Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Analiză CNN: După 100 de zile de război, Putin contează pe indiferența lumii față de invazia Ucrainei

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 iunie 2022

CNN a publicat o analiză amplă asupra războiului din Ucraina, în condițiile în care vineri, 3 iunie, se împlinesc 100 de zile de când Federația Rusă a lansat invazia. Publicația notează că, după 100 de zile de război, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, contează pe indiferența lumii față de invazia Ucrainei.

Dacă ne întoarcem la 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să lanseze invazia totală a Ucrainei, am putea fi tentați să credem că zilele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski sunt numărate.

La urma urmei, armata Rusiei o depășea pe cea a Ucrainei cu aproximativ zece la unu. Moscova se bucura de un avantaj dublu față de Kiev în ceea ce privește forțele terestre, iar Federația Rusă avea de zece ori mai multe avioane și de cinci ori mai multe vehicule blindate de luptă decât vecinul său.

Vizibil furios, Vladimir Putin apăruse la televiziune cu câteva zile înainte, ținând un monolog istoric, dar incoerent, care arăta clar că nu se aștepta la nimic altceva decât la o schimbare de regim la Kiev.

Liderul de la Kremlin părea să parieze că Zelenski va părăsi Kievul, așa cum președintele Afganistanului, susținut de SUA, părăsise Kabulul cu doar câteva luni mai devreme. Totodată, Putin a mizat și pe faptul că indignarea occidentală se va atenua, chiar și în contextul unor noi pachete de sancțiuni.

100 de zile mai târziu, orice planuri pe care Putin le-ar fi avut pentru o paradă a victoriei la Kiev sunt suspendate pe termen nelimitat. Moralul ucrainenilor rezistă eroic. Trupele ucrainene, echipate cu armament antitanc modern livrat de SUA și aliații săi, au devastat coloanele blindate rusești; rachetele ucrainene au scufundat crucișătorul cu rachete ghidate Moskva, mândria Flotei rusești din Marea Neagră; iar avioanele ucrainene încă zboară, în ciuda a ce credeau analiștii înaintea invaziei.

La sfârșitul lunii martie, armata rusă a început să își retragă trupele din jurul capitalei ucrainene, susținând că și-a mutat atenția către regiunea Donbas, în estul țării. La trei luni de la invazie, Rusia nu mai pare să aibă ca obiectiv un război scurt și victorios în Ucraina – și nici nu pare să fie capabilă să ducă unul la bun sfârșit.

Ucrainenii au reușit să ucidă generali ruși într-un ritm uimitor; Moscova a fost forțată să își reorganizeze comandamentul militar după haosul inițial; iar pierderile rusești, oricât de evazive ar fi cifrele oficiale, sunt șocant de mari.

Principala direcție de efort a Rusiei se află acum în regiunea Donbas, unde a evoluat într-un război de uzură. Luptele recente s-au concentrat în jurul Severodonetsk, un oraș industrial în care forțele ucrainene dețin ultima fărâmă din estul regiunii Luhansk.

Trupele ucrainene au cedat rușilor cea mai mare parte din Severodonetsk. Căderea orașului va fi o pierdere simbolică, dar una care, potrivit analiștilor militari, scutește forțele ucrainene de acolo de un asediu prelungit.

„Kievul ar fi putut să angajeze mai multe rezerve și resurse pentru apărarea Severodonetsk, iar faptul că nu a făcut acest lucru a atras critici. Atât decizia de a evita să angajeze mai multe resurse pentru salvarea Severodonetsk, cât și decizia de a se retrage din această zonă au fost strategice, oricât de dureroase.

Ucraina trebuie să își folosească resursele mai limitate și să se concentreze pe recâștigarea terenului critic, mai degrabă decât pe apărarea unui teren al cărui control nu va determina rezultatul războiului sau condițiile pentru reluarea războiului”, a explicat Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, într-o analiză recentă.

Pe fondul ofensivei asupra Severodonetsk, Oleksandr Motuzianyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că forțele rusești „încearcă acum să încercuiască trupele noastre din regiunile Donețk și Luhansk” și se regrupează pentru a lansa o ofensivă în direcția Sloviansk, un oraș strategic care ar putea fi scena următoarei bătălii cruciale.

Bătăliile din estul Ucrainei se desfășoară pe un teren mult mai deschis decât în mediul urban mai dens din jurul Kievului. Acest lucru explică urgența cu care ucrainenii au solicitat armament mai greu – în special sisteme de artilerie care pot lovi ținte la distanțe mai mari – din partea SUA și a aliaților săi.

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că SUA vor trimite sisteme de rachete mai avansate, inclusiv sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată, cu muniții care pot lansa rachete la aproximativ 79 de kilometri, o rază de acțiune mult mai mare decât tot ce a fost trimis Ucrainei până în prezent.

Este o veste binevenită pentru Kiev, dar ofensiva Rusiei în est se desfășoară în timp ce atenția presei internaționale asupra Ucrainei scade, iar războiul a ajuns în plan secund. Și este posibil ca Putin să se bazeze pe acest lucru, poate conștient de faptul că costurile ridicate ale energiei și creșterea prețurilor de consum – ambele fiind exacerbate de războiul din Ucraina – sunt mai susceptibile de a atrage atenția opiniei publice (și de a determina rezultatele alegerilor) în Statele Unite și în alte părți.

De asemenea, este posibil ca Putin să se bazeze pe durata scurtă a atenției diplomatice. Acesta este același lider rus care și-a dublat sprijinul pentru președintele sirian Bashar al-Assad în 2015, după ce Damascul a suferit o serie de înfrângeri. Acest război – care intră acum în al 12-lea an – a continuat chiar și în timp ce atenția lumii s-a mutat spre Ucraina.

În această privință, Zelenski a fost unul dintre cele mai mari atuuri ale Ucrainei în războiul informațional. El a ținut discursuri virtuale în fața parlamentelor din întreaga lume, amintindu-le în același timp altor lideri mondiali care ar putea fi înclinați să-l liniștească pe Putin, făcând presiuni pentru ca Ucraina să cedeze teritoriu, că poporul ucrainean, nu el, este cel care trebuie să decidă rezultatele.

În aparițiile lui Zelenski alături de soldații și civilii ucraineni răniți, liderul ucrainean își face selfie-uri și proiectează un stil de conducere cald, uman. Acest lucru contrastează cu singura vizită publică a liderului rus la un spital militar: Putin, într-un halat de laborator alb supradimensionat, s-a întâlnit cu soldații și ofițerii răniți care stăteau drepți și atenți în fața comandantului lor șef.

Dar Putin, care a pus capăt oricărei opoziții politice interne și care controlează efectiv undele radio ale țării sale, nu se confruntă cu aceeași presiune internă ca Zelenski. Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al lui Putin, a declarat că forțele rusești nu „au niciun deadline/ termen limită” în Ucraina, sugerând că Putin are un calendar mult mai deschis pentru războiul din Ucraina.

Ucrainenii, în schimb, se tem că un soi de „oboseală internațională” va afecta comunitatea internațională, astfel că liderii de guverne ar urma să preseze guvernul de la Kiev să facă concesii în fața lui Putin.

„Voi aveți ceasurile, dar noi avem timp”. Această zicală, atribuită uneori unui luptător taliban capturat, a rezumat dilema Americii în lupta din războiul din Afganistan, o recunoaștere cu părere de rău a faptului că insurgenții operau pe orizonturi politice și termene diferite și că insurgenții trebuiau doar să reziste mai mult – nu să învingă – armata americană superioară din punct de vedere tehnologic.

Pentru a refolosi această frază, factorul decisiv în Ucraina ar putea fi cine are timp: Un dictator rus, care probabil va păstra puterea până la moarte, sau poporul ucrainean care luptă pentru supraviețuirea națională.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW