Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Cum ar putea ieși România din criza politică, generată de căderea Guvernului / Explicațiile politologului Cristian Pîrvulescu

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Politic , at 9 octombrie 2021

Liderii politici fac ultimele calcule cu privire la viitorul României, rămasă în această săptămână fără un Guvern cu puteri depline, în plină criză sanitară, provocată de pandemia de coronavirus. Formarea unei noi majorități pare un obiectiv greu de atins în prima rundă de consultări de la Palatul Cotroceni, ținând cont de declarațiile făcute de principalii actori de pe scena politică, a explicat Cristian Pîrvulescu, pentru Main News. 

Reamintim că, după ce moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu a trecut, fiind votată de 281 de parlamentari, președintele Klaus Iohannis a convocat partidele la consultări, ce vor avea loc luni, de la ora 12, la Palatul Cotroceni.

Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat, într-o declarație acordată Main News, scenariile lansate în ultima săptămână de partidele politice.

Declarațiile (n.r. din ultima săptămână) au fost făcute de așa natură încât nimeni nu se poate alia cu nimeni. Ori USR PLUS, supus la o presiune imensă, cedează în fața presiunilor mass-media și a propriului electorat și revine la masa negocierilor, ori acceptă să susțină un Guvern minoritar, ori PSD susține un Guvern minoritar Cîțu”, a declarat Cristian Pîrvulescu, pentru Main News.

Florin Cîțu, nominalizat încă o dată

Unul dintre scenariile avansate în spațiul public ar fi nominalizarea lui Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru, chiar dacă a fost demis prin votul a 281 de parlamentari la moțiunea de cenzură de marți, 5 octombrie.

Președintele nu îl poate propune pe Florin Cîțu. E condiționat de Decizia 85/2020 a CCR, să aibă grijă ca cel care este desemnat să formeze Guvernul să aibă majoritate. Decizia CCR e destul de clară din punctul ăsta de vedere, trebuie să aibă un timp de consultări, consultările să fie reale, să fie sigur că persoana pe care o desemnează urmărește într-adevăr să realizeze majoritatea și să se asigure că poate să coaguleze o majoritate.

Constatăm că nu există în momentul de față nicio majoritate. Decizia CCR nu spune că Florin Cîțu nu poate fi propus, Decizia CCR spune că oricine este propus, este propus după suficient de multe consultări și în momentul în care este publică susținerea pentru formarea unei noi majorități”, a explicat politologul Cristian Pîrvulescu.

Precizăm că PNL a transmis vineri că propunerea partidului pentru funcția de prim-ministru va fi Florin Cîțu, dacă se conturează o majoritate parlamentară. În celălalt scenariu, liberalii nu vor face nicio propunere.

USR, înapoi la guvernare

Un alt scenariu luat în calcul ar fi revenirea USR la guvernare, doar că atacurile lansate în ultima perioadă de PNL și, mai mult, chiar de președintele Klaus Iohannis, ar putea reprezenta o piedică.

Nu se mai poate întoarce la guvernare, este pedepsit, considerat vinovat, un partid format din oameni imaturi, din politicianiști care nu văd interesul național și așa mai departe(n.r acuzațiile lansate de președintele Klaus Iohannis la adresa USR). În interesul național nu intră și guvernul de coaliție, se pare, e doar un altfel de guvern, pentru că, până la urmă, un joc de coaliție presupune niște reguli și face parte din interesul național respectarea acelor reguli.

Acum suntem la faza de pase, unii împotriva altora, dacă nu ar fi situația atât de gravă, dacă nu ar muri sute de oameni, poate că lucrurile astea ar fi hilare, dar în momentul de față situația este gravă și a pasa responsabilitatea pe seama unora sau altora e un joc macabru”, a comentat analistul politic.

Alegerile anticipate, dorința PSD

Partidul Social Democrat susține că soluția pentru ieșirea din criza politică generată de demiterea Guvernului Cîțu ar fi declanșarea unor alegeri anticipate, iar, până atunci, o guvernare tehnocrată.

Președintele poate să le convoace, nu este obligat să le convoace. Ce face PSD să creadă că rezultatele vor fi atât de diferite încât să poată forma guvern, altfel decât cu PNL sau USR? Va forma guvernul cu AUR, un partid fascist, în momentul în care stânga câștigă în europa cu un mesaj anti-fascist? Probabil că la PSD situația nu e încă foarte clară din punct de vedere ideologic, dar, la nivelul Uniunii Europene, ar ajunge din nou  în situația din vremea lui Dragnea.

Nu văd o victorie care să le dea majoritate, bun, le dă prim-ministrul, să ceară acum prim-ministrul, dar nu pot să guverneze, se pare. Să îl propună pe domnul Rafila, epidemiolog, cel mai bun răspuns la criza sanitară și să vedem dacă PNL acceptă. Dar nu vor să facă, vor un guvern de tehnocrați, deci nu vor să guverneze. Calculul (n.r. electoral) le arată că nu e bine să guverneze, atunci de ce au mai dat jos Guvernul?”, a explicat Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.

Suspendarea președintelui, scenariul dorit de AUR

Alianța pentru Unirea Românilor, în schimb, a avut cel mai dur mesaj la adresa președintelui Klaus Iohannis și a amenințat că va demara procedura de suspendare din funcție, dacă primele consultări nu vor duce la o concluzie. Precizăm, în schimb, că AUR nu are suficienți parlamentari pentru a declanșa procedura.

Nu ia nimeni în considerare, este un aventurism, extremism, o încercare de a prelua electoratul anti-Băsescu și a-l transforma în electorat anti-Iohannis. Niciun partid rezonabil nu va intra într-o asemenea aventură, în niciun caz pe fondul acesta. Nici atunci, în 2012, aventura PSD – PNL nu a fost apreciată, pentru că un președinte în funcție nu se demite doar pentru că vrea o majoritate. Suspendarea trebuie să ducă la demitere. E un joc extremist, periculos, în care AUR încearcă să își facă imagine. Nu pot să suspende președintele și niciun partid nu poate să o facă, iar președintele știe foarte bine acest lucru. Acum, Președinția pare să fie singura instituție stabilă într-o țară instabilă, e singurul lucru la care ne raportăm în acest moment, la președintele Iohannis. De acolo se așteaptă soluția, pentru că partidele politice nu vor să găsească soluția”, a explicat Pîrvulescu.

Soluția propusă de Cristian Pîrvulescu

Politologul Cristian Pîrvulescu consideră că singura soluție viabilă pentru România, în contextul crizei sanitare, ar fi un guvern de mare coaliție, format din PSD și PNL, în care PSD să aibă propunerea de prim-ministru.

Dacă s-ar înțelege asupra acestui punct, președintele ar accepta, dar fac tot posibilul să nu se înțeleagă, pe motiv că au viziuni diferite despre cum să construiască țara. Doar că e nevoie de măsuri sanitare acum, vedeți pe cineva în politica românească care să aibă un profil mai bun pentru prim-ministru, în momentul ăsta, decât Alexandru Rafila?”, a precizat politologul.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *