tot-mai-putin-verde-miliardele-de-la-bruxelles-si-functiile-cat-rezista-coalitia-psd-pnl-udmr/ […]