Monday, March 4, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Cum va afecta rezultatul alegerilor din Austria Inferioară dosarul Schengen?

By Vîrban Robert , in Interviuri Politic Stirile zilei , at 30 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Deși nu a reușit să treacă de 40% la alegerile legislative din Austria Inferioară, unul dintre fiefurile sale electorale, Partidul Popular Austriac (OVP) va continua să se afle în fruntea coaliției de guvernare, foarte probabil, până la alegerile generale de anul viitor, a explicat politologul Andrei Țăranu. Cu toate acestea, rezultatul ar trebui să dea de gândit formațiunii cancelarului Karl Nehammer, unul dintre principalii opozanți ai aderării României la Spațiul Schengen.

Marii câștigători ai alegerilor legislative din unul dintre cele mai importante landuri din Austria sunt, astfel, partidele de opoziție – Partidul Libertății (FPO) – 25,4% (plus de 10,6 procente față de alegerile trecute), Verzii – 7,3% (plus de 0.9% față de ultimele alegeri) și Neos – 6,2% (plus de 1,1% față de ultimele alegeri).

Ar trebui Nehammer să își facă griji?

Rezultatul nu va genera schimbări imediate în fruntea politicii de la Viena. Într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro, politologul Andrei Țăranu a explicat că adevărata bătălie se va da anul viitor la alegerile generale, când partidul cancelarului Karl Nehammer riscă să rămână în afara guvernării.

„În acest moment în Austria se află la putere o coaliție de guvernare formată din OVP (Partidul Popular Austriac) și Partidul Verzilor, susținută discret de NEOS, un partid de centru-stânga. Este foarte puțin probabil ca până în aprilie-mai, când vor avea loc toate alegerile din landuri, să existe schimbări. Sistemul electoral austriac nu este precum cel german, Bundesrat-ul austriac are mult mai puține puteri decât Bundesrat-ul german, care nici el nu are foarte multe puteri. În aceste condiții, schimbarea Bundesrat-ului nu va influența majoritatea guvernamentală. Altfel, este un semnal pentru ce se va întâmpla anul viitor, când sunt alegeri generale în Austria. Atunci este foarte probabil ca OVP-ul să nu mai facă coaliție cu nimeni. Eu preconizez o coaliție între socialiști, verzi și NEOS”, a explicat Andrei Țăranu.

Austria blochează extinderea Schengen

Potrivit lui Andrei Țăranu, Austria își va menține opoziția față de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Tema migrației a revenit puternic pe agendă la Viena, astfel că nu ar fi exclus ca aceasta să se regăsească și în discursul public al formațiunilor de stânga, consideră politologul.

„Părerea mea este că dosarul Schengen va fi blocat complet pentru că subiectul migrației va deveni un subiect austriac prin excelență. Nu doar OVP-ul va discuta despre migrație, ci este posibil ca și socialiștii sau cei de la NEOS să vorbească despre această temă. Acesta a devenit subiectul central. Partidul Libertății (FPO) a câștigat un scor incredibil în Austria Inferioară pe discursul anti-migrație amestecând migrația intracomunitară cu cea extracomunitară, la fel ca în cazul Brexit-ului”, a afirmat Andrei Țăranu.

În opinia politologului, în acest moment nu se poate vorbi la modul real despre negocieri cu Austria pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, cele două țări fiind în acest caz mai degrabă obiecte de șantaj pentru cancelarul Nehammer.

„El (n.r. – Karl Nehammer) nu a negociat cu România și Bulgaria. Scopul lui este să strălucească la nivel european și să pună tema migrației pe tapet. Românii și bulgarii sunt obiect de schimb în acest șantaj european”, a afirmat Andrei Țăranu.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW