Thursday, December 2, 2021
Jurnalism corect


ANALIZĂ 110 zile care vor decide viitorul României

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic , at 2 martie 2020 Etichete: , , , ,

Președintele Klaus Iohannis și PNL au rămas singurii actori politici care cer cu insistență organizarea alegerilor anticipate. Pe lângă dificultățile din plan intern pentru a se ajunge la devansarea scrutinului, România începe să se confrunte cu provocări care pot veni din exterior în perioada următoare. Toate pun presiune pe actuala guvernare pentru a renunța la ideea anticipatelor.

Calendarul anticipatelor a fost amânat prin decizia judecătorilor Curții Constituționale referitoare la nominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier. Sesizarea a fost depusă de PSD, iar votul a fost 7-2 în CCR.

Pe actualul calendar, anticipatele se pot organiza cel mai devreme pe 21 iulie. Acest lucru este posibil însă cu o condiție obligatorie: Ordonanța de Urgență care reduce termenul la care se poate anunța data alegerilor să rămână în vigoare. Aceasta este contestată în acest moment la CCR, iar ea prevede că data alegerilor poate să fie stabilită cu 50 de zile înainte. Președintele poate dizolva Parlamentul după 60 de la zile, dacă două formule de guvern nu primesc votul de învestitură. În acest moment, urmează 110 zile importante pentru viitorul României.

Pe lângă factorii interni, au început să apară provocări externe. Cea mai importantă temă care a generat deja panică în rândul populației este legată de coronavirus. Dacă în urmă cu două luni, când în România se făcea planul pentru anticipate, coronavirusul părea o problemă îndepărtată, în China, ea a devenit în luna februarie o problemă națională. Apariția virusului pe teritoriul României și primele cazuri confirmate în mod oficial, au schimbat percepția populației despre acest pericol. Politicienii au simțit și ei că se pot folosi de această panică pentru a-și atinge obiectivele. PSD și-a amânat Congresul și a anunțat public că România trebuie să aibă urgent un guvern învestit pentru a se lupta cu coronavirusul. De teamă că poate rata intrarea în Parlament, Călin Popescu Tăriceanu cere amânarea alegerilor, chiar și a celor locale. USR și ProRomânia nu par nici ele încântate de perspectiva anticipatelor, iar UDMR a spus că prioritatea României nu mai este legată de devansarea alegerilor. PMP cere oprirea crizei guvernamentale și instalarea unui guvern PNL – USR – PMP. În aceste condiții, în discursul public, președintele Iohannis și PNL au început să devină izolați pe tema anticipatelor.

Un alt factor extern care poate influența opinia publică este prăbușirea burselor. Din cauza coronavirusului, bursa americană a avut cea mai mare scădere de o zi din istorie, mai mare decât cea avută la criza din 1929. Indicele Dow Jones a scăzut cu 4.42%, iar toți indicii principali de pe Wall Street au pierdut peste patru procente.

PNL nu poate risca să aibă soarta PDL și să vină la guvernare în timpul unei crize economice pentru a-și asuma toți pașii greșiți făcuți în anii anteriori. Cheia acestui an o reprezintă 1 septembrie, data la care ar trebui majorate pensiile cu 40%. Anticipatele ar oferi posibilitatea viitorului guvern să proroge termenul sau să etapizeze intrarea în vigoare. În schimb, dacă anticipatele nu au loc, guvernul nu va avea curajul să amâne majorarea pensiilor cu două luni înaintea votului.

Cu un guvern interimar încă patru luni, România riscă să nu fie capabilă să ia măsurile necesare pentru a diminua efectele unei eventuale crize economice. Responsabil pentru această situație o să fie considerat PNL, cel care a insistat pentru anticipate. Social-democrații au început să aibă un discurs agresiv la adresa guvernării liberale, căreia îi reproșează inclusiv nerealizările din perioada guvernării PSD. Se știe deja că în următorii doi ani, România nu va reuși să se încadreze în ținta de deficit de sub 3%.

Conflictul militar între Siria și Turcia a redeschis problema migranților, un potențial pericol la adresa întregii Europe. Turcia susține că a lăsat peste 75.000 de migranți să treacă frontiera cu UE. Traseul către Europa de vest al refugiaților din provincia siriană Idlib ar urma să fie prin Grecia, Bulgaria, România și Ungaria și apoi spre țările vestice. Până în acest moment, niciun migrant nu a trecut din Turcia spre Bulgaria, au anunțat oficialii de la Sofia. În acest context, tema migranților o să fie una cu puternic impact electoral în acest an. Ungaria a anunțat că nu o să primească migranți din cauza coronavirusului, dar politica lui Viktor Orban este una binecunoscută în Europa.

Provocările din plan extern, dublate de cele care există în plan intern, vor intensifica tentativa de a bloca anticipatele. Ținând cont de acești factori interni și externi, PNL și președintele Iohannis vor trebui să decidă rapid dacă insistă cu devansarea alegerilor sau schimbă paradigma: acceptă învestirea unui nou Guvern și își asumă guvernarea împreună cu alte partide.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW