Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Analiză CNN: Rusia e aproape de capturarea orașului Bahmut, dar victoria va fi una scumpă

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 martie 2023

Pentru prima dată în opt luni, rușii sunt pe punctul de a cuceri un oraș ucrainean, chiar dacă este unul mic, abandonat deja de peste 90% din populația sa de dinainte de război, relatează CNN.

Apărarea ucraineană din interiorul și din jurul orașului de est Bahmut este presată de o combinație de artilerie intensă, foc de mortar și lovituri aeriene și un angajament substanțial al forțelor terestre, atât obișnuiți ruși, cât și luptători ai companiei militare private Wagner.

Poate fi tentant să ne întrebăm dacă forțele ruse se îmbunătățesc, învățând din catalogul de greșeli pe care le-au făcut până acum în acest conflict. Răspunsul este „probabil că nu”, spun jurnaliștii americani.

Mick Ryan, fost general australian și autor al buletinului informativ WarInTheFuture, spune că „forțele armate ucrainene ar putea decide că au obținut tot ce puteau rămânând în locațiile lor defensive din jurul Bahmutului și că este mai importantă conservarea forței pentru bătăliile care vor urma”.

O retragere ucraineană nu este însă egală cu un dezastru, dacă se desfășoară în mod ordonat.

„Ar trebui să fie tratată ca o tactică de rutină, mai degrabă decât ca un prevestitor de dezastru”, a mai spus Ryan.

Ucrainenii au folosit orașul Bahmut pentru a provoca pierderi masive forțelor de atac, notează sursa citată. După unele estimări, la un raport de 7:1. Pentru ucraineni, judecarea acelui moment este critică, dar pentru ruși, cucerirea orașului nu ar modifica deficiențele fundamentale ale campaniei lor.

Foc de baraj

Bătălia pentru Bahmut sugerează, într-o oarecare măsură, că rușii își schimbă modul de luptă, sau cel puțin încearcă să facă acest lucru. Rușii încă se bazează pe barajele masive de foc indirect (artilerie și obuziere, rachete, bombardamente aeriene) pentru a pulveriza pozițiile defensive. Aceasta a fost tactica folosită anul trecut în orașele Mariupol, Severodonetsk și Lisiceansk. Pe scurt: nu lăsați nimic în picioare care poate fi apărat.

Un foc atât de persistent necesită însă un lanț logistic eficient. Forțele rusești încă se luptă la acest capitol, spune sursa menționată anterior.

Cu siguranță, deznodământul din Mariupol și din alte orașe cucerite anul trecut a implicat, în cele din urmă, oameni care au avansat stradă cu stradă. Dar era rareori vorba de trupe rusești, fiind mai des unități cecene, miliții din republicile autoproclamate Lugansk și Donețk și un număr mic de mercenari Wagner.

Campania de cucerire a orașului Soledar, în ianuarie, și acum a orașului Bahmut, a urmat aceeași schemă, dar cu o excepție notabilă și înfiorătoare: valurile de infanterie recrutate de Grupul Wagner al lui Evgheni Prigojin, trimise pentru a copleși apărarea ucraineană.

Prigojin a acționat în mod unilateral pentru umili armata rusă și pentru a-și crește propria reputație. Luptătorii Wagner luați prizonieri de ucraineni au declarat pentru CNN că nu au avut aproape nicio coordonare cu forțele rusești, cu excepția sprijinului de artilerie, în timp ce au fost trimiși înainte cu sutele și miile în linia de foc ucraineană.

Prigojin s-a lăudat săptămâna trecută că, dacă Wagner părăsește Bahmut, frontul va cădea.

Tactica presupune copleșirea apărării ucraineane cu val după val de carne de tun – și acceptarea unor rate de pierderi de până la 80% în acest proces.

Un astfel de procent devastator de pierderi este nesustenabil de-a lungul unor linii de front care se întind pe mii de kilometri. Pentru unii analiști, astfel de pierderi înseamnă că „sunt deja prezente condițiile pentru o revoltă militară rusă la scară largă”.

„Uzura liderilor de pe câmpul de luptă”

Mobilizarea Federației Ruse din toamna trecută, cu recrutarea a aproximativ 300.000 de oameni, a ajutat la reconstituirea unităților care suferiseră pierderi grele. În același timp, Prigojin scotocea prin închisorile rusești și își transforma forțele Wagner în trupele de șoc ale campaniei.

„Rusia nu a reușit să dovedească faptul că poate integra în mod eficient forțe noi în formațiuni avariate sau să construiască echipe coezive din grupări ad-hoc de rămășițe de unități împrăștiate. Rusia încearcă acum să lupte într-un conflict costisitor și prelungit cu o echipă de înlocuitori, în timp ce suferă de o uzură severă a liderilor de pe câmpul de luptă”, apreciază Institutul pentru Război Modern de la West Point.

Într-un studiu recent al Consiliului European pentru Relații Externe se arată că „pregătirea inadecvată și incompetența militarilor ruși – combinate cu ierarhiile stricte în care aceștia operau, care îi lăsau pe ofițeri incapabili să acționeze din proprie inițiativă – au însemnat că nu au fost capabili să coordoneze rapid înaintarea în adâncimea teritoriului inamic”.

Astfel de deficiențe nu se remediază peste noapte. Iar retehnologizarea formațiunilor și structurilor în mijlocul luptei nu este ideală, dar cu atât mai puțin atunci când există o lipsă de comandanți competenți la nivel mediu, mai notează sursa citată.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW