Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ | Anticipate în vremea coronavirusului? Ce variante sunt pentru Cabinetul Cîțu

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 9 martie 2020 Etichete: , , , , ,

Tema anticipatelor începe să fie abandonată de liderii partidelor sub pretextul răspândirii coronavirusului în rândul populației. Validarea unui guvern începe să devină mesajul central, iar sub umbrela sa se regăsesc și USR, dar și cei din PSD. PNL înțelege și el noua conjunctură politică și a început racolările masive în teritoriu, dar și în Parlament. Ce se va întâmpla însă cu guvernul Cîțu și cum poate rămâne Ludovic Orban în afara Palatului Victoria sunt întrebări la care PNL trebuie să răspundă în această săptămână.

Când președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe ministrul interimar de Finanțe, Florin Cîțu, să formeze un nou guvern părea o formalitate necesară pentru a se ajunge rapid la anticipate. Liberalii mizau pe faptul că PSD nu va accepta un astfel de guvern, iar ei nu îl vor vota. Ludovic Orban nu a fost inclus pe lista noului Cabinet, un semn că Klaus Iohannis și PNL se pregăteau pentru un nou guvern Orban după ce Cabinetul Cîțu era respins în Parlament. Social-democrații au intrat și ei în acest joc, iar Marcel Ciolacu a anunțat după consultările de la Palatul Cotroceni că nici în “visele cele mai rele” nu o să voteze nominalizarea făcută de președinte.

De pe 26 februarie situația s-a schimbat radical după apariția a 15 cazuri de coronavirus confirmate oficial și 11.000 de persoane care sunt izolate tot de teama coronavirusului. Zborurile către și din Italia au fost anulate, iar adunările publice cu peste 1.000 de persoane au fost interzise. Gabriela Firea a anunțat că toate teatrele din București vor fi închise, concertele vor fi suspendate, iar primarul general solicită și închiderea școlilor. Măsurile de urgență sunt într-o continuă dinamică, iar panica începe să se instaleze.

Aritmetica parlamentară arată că PNL are voturile necesare pentru a învesti guvernul Cîțu împreună cu USR, PMP, ALDE, ProRomânia și grupul minorităților naționale. Dan Barna, Eugen Tomac, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor și Victor Ponta au ieșit public și au anunțat că este nevoie de învestirea unui guvern, iar tema alegerilor anticipate ar trebui abandonată. Chiar și printre pesediști există deputați și senatori care ar dori să voteze un guvern PNL, în pofida liniei oficiale de partid.

Ce vor face liberalii în acest nou context socio-politic? Liberalii pot vota un nou guvern și să încerce să gestioneze situația până la alegerile parlamentare prin racolări în forul legislativ cu scopul de a-și asigura majoritatea. Problema instalării unui guvern Cîțu la Palatul Victoria ar duce însă la o scindare în interiorul PNL, deoarece Ludovic Orban ar rămâne președinte de partid, dar fără atribuții pe linie guvernamentală. Ar fi o pedeapsă pentru liderul PNL, deoarece a refuzat să-și dea demisia din funcția de premier.

O altă variantă este picarea Cabinetului Cîțu sau depunerea mandatului de către acesta și nominalizarea rapidă a lui Ludovic Orban pentru funcția de premier. Aceasta ar urma să vină în Parlament cu o nouă formulă guvernamentală, iar deputații și senatorii să fie de acord cu învestirea noului guvern. Ar fi o soluție de compromis prin care președintele PNL ar rămâne la butoane la Palatul Victoria, iar partidele din Opoziție să scape de teama anticipatelor.

Liberalii pot merge în continuare pe cartea anticipatelor, dar trebuie să găsească aliați în Parlament. Organizarea alegerilor anticipate ar trebui să  treacă în această săptămână și de judecătorii Curții Constituționale, care se vor pronunța asupra OUG 26/2020. Dacă Ordonanța pică joi la Curte, anticipatele devin istorie. De asemenea, tot CCR va trebui să prezinte astăzi motivarea deciziei prin care au respins nominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier.

Noua conjunctură implică riscuri pentru președintele Iohannis și PNL, care nu pot merge pe cartea anticipatelor în vremea epidemiei de coronarivus. Strategia PNL trebuie adaptată din mers pentru a face față noilor realități care nu au fost luate în calcul în momentul planificării calendarului pentru anticipate.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW