Friday, April 26, 2024
Jurnalism corect


Analiză CNN: Biden învață din greșelile lui Obama / Administrația SUA are o lună pentru a preveni un război între Rusia și Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 19 decembrie 2021

Președintele american Joe Biden învață din greșelile fostului lider al SUA Barack Obama, relatează CNN într-o analiză publicată duminică, 19 decembrie, privind posibilitatea unui război între Rusia și Ucraina.  Publicația americană notează că Biden acționează acum foarte diferit față de 2014, când Crimeea a fost anexată de ruși, când Barak Obama a respins înarmarea Ucrainei și aplicarea unor sancțiuni prea dure Rusiei.

Când serviciile de informații din SUA au detectat primele semnale ale intenției Rusiei de a ataca Ucraina, în toamnă!, președintele Joe Biden a decis imediat să ia acțiuni rapide, pentru a nu mai repeta greșelile făcute în 2014, când SUA și Europa au fost luate prin surprindere de ocuparea și anexarea Crimeei.

Astfel, actualul lider al SUA și-a îndrumat echipa de securitate națională să folosească toate instrumentele posibile pentru a încerca să-l descurajeze pe președintele rus Vladimir Putin, iar asta atunci când serviile apreciau că invazia rușilor încă era la câteva luni distanță, a declarat pentru CNN un înalt oficial american.

„Ceea ce am făcut până acum este foarte calculat, dar mai avem la dispoziție doar o fereastră de aproximativ patru săptămâni de acum încolo” pentru a reuși, a explicat oficialul.

Răspunsul a început cu un val de activitate diplomatică intensă la începutul toamnei, inclusiv cu o călătorie a directorului CIA, Bill Burns, la Moscova pentru a-l avertiza direct pe Putin să nu facă o mișcare în acest sens.

Dar, pe măsură ce trupele ruse continuau să se strângă în apropierea graniței cu Ucraina, diplomația liniștită a evoluat rapid în avertismente publice directe către Putin, pentru a-l face să dea înapoi. Înalții oficial din Administrația Biden au subliniat că, în cazul în care Rusia invadează Ucraina, țara condusă de Vladimir Putin va suporta consecințe „fără precedent”.

„Sancțiunile impuse Rusiei în 2014 au fost în mare măsură menite să inhibe dezvoltarea pe termen mediu și lung a unor firme de stat ruse specifice, prin restrângerea accesului acestora la piețele de capital și la tehnologie din SUA”, a spus un oficial de la Casa Albă.

În schimb, opțiunile care sunt acum pe masă „ar fi copleșitoare, imediate și ar provoca costuri semnificative economiei ruse și sistemului lor financiar”.

Comunitatea de informații a fost intens criticată în 2014, când Biden era vicepreședintele SUA, mulți parlamentari criticând faptul că Administrația Obama nu a reușit să prezică incursiunea Rusiei în Crimeea până când nu era deja prea târziu.

După acel atac, insistențele lui Biden de a înarma Ucraina și de a impune sancțiuni extrem de severe Rusiei au fost în mare măsură respinse de președintele de la acea vreme, Barack Obama.

Acum că el este locatarul de la Casa Albă, lucrurile stau diferit, iar Biden învață din greșelile lui Obama, după cum observă jurnaliștii de la CNN.

Foto: Facebook / Joe Biden

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW