Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


ANALIZĂ Cum s-a schimbat România în 30 de zile: numărăm morți și bolnavi în loc de zile până la anticipate

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 23 martie 2020 Etichete: , , , , , , ,

În mai puțin de 30 de zile, Klaus Iohannis și PNL au fost forțați să abandoneze subiectul alegerilor anticipate și să se concentreze pe instalarea rapidă a unui guvern capabil să ia măsurile necesare pentru combaterea coronavirusului. Dacă în urmă cu mai puțin de o lună se numărau zile până la data anticipatelor și se avansau diferite scenarii legate de data alegerilor, astăzi se numără bolnavii și morții de coronavirus.

Tema alegerilor anticipate a fost enunțată de președintele Klaus Iohannis și de premierul Ludovic Orban după întâlnirea de la Palatul Cotroceni din 10 ianuarie. Tema coronavirusului nu exista în acel moment în România, în luna ianuarie urmând să apară primele știri din China despre evoluția acestei boli.

Planul anticipatelor a fost insistent vehiculat în spațiul public și întreținut în această perioadă până pe 12 martie, data la care Florin Cîțu nu se mai prezintă în Parlament și anunță că renunță la nominalizarea de premier. Au fost două luni în care în România s-a vorbit mult despre alegeri anticipate și foarte puțin despre coronavirus.

Toate partidele au fost angrenate în acest subiect, primul partid care a schimbat optica fiind PSD. Social-democrații au început să-și marcheze mesajele cu hastagul “sănătate, nu anticipate” spre finalul lunii februarie. Cu toate acestea, conducerea PSD a fost bănuită de un blat cu PNL pentru anticipate comasate cu locale în luna iunie.

Dărâmarea Guvernului Orban în Parlament după angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi a fost văzută ca un pas în procedura declanșării alegerilor anticipate. Pe 5 februarie, Cabinetul Orban pică în Parlament, iar Klaus Iohannis îl propune tot pe liderul PNL.

Șeful DSU, Raed Arafat, a recunoscut în luna martie că România nu avea nici o rezervă în privința echipamentelor necesare pentru combaterea coronavirusului la începutul anului. Parlament nu s-a întrunit pentru a da posibilitatea Guvernului să dea o Ordonanță în luna ianuarie pentru achiziționarea rapidă a celor necesare. Secretarul de stat din Ministerul de Interne susține că stocurile trebuiau făcute în urmă cu doi sau trei ani. El precizează că la începutul acestui an au fost folosite materiale achiziționate din „perioada Ebola” (2014-2015).

Politicienii erau însă în continuare în logica anticipatelor. După ce Curtea Constituțională admite sesizarea PSD privind renominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier după ce guvernul său a picat în Parlament, Klaus Iohannis îl nominalizează pe Florin Cîțu. Această dată, 26 februarie, coincide cu apariția primului caz de coronavirus în România. Prima persoană îmbolnăvită este o bărbat din județul Gorj care a venit din Italia.

Discuția privind anticipatele se închide pe 12 martie, când se întâmplă două lucruri: Curtea Constituțională admite sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu OUG privind anticipatele, iar Florin Cîțu renunță la nominalizarea sa.

Între timp, în Parlament s-a desfășurat audierea miniștrilor, iar noul Guvern trebuia să primească votul de învestitură pe 12 martie.

În perioada 26 februarie (nominalizarea lui Florin Cîțu)- 12 martie (retragerea sa), în România au fost depistate 59 de cazuri de coronavirus.

Președintele Klaus Iohannis ține cont de noul context, decizia CCR și cazurile noi de coronavirus, și cere Parlamentului un vot de urgență pentru viitoarea propunere de premier. Ludovic Orban este cel nominalizat și primește într-o procedură de urgență și inedită în Parlament (fără presă) votul de învestitură -14 martie.

Pe 13 martie, premierul Orban susține că este suspect de coronavirus după ce a participat la o ședință de partid alături de Vergil Chițac, senator PNL depistat cu coronavirus. El decide să se autoizoleze la Vila Lac pentru o perioadă de 14 zile, iar toți miniștrii își fac testul pentru a afla dacă sunt bolnavi.

În aproape o lună de zile, România depășește 450 de cazuri de persoane depistate cu coronavirus.

Politicienii care în urmă cu o lună discutau despre varianta alegerilor anticipate iau în calcul amânarea alegerilor locale. Totul în doar 30 de zile.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW