Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ | Cum se apără justiția de Covid-19: procese amânate, activitate suspendată parțial | Iohannis: Instanțele pot da termene în aceeași zi

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 16 martie 2020 Etichete: , , , , , ,

Amânarea proceselor, suspendarea activității de relații cu publicul și a deplasărilor – câteva dintre măsurile luate la nivelul instanțelor și parchetelor din România, în vederea limitării răspândirii noului coronavirus. În paralel cu deciziile luate deja, o asociație a procurorilor cere Parchetului General să permită desfășurarea unor activități de la domiciliu.

Iohannis: Se judecă doar cauzele urgente

În discursul susținut după decretarea stării de urgență, președintele a anunțat cum va fi influențată justiția de criza coronavirusului. Șeful statului a arătat că vor fi judecate doar dosarele urgente.

În această perioadă, activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită. Lista acestor cauze se stabilește de conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție și, respectiv, de colegiile de conducere ale curților de apel, iar Consiliul Superior al Magistraturii va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare. Pentru judecarea proceselor, instanțele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi, și vor dispune măsurile necesare pentru desfășurarea ședințelor de judecată prin videoconferință”, a spus Iohannis.

Procese amânate la instanțele din București

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anunțat, săptămâna trecută, că vor fi judecate doar cauzele urgente, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Măsura este în vigoare până în 16 aprilie.

Măsurile au fost dispuse în sprijinul eforturilor făcute de autoritățile naționale competente pentru limitarea răspânderii epidemiei cauzate de SARS-Cov-2 (boala COVID-19), având în vedere specificul activității instanței supreme, singura instanță care are competență teritorială cu privire la întreg teritoriul național și care judecă în cvasi-unanimitatea cazurilor ca ultimă instanță a unei cauze”, potrivit ÎCCJ.

Luni, pe site-ul instituției au fost afișate informații legate de zonele afectate de virus și de măsurile deja luate de autorități.

Procese celebre amânate

La Instanța Supremă, judecătorii au amânat, deja, termenul în procesul fostului primar din Jilava, Adrian Mladin. El contestă condamnarea definitivă de 5 ani și 10 luni. Cazul său va fi reluat în instanță în luna mai. (foto 1).

FOTO 1 – Procesul lui Mladin (captură de pe site-ul ÎCCJ)

În cazul liberalului Mihai Voicu, cel care contestă și el o condamnare, procesul a fost amânat pentru luna aprilie.

Procesul Tel Drum

Unul dintre dosarele Tel Drum, în care controversata companie și trei persoane au fost trimise în judecată pentru fraudă cu fonduri europene, a fost amânat pentru finalul lunii mai. Termenul ar fi trebuit să aibă loc pe 13 martie

În temeiul art. 353, alin. 10 C.pr.pen., în vederea prevenirii infectării cu virusul COVID-19 și cu respectarea hotărârii președintelui Tribunalului București din data de 11 martie 2020, dispune preschimbarea termenului de judecată acordat pentru data de 27 mai 2020, ora 10:00, pentru când se mențin dispozițiile dispuse anterior”, se arată în decizia instanței.

CSM: Ore fixate pentru fiecare proces

Confruntați cu criza COVID-19, judecătorii și procurorii din CSM au adoptat, la rândul lor, o serie de recomandări pentru instanțele și parchetele din România.

Judecătorii din CSM recomandă fixarea de ore pentru fiecare cauză în parte, pentru a lăsa timp pentru aerisirea și igienizarea sălilor de ședință și depunerea înscrisurilor pe care electronică, printre altele.

Totodată, procurorii din CSM s-au arătat în favoarea suspendării programului cu publicul, utilizarea mijloacelor electronice și suspendarea deplasărilor.

Se cer măsuri suplimentare

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) îi solicită procurorului general aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul parchetelor, pentru protejarea cetățenilor și a personalului Ministerului Public.

Printre măsurile propuse de AMASP se numără asigurarea permanenței pe perioade de câte 5 zile, asigurarea produselor de igienă pentru procurorii care asigură interfața cu publicul sau cu alți actori implicați în procesul de justiție, lucrul de la domiciliu, amânarea cauzelor care nu sunt urgente, sau amânarea concursurilor. DETALII, AICI.

Anterior, Parchetul General a anunțat o serie de măsuri, printre care suspendarea relațiilor cu publicul până pe 30 martie și posibilitatea amânării audierilor dacă speța permite acest lucru.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW