Thursday, December 2, 2021
Jurnalism corect


ANALIZĂ: Cum lovește scandalul „centrelor cu dedicație” în campania de vaccinare împotriva COVID-19 | Ce spun specialiștii despre controversele apărute pe tema imunizării rudelor angajaților de la stat

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 12 martie 2021 Etichete: , , ,

Confruntată cu un val de teorii ale conspirației, campania de vaccinare este lovită puternic de un scandal care a luat amploare în ultimele zile. Controversele au apărut după ce presa a dezvăluit că mii de persoane s-ar fi vaccinat înainte să aibă voie. În paralel, Ministerul Sănătății a publicat date legate de centrele de vaccinare din județe, acțiune care a stârnit discuții puternice cu privire la modul în care acestea au fost date publicității. Premierul a trimis inspectorii în control, în vreme ce reprezentanții ministerului spun că la mijloc este doar dorința de transparentizare. Specialiștii consultați de Main News explică, însă, că efectul controverselor este unul uriaș asupra românilor care sunt tentați oricum să creadă în unele teorii ale conspirației. Consecința: are de suferit chiar campania de vaccinare menită să ne scape de pandemie.

Controversele au apărut după ce, în urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății a publicat situația datelor despre testări sau vaccinare pentru județe.

În paralel, în presă a apărut informația potrivit căreia mii de persoane s-ar fi vaccinat mai repede decât ar fi avut voie, potrivit calendarului stabilit prin strategia de vaccinare. Astfel, potrivit recorder.ro, peste 7.000 de persoane s-ar fi imunizat înainte să aibă dreptul. Peste 4.000 dintre acestea ar fi persoane din etapa a III-a (populația generală), care ar fi fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani și chiar înaintea unor cadre medicale, arată sursa citată.

Pe măsură ce scandalul a luat amploare, surse politice au explicat că nemulțumirile legate de publicarea datelor ar avea legătură mai ales cu apariția, pe liste, a unor centre destinate personalului din apărare, servicii, angajați care riscă să fie deconspirați.

De altfel, chiar ministrul de Interne și-a arătat nemulțumirea pe această temă:

Eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, de ordine publică. Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada x, nr Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective. Din acel moment poți să te aștepți, că nu ne sunt toți prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze… Nu mi se pare normal să dăm publicității”, a declarat Bode, la TVR1.

Premierul a reacționat și el. Șeful Guvernului, care spune că a aflat din presă despre publicarea datelor, susține că nu există un conflict între el și ministrul Sănătății. Totuși, arată Cîțu, sunt necesare anumite explicații.

Din punctul meu de vedere nu e nicio problemă. Transparență 100%. Singura problemă e de interpretare să nu fie interpretate greșit. Cei care au publicat au datoria să le explice. Mă aștept să vedem și celelate documente publicate. Nu am fost consultat de ministrul Sănătății. Am aflat din presă”, a declarat Florin Cîțu.

Ulterior, ministrul Sănătății a explicat că nici el, nici premierul, nu au semnat pentru vaccinarea rudelor angajaților de la stat.

„Haideți să lămurim ceea ce a semnat premierul Cîțu și cu mine, mergând direct la textul din Hotărârea de Guvern nr. 12 din 20 ianuarie 2021: ‘Ministerul Apărării Naționale asigură prin centrele de vaccinare proprii, POTRIVIT CRITERIILOR DE ELIGIBILITATE STABILITE PRIN STRATEGIE, vaccinarea personalului propriu și a membrilor familiilor acestora, precum și a următoarelor categorii (…)’

‘Potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie’. Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a inceput încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numește personal esențial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau… tot esențial.

Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului”, a scris Voiculescu, pe Facebook.

Ulterior, ministrul a anunțat că „toate centrele de vaccinare ale MAPN vor fi deschise publicului”.

Anterior, explicații au venit și de la consilierul lui Voiculescu.

În calitate de consilier onorific al ministrului Sănătății, coordonez activitatea de transparentizare cu privire la datele despre pandemie și vaccinare. Pentru acest lucru am avut acces la Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate. Acest cont permite doar raportări și nu oferă acces la date cu caracter personal. Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial”, a scris Ștefan Voinea, pe Facebook.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Apărării susțin că înființarea centrelor a avut drept scop reducerea presiunii de pe cele coordonate de Ministerul Sănătății.

„Subliniem faptul că unele exprimări din spațiul public induc ideea falsă că centrele de vaccinare organizate de MApN ar fi destinate doar pentru personalul militar fiind, chipurile, menite să acorde un tratament privilegiat acestuia, pe baza unor practici și proceduri netransparente, în detrimentul populației civile. Înființarea centrelor de vaccinare de către MApN a avut ca scop reducerea presiunii pe centrele de vaccinare coordonate de Ministerul Sănătății, prin extinderea capabilităților de administrare a vaccinului la nivel național, aceste centre fiind destinate nu doar personalului MApN ci și a celui din alte instituții ale sistemului național de apărare și, în anumite situații, chiar pentru persoane civile, în conformitate cu procedurile derulate prin platforma unică de programare”, arată MApN.

Unde lovește scandalul

Dincolo de faptul că cele două probleme ar putea fi reale (vaccinarea peste rând și expunerea unor angajați din anumite domenii), problema de fond, cea mai importantă, are legătură cu subminarea campaniei de vaccinare în sine.

În condițiile în care ne luptăm cu real val anti-vaccin, în condițiile în care numărul celor care nu au încredere în campania de imunizare este în continuare ridicat, alimentarea unor teorii potrivit cărora „unii sunt mai speciali”, „se fac manevre” și așa mai departe, dăunează fix scopului principal – vaccinarea unei importante părți din populație, pentru combaterea pandemiei COVID-19.

Ori, în aceste condiții, e foarte clar că explicațiile sunt necesare. Ele trebuie date, cum s-a întâmplat (parțial) de cei care au legătură directă cu sursa controverselor. Dacă s-au încălcat reguli, oamenii trebuie să vadă sancțiuni. Dacă nu, să se explice că nu. Pentru a crește încrederea populației și, implicit, eficiența campaniei, nu invers.

Ce spun specialiștii

Într-o reacție pentru Main News, fostul director SRI Costin Georgescu susține că scandalul dăunează inclusiv imaginii României în străinătate.

Tot ce pot să vă spun e că nu sunt bune scandalurile astea, nu fac bine țării. Am fost director la SRI și nu vreau să discut despre o chestie care privește, undeva, și această instituție. Nu fac bine pentru România, nici armata, nici poliția, nici serviciile, nu e bine pentru nimeni. Avem atâtea probleme mari acuma cu boala, cu economia care suferă, cu cetățeni care suferă, cu oameni care sunt bolnavi, care mor. Nu trebuie să intrăm în scandaluri din acestea și cine le exacerbează greșește și greșește și pe plan extern, ne face imagine proastă. Pentru binele țării, trebuie să ne vedem de ce e mai important pentru România”, a declarat Georgescu pentru Main News.

Sociologul Gelu Duminică a explicat de ce modul în care au fost comunicate datele nu a fost tocmai potrivit și cum riscă să facă mai mult rău decât bine. Asta în contextul în care, spune specialistul, nevoia de transparență nu poate fi pusă la îndoială.

Drumul spre iad e pavat cu intenții bune și de foarte multe ori, când dăm niște cifre, fără a fi contextualizate, poate crea niște efecte adverse complicate. În loc să comunicăm, facem damage control, clar comunicarea a fost defectuoasă. Când facem damage control, înseamnă că nu am comunicat bine. Trebuie să ne întrebăm: ce nu am comunicat bine? Păi am dat senzația, prima dată, că 70.000 de descurcăreți, din cei 1 milion de vaccinați, după stai puțin că au fost 7.000, după care stai puțin că nici ăia 7.000 nu știm sigur dacă au fost descurcăreți sau altceva. Responsabilitatea comunicării ne obligă să verificăm sursele și să dăm contextul, oricum credibilitatea în instituțiile publice este cum este, oricum avem o problemă cu negaționiștii și nu trebuie să le oferim argumente în plus. Ceea ce am văzut acum a fost o mostră de comunicare: așa nu. Nu trebuie chestionat dacă trebuie să facem publice informațiile privind vaccinarea, răspunsul e da”, a explicat sociologul.

Gelu Duminică susține și el că întreaga campanie de vaccinare are de suferit.

De sabotat nu, e un cuvânt prea dur, dar de decredibilizat, pentru unii, da. Sabotat e un cuvânt prea greu, însă de întărit stereotipurile și prejudecățile pe care le avem în societate că ăla șmecher tot șmecher rămâne, da și nu cred că asta ajută. În platforma aia sunt oameni care se chinuie să se programeze de multă vreme. Atunci stai și te gândești: cum au putut ăia? ce au ăia și n-am eu? Logic că te apucă spumele, nu e ok. Încrederea se câștigă foarte greu și se pierde foarte ușor. Gândește ce vorbești, verific-o de 10 ori și comunic-o cum trebuie”, a mai spus el.

Expertul în securitate Hari Bucur-Marcu nu vede posibilă ipoteza în care reprezentanții Ministerului Sănătății să fi publicat date clasificate. În opinia lui nu există riscuri pentru instituțiile din domeniul apărării, de pildă.

Nu există niciun risc, ele în momentul în care sunt în spațiul public, e doar așa, nu e oficial. Toată lumea știe că asta e casa SRI-ului, dar nu scrie oficial, dar dacă vrea cineva să afle, poate să afle, că nu e secret. Sigur, sunt adrese conspirative care nu se spun, dar n-o să fie niciodată centru de vaccinare. Aici e vorba de niște orgolii între instituții, niște chestii copilărești care toate au drept cauză că nu există ordine în comunicarea publică și în planificarea vaccinării, e de o dezordine strigătoare la cer. Dar nu am informații, e o pură speculație. Cunosc regulile, cunosc și mentalitățile, la nivelul ăsta e comentariul”, a spus Hari Bucur-Marcu.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat cum văd „taberele” politice situația.

Vorbim despre două viziuni morale diferite, în cazul domnului Voiculescu și domnului Ștefan Voinea, cel care a strâns datele, le-a publicat și, probabil, l-a și sfătuit pe ministru, este vorba despre o viziune deontologică: principiile sunt cele care contează, să fie justiție, chiar dacă ar fi să piară lumea, trebuie să respectăm principiile și cine le-a încălcat, n-are importanță că este vorba de o minoritate, trebuie să plătească. Cealaltă viziune, asumată în mod clar de prim-ministrul Cîțu, este una utilitaristă. Altfel spus, scopul în viață e să asigurăm cel mai mare bine. Cel mai mare bine e este cel mai mare număr de vaccinări, deci să asigurăm cel mai mare număr de vaccinări, iar accidente de genul acesta nu vin împotriva curentului. Miza, pentru mine, este susținerea și întărirea electoratului pe linia aceea anticorupție, acuză evidentă de corupție a moravurilor, adică pile care au abuzat de poziția lor – iată serviciile de forță, ministerul apărării, ministerul de interne, care s-au vaccinat în centre speciale și și-au vaccinat și membrii familiei. Varianta cealaltă, cu cât vaccinăm mai mult, cu atât mai bine. Acest discurs este îndreptat împotriva PNL, se construiește în interiorul majorității, PNL a fost pus în defensivă, n-a avut o strategie foarte clară, PNL atacă în altă zone. Ca spectatori, cei de la PSD nu au putut decât să constate și să arate cu degetul, au preluat mesajul antisistem al domnului Voiculescu și l-au adâncit spunând „au creat un sistem paralel și netransparent de vaccinare”, a spus Pîrvulescu.

CITEȘTE ȘI: Peste 4.000 de doze de vaccin AstraZeneca vor fi retrase temporar în România

Foto: gov.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW