Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ | Ce poate și ce nu poate face Liviu Dragnea după eliberare. În ce stadiu sunt dosarele care îl așteaptă pe fostul șef PSD

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Politic Stirile zilei , at 17 iulie 2021 Etichete:

Vreme de trei ani de la momentul executării integrale (adică de când „expiră” pedeapsa de trei ani și șase luni – în 2022), Liviu Dragnea nu are voie să fie ales în funcții publice, să conducă partide politice sau să dețină funcția de președinte al Consiliului Județean, pe care o ocupa la momentul faptelor pentru care a fost condamnat.

Detaliile apar în minuta condamnării:

Contopește pedeapsa principală de 3 ani și 6 luni închisoare stabilită prin prezenta sentință cu pedeapsa principală de 2 ani închisoare aplicată prin Sentința penală nr.341/15 mai 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Secția penală, definitivă prin Decizia penală nr.114/22 aprilie 2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Completul de 5 judecători, urmând ca inculpatul Dragnea Nicolae Liviu să execute pedeapsa principală cea mai grea de 3 ani și 6 luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii exercițiului drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b și c din Codul penal 1969 pe o durată de 3 ani”, potrivit deciziei.

Planurile politice

Liviu Dragnea nu a exclus variante revenirii în politică, în ciuda acestor interdicții. Fostul șef PSD a sugerat că și-ar putea face un nou partid.

PSD a devenit un partid de operetă, un partid de lași. E praf. Un partid fără personalitate (…) PSD nu mai e partid. PSD nu e condus în acest moment, e în buzunarul SRI (…) M-au vândut. (…) În politică voi intra dacă o să găsesc răspunsul la două întrebări: dacă mai am cu cine și dacă mai am pentru cine”, a declarat Dragnea după eliberare.

Dragnea, așteptat de două dosare

Pe lângă planurile politice, Liviu Dragnea trebuie să și le pună la punct și pe cele din justiție. Două dosare sonore are de înfruntat fostul președinte al Camerei Deputaților.

Cel mai avansat este dosarul vizitei în Statele Unite ale Americii. Recent, Direcția Națională Anticorupție l-a trimis pe Dragnea în judecată pentru trafic de influență.

Procesul, aflat pe rol la Tribunalul București, bifează primele termene abia.

CITEȘTE ȘI: SURSE Cum se explică valul de judecători care au renunțat la procesul lui Liviu Dragnea / De ce declarația de abținere a celui de-al cincilea magistrat a fost respinsă

Dosarul Tel Drum, însă, este la DNA încă din 2017. Atunci, Dragnea a fost pus sub acuzare pentru ca, în urmă cu un an, să fie inculpat. În ciuda declarațiilor făcute de conducerea DNA în repetate rânduri, dosarul nu a fost soluționat nici până acum.

Acuzațiile lansate de DNA în acest dosar fac referire la fraudă cu fonduri europene și guvernamentale, iar prejudiciul estimat de anchetatori se apropie de 30 de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: SURSE Consiliul Magistraturii face scut în jurul lui Liviu Dragnea | CSM refuză să apere autoritatea judecătorească după ce fostul șef PSD a spus că a fost condamnat politic

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *