Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Conturile de campanie ale lui Iohannis, Dăncilă, Barna și Diaconu au primit peste 23 milioane de lei

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic , at 28 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Candidații de la prezidențiale au strâns în conturi, în cele două săptămâni ale campaniei electorale, peste 26 de milioane de lei. Pe primul loc se află președintele Klaus Iohannis, urmat de premierul demis Viorica Dăncilă și de Mircea Diaconu.

Conturile candidaților la prezidențiale sunt alimentate în mod constant în perioada campaniei electorale, iar sumele cheltuite cresc de la o săptămână la alta. Dacă în prima săptămâna a bătăliei pentru Cotroceni, în conturile candidaților intraseră peste 15 milioane de lei, suma a ajuns la peste 26.5 milioane de lei în cea de-a doua săptămână a campaniei electorale. Sumele provin în cea mai mare parte din subvenția publică dată de la bugetul de stat partidelor parlamentare. Un candidat la prezidențiale poate cheltui în campanie aproape zece milioane de dolari, 41.6 milioane de lei, iar dacă obține peste 3% în alegeri suma este rambursată la finalul scrutinului.

Klaus Iohannis are cei mai mulți bani la dispoziție pentru a obține un nou mandat de președinte. Săptămânal, contul său de campanie este alimentat de PNL cu cinci milioane de lei, fiind vorba exclusiv de bani publici – banii de subvenție. În primele două săptămâni, din cele zece milioane de lei care au alimentat contul de campanie, nici un leu nu provine din finanțare privată.

Pe locul doi se află candidatul PSD, Viorica Dăncilă, care a avut la dispoziție în primele două săptămâni peste 6.35 milioane de lei. Cu toate acestea există anumite diferențe față de banii primiți de Klaus Iohannis. Contul de campanie al lui Dăncilă a avut în el în prima săptămână cu puțin peste 6,13 milioane de lei, creșterea pentru săptămâna a doua fiind de doar câteva sute de mii de lei. O altă diferență o reprezintă faptul că peste 325 mii de lei o reprezintă finanțare privată.

Pe locul trei nu se află candidatul Alianței USR-PLUS, ci candidatul independent Mircea Diaconu. Susținut de ALDE și de ProRomânia, Diaconu a primit în contul de campanie peste 3,58 milioane de lei. ALDE a contribuit cu 1.95 milioane de lei, din această sumă 1.65 milioane de lei fiind finanțare privată, iar 300.000 de lei sunt bani publici. ProRomânia a a adus în campanie peste 1.63 milioane de lei, întreagă finanțare fiind privată, deoarece partidul condus de Victor Ponta nu beneficiază de subvenție de la buget. În prima săptămână de campanie, singura sumă depusă în contul de campanie a fost 1.3 milioane de lei din partea ALDE.

Dan Barna beneficiază și el tot de o puternică finanțare privată, suma adunată în cont în primele două săptămâni ale campaniei fiind de peste 3.52 milioane de lei, doar 17.000 de lei reprezentând bani publici. USR a contribuit cu 2.63 milioane de lei, dar 2.61 milioane lei o reprezintă finanțarea privată. Întreagă sumă de la PLUS – 889.495 lei este tot din bani privați. Suma avută la dispoziție în primă săptămână de candidatul USR-PLUS a fost de 1.69 milioane de lei.

Banii pentru candidatul PMP la prezidențiale, Theodor Paleologu, au venit tot din finanțare privată. S-au adunat în primele două săptămâni 1,2 milioane de lei, dar în prima săptămână contul său a fost gol.

Kelemen Hunor, candidatul UDMR, a primit în contul de campanie 445.000 de lei.

Ramona Ioana Bruynseels, candidatul Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal) a primit în cont în cea de-a doua săptămână a campaniei 616.998 de lei, deși în prima săptămână contul său a fost gol.

Alexandru Cumpănașu a avut la dispozițe pentru campania electorală 220.621 de lei. Ceva mai bine stă Viorel Cataramă, care și-a alimentat contul de campanie cu 450.000 de lei. Cătălin Ivan a strâns 14.000 de lei, iar candidatul John Banu – 50.000 de lei.

Există însă și candidați ale conturi de campanie nu au nici un leu în ele în primele două săptămâni ale campaniei electorale. Este cazul candidaților Bogdan Stanoevici, Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie și Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc.

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă folosesc cei mai mulți bani publici în această campanie, în timp ce Mircea Diaconu, Dan Barna și Theodor Paleologu mizează pe finanțarea privată.

După 14 zile de campanie electorală, în conturile candidaților au intrat 26.539.548 milioane de lei, finanțarea privată fiind de 10.172.548 de lei, iar cea publică de 16.367.000.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW