Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


ANALIZĂ Dăncilă îi dă o șansă lui Iohannis

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 11 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Viorica Dăncilă a reușit să-i ia fața lui Dan Barna și să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, fiind candidatul PSD care intră în bătălia finală pentru Cotroceni cu cele mai puține procente. Klaus Iohannis și-a respectat statutul de favorit și a primit o șansă în plus, Viorica Dăncilă fiind candidatul dorit pentru runda a doua.

Viorica Dăncilă a obținut ieri peste două milioane de voturi și a reușit să evite un eșec major în istoria partidului, dar este departe de a obține o victorie importantă pentru PSD. Președintele social-democraților este candidatul cel mai ușor de învins de Klaus Iohannis în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, conform sondajelor de opinie. În istoria partidului, Dăncilă este candidatul care obține cele mai puține voturi în primul tur de scrutin. Înaintea sa, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană și Victor Ponta au plecat cu prima șansa de a câștiga prezidențialele, nu doar de a intra în turul doi.

Președintele PSD a jucat cu mandatul pe masă această rundă a alegerilor. În cazul în care nu obținea acccesul în bătălia finală, ea urma să plece rapid din fruntea partidului, lucru pe care l-a recunoscut după anunțarea exit-poll-urilor.

PSD a reușit să-și trimită candidatul în turul al doilea, contând foarte mult efortul din sudul țării, unde județe precum Olt, Dolj, Ialomița, Giurgiu și Teleorman au fost câștigate de social-democrați. În Moldova, bazinul tradițional al PSD, Viorica Dăncilă a câștigat doar în Botoșani, restul județelor preferându-l pe Klaus Iohannis. Un mare semn de întrebare pentru PSD îl reprezintă Capitala, unde Viorica Dăncilă a înregistrat un scor slab, aceasta vorbind despre o analiză în viitorul Comitet Executiv.

La șase luni după alegerile europarlamentare, cu tot efortul de partid, Viorica Dăncilă nu a reușit să obțină cu mult peste 22 de procente, departe de istoricul scor din 2016, când partidul înregistra 46%.

Diaspora a fost marea spaimă a celor din Kiseleff, consilierii lui Dăncilă crezând că prezența din afara țării nu o va depăși pe cea din turul al doilea din 2014, aproape patru sute de mii de oameni. Așteptările lor au fost întrecute de realitate, peste 700.000 de români votând în afara României. Voturile din Diaspora le-au dat emoții celor din PSD, scorul obținut de Dăncilă peste granițe fiind unul dramatic pentru partid. Președintele PSD a declarat că trebuie regândită strategia pentru acest segment al electoratului, punând însă rezultatul catastrofal  pe seama manipulării celor din Diaspora.

Iohannis a scăpat de Dan Barna

Liberalii își doreau ca Viorica Dăncilă să fie candidatul cu care Klaus Iohannis se va confrunta în turul doi. Actualul președinte a câștigat fără emoții ieri, scorul său fiind mai mare decât suma voturilor obținute de Dăncilă și Barna. Iohannis rămâne astfel principalul adversar al PSD, lucru speculat intens și în discursurile de campanie. Prin acest tip de mesaj, președintele a reușit să preia o temă importantă a USR-PLUS.

Iohannis și-a extins bazinul electoral, el primind voturi și din partea celor care nu au votat PNL la europarlamentare. Dacă partidul obținea un scor istoric în luna mai, Klaus Iohannis a reușit să mai pună la această zestre încă zece procente.

Fără îndoială, Klaus Iohannis este marele favorit al alegerilor prezidențiale, liberalii avansând prin vocea lui Ludovic Orban un scor pentru 24 noiembrie: președintele va câștiga cu cel puțin 62%.

Candidatului PNL i s-a reproșat în primul tur că a evitat dezbaterile televizate, Viorica Dăncilă provocându-l să participe la o astfel de confruntare electorală în următoarele două săptămâni. Este puțin probabil ca Viorica Dăncilă să producă o asemenea surpriză în confruntarea directă încât să schimbe rezultatul alegerilor.

Barna, mult sub scorul USR-PLUS

Marele învins al alegerilor prezidențiale este candidatul USR-PLUS, Dan Barna. Acesta a reușit contraperformanța de a se situa cu mai bine de șase procente sub scorul partidului. Ezitant, fără o campanie dinamică, aflat în defensivă din cauza dezvăluirilor din ancheta Rise Project, nevoit să poarte și un război intern, Dan Barna nu a convins electoratul că merită să fie președintele României.

În aceste condiții, dacă președintele Klaus Iohannis i-a acordat Vioricăi Dăncilă șansa să fie premierul României la începutul lui 2018, se poate spune că și Viorica Dăncilă îi va acorda în aceste alegeri șansa lui Klaus Iohannis să câștige un nou mandat la Palatul Cotroceni.

Dan Barna o ține din scandal în scandal. Cum a ratat candidatul USR-PLUS startul campaniei electorale

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW