Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Prima întâlnire a Comitetului pentru analiza de risc seismic. Premier: Obiectivele prioritare sunt școlile, spitalele și clădirile publice

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 februarie 2023

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat marți, 21 februarie, înaintea primei întâlniri a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic, înființat după ce mai multe cutremure s-au produs în zona Olteniei, că obiectivele prioritare, în acest moment, sunt şcolile, spitalele şi clădirile publice unde îşi desfăşoară activitatea un număr mare de persoane. 

„Nu ne putem plânge de planuri şi proiecte, ceea ce putem să constatăm este faptul că ele suferă din punct de vedere al punerilor în aplicare. Şi atunci, vă rog să avem un instrument, la nivelul Comitetului, prin care să monitorizăm evoluţia punerii în aplicare a tuturor acestor proiecte. Dumneavoastră (n. red. Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării) le veţi aproba, ele sunt în coordonare la nivelul miinsterului dar aş dori foarte mult să avem contribuţia de responsabilitate a autorităţilor locale, pentru că la nivelul lor există responosabilitatea faţă de tot ceea ce se realizează în comunităţi şi atunci, stabilim, vă rog să veniţi cu propuneri concrete, luăm decizia în comitet şi o transmitem ca atare”, a solicitat Nicolae Ciucă.

Lista școlilor cu risc seismic din țară, în așteptare

Ministerul Educației nu știe câte școli și grădinițe din țară sunt expuse riscului seismic. Mai exact, Ministerul de resort vrea să afle de la Ministerul Dezvoltării situația pe județe a a clădirilor cu destinația unități de învățământ care sunt expuse riscului seismic și care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică, după cum a anunțat ministerul condus de Ligia Deca pe 15 februarie.

Amintim că, deși majoritatea elevilor din țară s-au întors la școală luni, 20 februarie, după vacanță „mobilă” de o săptămână, elevii din 87 de școli din Gorj au rămas acasă, după cum a declarat inspectorul școlar general din județul Gorj, Marcela Mrejeru, pentru publicația specializată Edupedu. Aceste școli au intrat mai devreme decât au planificat în Săptămâna „Verde” și „Școala Altfel”.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii