Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Congres în PSD după rușinea de la prezidențiale

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic , at 25 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Lupta pentru putere a început în PSD după rezultatul dezastruos de la alegerile prezidențiale. Surse din partid vorbesc despre convocarea unui Congres în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie, care să aducă o nouă echipă de conducere. Vioricăi Dăncilă ar urma să fie înlocuită fin fruntea partidului, tabăra Ciolacu-Stănescu dând prima atacul împotriva actualului președinte PSD.

Viorica Dăncilă a reușit contraperformanța de a obține cel mai slab scor înregistrat de un candidat PSD în alegerile prezidențiale. Sub 35% nu a avut niciodată un candidat social-democrat în bătălia pentru Palatul Cotroceni, iar harta la nivel național arată prăbușirea PSD sub conducerea lui Dăncilă. Harta roșie de la finalul lui 2016 s-a transformat într-una albastră, Klaus Iohannis impunându-se fără drept de apel în fața PSD.

“Un rezultat dezastruos, care vine după un rezultat la fel de prost de la europarlamentare”, scrie Marcel Ciolacu pe Facebook, în prima zi după anunțarea rezultatelor. Un mesaj care arată dorința președintelui Camerei Deputaților de a o debarca de urgență pe Viorica Dăncilă. Planul lui Marcel Ciolacu și al lui Paul Stănescu a fost să nu facă mare vâlvă înaintea alegerilor, organizațiile lor să obțină scoruri bune pentru a putea revendica ulterior șefia partidului. Cei doi s-au implicat activ ca Dăncilă să ajungă în turul al doilea, scopul final fiind mobilizarea electoratului PSD în perspectiva alegerilor locale și parlamentare de anul viitor.

Congres PSD după eșecul de la alegerile prezidențiale

Surse din PSD susțin că cei doi își doresc convocarea rapidă a unui Congres, în cazul în care Viorica Dăncilă nu înțelege să facă un pas în spate după înfrângerea în fața lui Klaus Iohannis. În biroul lui Ciolacu a avut loc o ședință în urmă cu două luni în care s-a vorbit despre o înțelegere cu Dăncilă pentru ca aceasta să se retragă din funcția deținută în Kiseleff, iar ea ar urma să primească garanții că va primi un loc de parlamentar.

Gabriela Firea a vorbit și ea despre necesitatea unei analize în partid după scorul din 24 noiembrie. Ea a amintit greșelile făcute de PSD, subliniind că totul a plecat de la susținerea lui Liviu Dragnea până când acesta a ajuns în spatele gratiilor. Firea își dorește un rol mai important în viitoarea structură de conducere, ea aducând aminte că era pregătită să candideze la prezidențiale, dar a fost oprită în Comitetul Executiv.

Tradiția PSD arată că cel care a pierdut alegerile prezidențiale este înlăturat și din fruntea partidului. Singurul care a mai rezistat câteva luni după ce a fost învins este Victor Ponta, dar asta doar pentru că deținea funcția de premier.

Dăncilă nu dorește să renunțe la șefia PSD

Viorica Dăncilă nu dorește să renunțe la șefia PSD, iar aseară a părăsit sediul din Kiseleff însotițită de Gabriel Oprea, revenit în partid direct în poziția de vicepreședinte. Un anunț care a luat prin surprindere greii partidului, care nu înțeleg conform cărei prevederi statutare a ajuns Oprea vicepreședinte în Comitetul Executiv fără să treacă printr-un Congres. Dăncilă nu pare dispusă să facă un pas în spate fără să obțină garanții că va avea în continuare un rol în conducerea partidului.

PSD intră în etapa cuțitelor lungi, în care schimbul de putere de la vârful partidului este iminent. Taberele încep poziționarea, iar confruntarea se anunță una rapidă, nimeni neavând timp de pierdut deoarece alegerile parlamentare sunt peste doar șase luni, iar situația trebuie tranșată rapid la vârful PSD.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More here to that Topic: mainnews.ro/analiza-congres-in-psd-dupa-rusinea-de-la-prezidentiale/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *