Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Ciucă și Ciolacu testează apele pentru prezidențiale. Analist politic: Este un pariu foarte riscant

By Ana Teșcan , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 15 mai 2024

Liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu testează apele pentru prezidențiale. Este o tradiție deja ca președintele partidului să fie cel care se avântă spre Cotroceni, iar ce doi pare că își fac deja capital de imagine pentru potențiala candidatură la prezidențiale. 

De aproape două luni de zile, PNL a lansat o serie de videoclipuri cu Nicolae Ciucă, publicate pe conturile de Instagram și TikTok ale acestuia.

În primul astfel de clip, Ciucă le vorbește oamenilor despre congresul Partidului Popular European (PPE), care a avut loc la București, dar multe dintre ele au iz confesional, unde șeful liberalilor vorbește despre familie și își prezintă reflecțiile personale.

„Există ideea aceasta că sunt un om prea bun pentru mediul politic și nu vreau să mă schimb”, mai spune Ciucă într-unul dintre videoclipuri.

„Primul lucru pe care trebuie să îl faci dimineața este să îi mulțumești lui Dumnezeu că te-ai trezit, că s-ar putea să nu te trezești”, mai spune el.

De la finalul lunii martie, de când și-a deschis contul de TikTok, Nicolae Ciucă a strâns 888 de urmăritori, semn că electoratul tânăr nu este prea interesat de candidatura acestuia.

Mai mult, fotografia fostului premier apare pe panouri cu mesajul: „Construim România”.

Ciolacu, în campanie la sat

În paralel, Marcel Ciolacu și-a făcut simțită prezența în diverse evenimente la nivel local.

Încă dinainte de începerea campaniei oficiale, Marcel Ciolacu s-a dus acasă, în Buzău, pentru a ajuta PSD să-și prezinte candidații. Ciolacu a fost surprins în mijlocul cetățenilor în orașul său natal, dar și la un meci de fotbal al echipei din Buzău.

Nu doar acolo a făcut Ciolacu baie de mulțime, ci și la Brăila, unde a participat la Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii de la Biserica Greacă, sau la Pitești, unde a mers la „Simfonia Lalelelor” după lansarea candidaților PSD Argeș.

George Jiglău, lector universitar la Departamentul de Științe Politice din cadrul UBB Cluj, consideră că intrarea în cursa prezidențială este un pariu foarte riscant și pentru Ciolacu și pentru Ciucă.

„Mai ales din postura lui Marcel Ciolacu, care acum e prim-ministru și președinte PSD, poziționare politică extrem de importantă și puternică pentru el – dacă pierde, cariera lui politică la vârf se cam termină. Asta e valabil și pentru Nicolae Ciucă. Dacă câștigă, sigur, vorbim de altă situație, dar de aceea spun că este un pariu foarte riscant. Ciolacu ar avea toate șansele să rămână prim-ministru și președinte PSD dacă iese cineva președinte, că e de la PSD sau din altă parte (…) sunt toate premisele să rămâne cu o coaliție PSD-PNL la guvernare (…) a intra în cursa prezidențială înseamnă de a da la o parte funcția de prim-ministru și președinte PNL fie pentru a deveni președinte, dar șansele sunt nu la fel de mari ca acelea de a fi un președinte care să îl voteze pe Ciolacu ca prim-ministru”, a declarat George Jiglău pentru Main News.

Potrivit analistului politic, o strategie mai prudentă ar fi să găsească un candidat comun.

„Cred că varianta ideală pentru ei, mai ales că niciunul nu pare a fi favorit la prezidențiale, este cea în care găsesc un candidat care să câștige alegerile și atunci să păstreze coaliția aceasta în funcție”, a mai spus Jiglău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW