Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Cum a evoluat testarea pentru Covid-19 în ultima săptămână/ Joi au fost înregistrate cele mai multe cazuri de coronavirus din ultimele două săptămâni

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 6 iunie 2020 Etichete: , , ,

Pandemia de coronavirus nu este aproape de a se încheia, avertizează specialiștii. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, consideră că încă ne aflăm în pericol din cauza numărului de cazuri noi de infectare, care a crescut în ultimele zile, în timp de premierul Orban face apel la responsabilitate și la respectarea măsurilor impuse pentru combaterea coronavirusului. În ultima săptămână, timp de trei zile am avut un număr relativ mic de noi contaminări, însă începând de joi, lucrurile au luat o întorsătură.

Astfel, pe întâi iunie, doi iunie și trei iunie au fost sub 150 de cazuri de coronavirus, cu excepția zilei de miercuri când au fost raportate 152 de cazuri.

Joi, patru iunie, a fost ziua cu cele mai multe cazuri de coronavirus, 238, din ultimele două săptămâni, urmând ca vineri, cinci iunie, să se înregistreze 196 cazuri noi, iar sâmbătă, șase iunie, să fie raportate 187 cazuri noi.

De ce au crescut cazurile de coronavirus

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat de ce a crescut numărul noilor cazuri de coronavirus din România. Medicul a declarat că nu redeschiderea teraselor a determinat mărirea noilor infectări, ci faptul că oamenii au renunțat să poarte masca.

„As fi recomandat omenilor sa poarte masca indiferent daca sunt raciti sau nu. Dar degeaba recomandam atunci, pentru ca nu existau masti. (…) Principalul benficiar al mastii este persoana infectata respirator si care nu mai impastie microorganisme. (…) As fi inchis scolile cu o saptamana mai tarziu. (…) Carantina a fost un lucru bun. A scutit Romania de o multiplicare foarte rapida a virusului”, a punctat acesta.

Rafila avertizează că se poate reveni la măsuri mai stricte, mai ales dacă numărul noilor cazuri continuă să crească.

„Astept sa vad ce se va intampla in zilele urmatoate. Nu din cauza teraselor (a crescut numarul de cazuri – n.red.), ci datorita unei relaxari a masurilor de protectie. S-a renuntat la masca. (…) In America de Sud creste rapid. Sunt tari din zona noastra care au revenit la masuri mai dure: Israelul a inchis scoli. Iran, Rusia, fostele state sovietice, numarul de cazuri este in crestere.

Brazilia are o situatie paradoxala pentru ca presedintele recomanda sa nu se tina cont de masuri. Aducerea in zona politica a sanatatii publice e foarte periculoasa. Victimele sunt oameni simpli”, spune medicul.

Arafat: Situația nu este sub control

De asemenea, șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că această creștere ne arată că situația nu este sub control.

„ Ne arată că situația nu este sub control așa cum ne-am dori noi și că trebuie să fim foarte atenți în respectarea regulilor de distanțare fizică care se solicită de către noi populației și să continuăm să lucrăm împreună pentru a împiedica o posibilitate pe care nimeni nu o vrea și anume, să revenim la un număr mare de cazuri și să fie obligatoriu să se mai ia unele măsuri.

Aici, chiar dacă sunt măsuri de relaxare care au fost luate, sunt binemeritate pentru cei care au suportat măsurile de restricție care au fost. Totuși, trebuie să avem grijă mare în respectarea regulilor mai departe: purtarea măștii, distanțarea, igiena, toate regulile de care noi am vorbit”.

Cum a evoluat testarea pentru Covid-19 în ultima săptămână

Este cunoscut deja faptul că există o strânsă corelație dintre numărul de teste pentru coronavirus și numărul noilor cazuri de infectare. Astfel, pe măsură ce autoritățile vor reuși creșterea capacității de testare, ar trebui să crească și numărul de noi cazuri depistate. Astfel, ziua de joi, în care au fost înregistrate cele mai multe cazuri de coronavirus, a fost și ziua în care s-au făcut cele mai multe teste:

Luni, 1 iunie= 443.252 de teste

Marți, 2 iunie= 448.813 teste, ceea ce înseamnă că de luni până marți au fost efectuate 5.561 de teste.

Miercuri, 3 iunie= 459.405 de teste (de marți până miercuri au fost efectuate 10.592 de teste)

Joi, 4 iunie, ziua cu cele mai multe cazuri de infectare: 472.850 de teste ( de miercuri până joi au fost efectuate 13.445 de teste).

Vineri, 5 iunie= 484.782 de teste ( de joi până vineri au fost efectuate 11.932 de teste)

Sâmbătă, 6 iunie- 496.408 de teste (de vineri până astăzi au fost efectuate 11.618 de teste)

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW