Friday, September 20, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Cum au folosit partidele alocațiile ca armă electorală în România, țară în care o treime dintre copii trăiesc sub pragul sărăciei și 150.000 adorm flămânzi

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 28 iulie 2020 Etichete: , , , ,

Alocațiile copiilor vor crește, până la urmă, însă politicienii au demonstrat, din nou, că nu renunță la circul și războiul politic nici măcar atunci când e vorba despre cetățenii care trebuie cel mai mult protejați. Într-o țară ca România, în care o treime dintre copii trăiesc sub pragul sărăciei și 150.000 adorm flămânzi, acordarea unor alocații decente (o măsură care, de altfel, ar fi trebuit să fie una de bun simț, indiferent de partid) a devenit o veritabilă telenovelă. Din opoziție, PNL a propus și votat majorarea alocațiilor, în timp ce PSD s-a opus, chiar dacă mai apoi s-a lăudat cu decizia. Când locurile în teren s-au inversat, s-au schimbat și rolurile. De această dată, din opoziție, PSD este partidul care a votat încă o dublare, în vreme ce PNL a țipat că nu sunt bani.

Pe 14 februarie 2019 era scandal mare în Parlament. Ședință suspendată, incertitudini și tensiuni. Motivul? Surprinzător, parlamentarii au adoptat un amendament depus de PNL (pe atunci în opoziție) care ducea la dublarea alocațiilor. Adoptarea a fost posibilă cu ajutorul unor parlamentari de la PSD-ALDE (social-democrații erau la guvernare, la momentul respectiv). Votul fusese dat în contextual legii bugetului de stat pe 2019. Amendamentul prevedea creșterea alocației de la 84 de lei la 150 de lei.

Câteva zile mai târziu, PSD s-a lăudat, pe Facebook, că a mărit alocațiile copiilor, deși liberalii au depus amendamentul și, cu excepția a trei parlamentari, social-democrații au votat împotrivă.

Scandal și la dublarea dublării

Ajuns în opoziție și cu PNL la guvernare, PSD s-a gândit să întoarcă roata și a făcut același lucru: a propus dublarea alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei.

În ciuda eforturilor PNL (care, când a fost în opoziție a susținut ”prima” dublare), amendamentul a trecut în Parlament, fiind votat de Camera Deputaților în decembrie 2019. Legea a fost aprobată cu 179 de voturi ”pentru” și 29 de abțineri, în timp ce deputații PNL nu au votat.

Anunțul amânării

În ianuarie 2020, premierul Orban a declarat, după o discuție cu președintele Iohannis, că dublarea alocațiilor ar putea fi amânată.

Cel mai probabil soluția este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până vom avea posibilitatea să asigurăm resursele financiare în buget, care se poate face doar la rectificare, care se poate face după iulie”, spunea șeful Guvernului la momentul respectiv.

Câteva zile mai târziu, însă, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.

Și USR s-a sucit

După anunțul de la Cotroceni, vicepreședintele USR, Cătălin Drulă, a scris pe Facebook că promulgarea este ”o dovadă de populism și iresponsabilitate”.

Președintele Iohannis tocmai a promulgat dublarea alocațiilor pentru copii. E o dovadă de populism și iresponsabilitate. A pus pe primul loc imaginea proprie și lupta între palate cu Ludovic Orban. Klaus Iohannis i-a pasat lui Ludovic Orban cartoful fierbinte. Care nu este nemeritat: PNL a început acest ciclu al populismului acum 1 an. Acum primește înapoi roadele – dublarea dublării. Președintele putea și trebuia să ceară Parlamentului reexaminarea legii. Este rolul său constituțional. Avea motive suficiente, printre care identificarea surselor de finanțare pentru impactul bugetar de 6 miliarde de lei. Sau putea ridica dubii despre eficiența acestei măsuri ca politică socială”, a scris Drulă, atunci.

Trebuie punctat că USR a votat pentru dublarea alocațiilor în primă fază, în 2019, atunci când inițiativa a aparținut liberalilor.

Episodul CCR

Pe 16 ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru amânarea, până la 1 august, a plății alocațiilor dublate pentru copii.

Ordonanța a fost respinsă, însă, în Parlament, iar premierul Orban a anunțat că Executivul va ataca la Curtea Constituţională respingerea actului normativ.

Suntem în plină criză globală. De unde să luăm acești bani? Să taxăm populația mai mult? Să tăiem de la investiții sau să ne împrumutăm și mai mult? Nimeni nu spune de unde putem scoate acești bani”, a declarat, în iunie, și ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Așadar, în 2019, PSD (de la putere) acuza PNL de populism pentru că a propus dublarea alocațiilor. În 2020, PSD (din opoziție) acuză PNL că refuză dublarea (a doua).

PNL este determinat să găsească resurse pentru creşterea pensiilor şi a alocaţiilor, altminteri ştiţi că alocaţiile au fost crescute în ultimii ani ca urmare a iniţiativei PNL. PSD este populist”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la începutul lunii iulie 2020.

La jumătatea lunii iulie, CCR a dat dreptate Parlamentului: amânarea dublării alocațiilor este neconstituțională. În unanimitate, sesizarea Guvernului a fost respinsă.

Puși în fața verdictului CCR, liberalii au început să vorbească despre o creștere etapizată, nu o dublare, acuzând lipsa banilor. Pe 27 iulie, premierul Orban a declarat:

La ora actuală suntem în evaluarea posibilităţilor efective de a susţine o creştere a alocaţiilor. Ce pot să vă spun sigur este că vom creşte alocaţiile. Chiar ne-am gândit la un mecanism de creştere a alocaţiilor care să permită o creştere în mai multe etape, dar procentul efectiv de creştere a alocaţiilor şi ritmul de creştere a alocaţiilor depind de prognozele pe care le vom face.”

Potrivit unor surse, în primă fază, creșterea ar putea fi de până la 20%.

Agonia

Politicienii au folosit, în războiul politic, banii destinați să ajute una dintre cele mai vulnerabile categorii din România: copiii săraci.

Cifrele care arată realitatea din teritoriu sunt de-a dreptul dureroase. Peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei, potrivit unui raport din 2019 al Organizației Salvați Copiii și al Avocatului Poporului.

Astfel, media copiilor săraci la nivelul UE este de 5,9%, în timp ce în țara noastră ajunge la 21,5%.
Statisticile sunt cu atât mai alarmante cu cât arată că 150.000 de copii din România se duc la culcare flămânzi, pentru că nu au ce să mănânce.

De altfel, datele oficiale arată că țara noastră înregistrează și cea mai mare rată a mortalității în rândul copiilor din UE.

CITEȘTE ȘI: Alexandra încă sună

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW