Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Cine câștigă și cine pierde dintr-o eventuală retragere a candidatului PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, din cursa pentru Primăria Capitalei

By Ana Teșcan , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 17 aprilie 2024

Cătălin Cîrstoiu rămâne, deocamdată, candidatul PSD-PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, însă scorul slab din sondajele de opinie și totodată problemele de integritate ar putea fi fatale candidaturii sale. După ce Marcel Ciolacu a declarat vineri că managerul Spitalului Universitar este „momentan” candidatul alianței PSD-PNL, G4Media a scris luni că ipoteza retragerii acestuia din cursa electorală este analizată de liderii social-democrați. Main News a stat de vorbă cu analiștii politici Cristian Preda și George Jiglău pentru a evalua impactul unei astfel de retrageri.

Liderii coaliției de guvernare PSD-PNL au dezbătut acest subiect și au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să rămână candidatul susținut pentru funcția de primar general al Capitalei. Potrivit sursei citate, acest lucru s-a întâmplat după ce primarii Robert Negoiță, Daniel Băluță, Ciprian Ciucu, dar și șefii de organizații Gabriela Firea și Sebastian Burduja au respins propunerea de a intra în cursă din poziția de înlocuitori ai lui Cîrstoiu.

Potrivit reprezentanților celor două partide, Cătălin Cîrstoiu ar urma să iși înregistreze oficial candidatura luni, 22 aprilie, însă multe se mai pot întâmpla până atunci.

PSD ar putea susține candidatura lui Cristian Popescu Piedone

Alimentarea speculațiilor privind retragerea lui Cătălin Cîrstoiu îl împinge în afara jocului și polarizează electoratul între Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone. Surse politice au indicat pentru Digi24 faptul că PSD ar putea susține neoficial candidatura lui Piedone, dar opoziția vehementă a liberalilor ar putea duce la ruperea oficială a Coaliției.

Politologul Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București, a remarcat că preferințele electoratului diferă între cele două partide, iar memoria votului ar putea influența alegerea. Acest lucru complică însă strategiile de campanie ale coaliției, în special în contextul alegerilor europene și locale care au loc simultan.

„Pare destul de clar că PSD-iștii îl preferă pe Piedone, în timp ce votanții PNL, și chiar și membrii PNL, nu doar votanții neafiliați ca să zic, sunt nemulțumiți de o candidatură a lui Piedone, deci probabil atât cât vor vota vor merge către Nicușor Dan.

Ar fi destul de greu să argumenteze coaliția în Capitală un vot pentru lista comună de la europene și respectiv un vot scindat la Primărie. Alegătorii din Capitală atunci când vor merge pe 9 iunie la urne vor primi buletin pentru votul la primărie, pentru votul la primăria de sector, pentru votul la consiliul local, consiliul general, dar și pentru alegerile europene, și va fi foarte greu de făcut o campanie în care PSD să spună votați Piedone și PNL să se facă că plouă”, a declarat Cristian Preda pentru Main News.

Avantaj pentru Nicușor Dan în captarea voturilor anti-PSD

George Jiglău, lector universitar la Departamentul de Științe Politice din cadrul UBB Cluj, consideră că o eventuală retragere a lui Cîrstoiu ar schimba dinamica competiției, oferindu-i un avantaj lui Nicușor Dan în captarea voturilor anti-PSD.

„Nicușor Dan are avantajul, pe care nu l-a avut în 2020, acela de a fi primar în funcție. Problema lui Nicușor Dan față de 2020 este că nu poate să mai joace rolul candidatului venit din exterior care reușește să răstoarne sistemul. Acum este un primar cu un mandat care poate fi evaluat. Este într-o altă postură. Una peste alta, cred că, o eventuală retragere a lui Cîrstoiu, este un avantaj pentru Nicușor Dan pentru că poate capitaliza electoralul anti-PSD.

Dacă ne gândim în logica ca un tur doi, cam întotdeauna candidatul care se prezintă anti-PSD reușește să câștige. Dacă rămâne în competiție doar cu Piedone, lui Nicușor Dan s-ar putea să îi fie mai la îndemănă să joace acest rol. Pe de altă parte, Piedone are un capital de imagine destul de bun ca primar. Nu-mi dau seama cât de mult compensează asta cu problemele de imagine pe care le are”, a declarat George Jiglău, analist politic, pentru Main News.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW