Monday, November 30, 2020
Jurnalism corect


ANALIZĂ Dăncilă și Tăriceanu cedează în fața lui Iohannis. C. Dan și T. Meleșcanu, sacrificați înainte de 10 august

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 15 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Carmen Dan și Teodor Meleșcanu vor pleca din Guvern la o lună de zile după ce Klaus Iohannis a cerut acest lucru. Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu îi vor sacrifica pe cei doi miniștri la remanierea guvernamentală.

Carmen Dan, vulnerabilitatea PSD înainte de 10 august

Primul nume vizat de remanierea din PSD este ministrul de Interne, Carmen Dan. Văzută drept o vulnerabilitate înainte de 10 august, soarta preferatei lui Liviu Dragnea o să fie pecetluită în Comitetul Executiv al PSD.

Ministrul de Interne a fost o nucă tare în guvernele social-democrate, scandalul dintre ea și fostul premier, Mihai Tudose, conducând la demisia ultimului de la Palatul Victoria.

Carmen Dan a fost aproape să ajungă chiar premierul României, dar, în ultima clipă, Liviu Dragnea a propus-o pentru această funcție pe Viorica Dăncilă, deși intenționa inițial să o susțină pe Dan.

Imaginea ministrului de Interne s-a deteriorat constant după modul în care Jandarmeria a acționat pe 10 august 2018 împotriva protestatarilor din Piața Victoriei. PSD nu riscă ca aceasta să se mai afle în Guvern până la această dată. O variantă luată în calcul pentru a o înlocui pe Carmen Dan este Nicolae Moga, senator de Constanța.

În comisia de anchetă privind alegerile europarlamentare, ministrul de Interne a criticat STS pentru modul în care au funcționat tabletele. Ea a propus ca Ministerul de Interne să aibă un rol mai mare în sistemul SIMPV cu ocazia alegerilor prezidențiale.

Teodor Meleșcanu, înlocuit din cauza presiunii publice de după alegeri

Klaus Iohannis i-a cerut demisia după europarlamentare și lui Teodor Meleșcanu. Ministrului de Externe i s-a imputat cozile la vot din Diaspora, dar ALDE l-a apărat în prima fază. Discuțiile din ALDE au dus la concluzia că Meleșcanu va trebui înlocuit din cauza presiunii opiniei publice. În cărți sunt mai multe nume, favorită fiind fostul europarlamentar, Ramona Mănescu.

Ana Birchall, acuzată că face jocurile președintelui

În Comitetul Executiv al PSD urmează să fie decisă și soarta Anei Birchall în fruntea Ministerului Justiției. Mai multe voci din partid i-au cerut demisia după publicarea Raportului GRECO, Birchall fiind acuzată că face jocurile lui Klaus Iohannis. Cei care o apără spun că ministrul Justiției își face bine și a deranjat grupările din PSD deoarece nu mai răspunde comenzilor venite de la vechea gardă din partid. Ministrul Justiției a refuzat să accepte propunerile de secretari de stat venite din Olt, dar și pe Maya Teodoroiu.

Social-democrații urmează să facă două propuneri și pentru posturile de vicepremier rămase vacante după plecarea lui Viorel Ștefan și a Anei Birchall. Pentru portofoliile de vicepremier sunt analizate numele lui Angel Tâlvar și Mihai Fifor.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că opt miniștri au fost evaluați, dar nu a putut răspunde care au fost criteriile pentru care au fost acestea alese. Înaintea remanierii de azi, social-democrații s-au întâlnit în județul Teleorman, într-o vilă turistică care aparține Romsilva.

După ce social-democrații au degustat purceluș la proțap și pui la rotisor, dar și alte specialități tradiționale, sarmalele fiind printre preferate, Viorica Dăncilă a avut discuții informale cu liderii PSD.

Ecaterina Andronescu și Răzvan Cuc au plecat încrezători de la ședință, sperând că nu vor fi remaniați în Comitetul Executiv.

Premierul Dăncilă a precizat că acum este doar prima fază a analizei din Guvern, în toamnă urmând partea a doua a remanierii.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW