Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Câte persoane vaccinate vom avea la 1 iunie în România. Obiectivul trasat de premierul Cîțu, în pericol să nu fie realizat

By Vîrban Robert , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 12 mai 2021

Prim-ministrul Florin Cîțu a reiterat recent obiectivul ca 5 milioane de persoane până la data de 1 iunie, astfel încât unele restricții să fie ridicate. O cifră mult prea optimistă, ținând cont de actualul ritm, în opinia colonelului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare, dar și a ministrului sănătății, Ioana Mihăilă. În acest context, se pune întrebarea – câte persoane vaccinate vom avea pe 1 iunie?

În prezent, conform informațiilor oferite de CNCAV, în România au fost vaccinate cu cel puțin o doză 3.711.304 persoane.

Scenariul de bază

Săptămâna trecută media zilnică a persoanelor vaccinate cu prima doză a fost de 39.202. Un ritm similar a fost înregistrat și în primele două zile ale acestei săptămâni: luni – 42.870 de persoane și marți – 38.950 de persoane. Dacă în cele 20 de zile rămase până la finalul acestei luni se va menține tendința de aproximativ 40.000 de persoane inoculate zilnic cu prima doză, atunci vom pe 1 iunie circa 4.500.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.

Scenariul optimist

Un sondaj de opinie realizat la comanda LARICS, arată că 40% dintre români (peste 18 ani) s-au vaccinat ori intenționează să o facă, ceea ce înseamnă că intenția clară de vaccinare este manifestată la circa 8 milioane de persoane. Cu alte cuvine, există un bazin de cel puțin 4,28 milioane de persoane dispuse să se vaccineze și care nu au făcut-o până acum. Dacă autoritățile vor reuși să mobilizeze resurse și să ajungă cât mai repede la aceste persoane, ritmul de vaccinare ar putea să crească, însă e greu de estimat cu cât. O creșterea a ritmului de vaccinare cu 50% în următoarea perioadă ar însemna inocularea zilnică cu prima doză a 60.000 de persoane, ceea ce înseamnă că până la finalul lunii vom avea în total vaccinate cu cel puțin o doză circa 4.900.000 de persoane, o cifră foarte aproape de obiectivul premierului Cîțu.

Scenariul pesimist

Campaniile de știri false legate de vaccinurile anti-COVID reprezintă încă o mare problemă, iar eforturile de combatere ale autorităților sunt mai degrabă timide, fără un impact real. În plus, problemele apărute cu serul AstraZeneca, posibil să fi determinat unele persoane nehotărâte să nu se vaccineze, ori să mai aștepte. Pe acest fond, dar și din cauza faptului că autoritățile nu au reușit să ajungă cu vaccinarea la persoanele aflate în localități izolate din mediul rural, nu ar fi exclus ca ritmul zilnic de inoculare să scadă. Dacă acest lucru se va întâmpla, iar zilnic vor fi vaccinate cu prima doză doar 30.000 de persoane, la finalul lunii vom avea circa 4.300.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *