Monday, May 16, 2022
Jurnalism corect


Analistul Iulian Chifu, despre tensiunile dintre SUA şi Iran: De acum înainte încep problemele majore pentru relația bilaterală

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 6 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Analistul politic Iulian Chifu a explicat, luni, pentru mainnews.ro, că asasinarea generalului Qassem Soleimani, șeful unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluționare Iraniene, este punctul culminant al conflictului dintre SUA și Iran.

„Putem vorbi despre un război într-o mică măsură, însă putem vorbi despre o escaladare cel puțin la nivelul vorbelor și putem vorbi despre militarizarea rivalităților din Irak între milițiile pro-iraniene Iran și SUA, acestea sunt fapte clare și le vedem întâmplându-se nu de azi, ci din luna mai. (…) A fost o succesiune de acțiuni de natură militară, iar în momentul de față, punctul culminant este eliminarea lui Soleimani care a fost șeful tuturor acestor facțiuni, miliții pro-iraniene din tot Orientul Mijlociu”, a declarat Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning.

Conflictul dintre SUA și Iran

Conflictul dintre SUA și Iran a pornit, în mare parte, de la faptul că Iranul, în ciuda semnării acordului nuclear, a continuat reacții ostile împotriva rezoluțiilor națiunilor unite, în primul rând prin dezvoltarea rachetelor balistice, susține analistul politic, dar și prin instrumentarea „acestor miliții pro-iraniene în tot Orientul Mijlociu, destabilizând și proiectând interese iraniene peste tot: Irak, Siria, Liban, zona palestiniană și în alte zone din Africa și chiar cu reprezentări în America de Sud și Europa”.

„Aceasta este marea rivalitate. America a ieșit din acest acord pentru a obliga Iranul să vină la masa de negocieri și a obține angajamente și pe cele două teme care nu erau cuprinse în acordul nuclear și reintroducând sancțiunile și aducând practic exporturile de petrol ale Iranului la 0. Situația internă este foarte complicată și de aici înainte încep problemele majore pentru relația bilaterală”, a mai precizat Chifu.

Totuși, mai există un element important: Din luna octombrie, sunt manifestații masive în Irak din partea tuturor sectelor împotriva guvernului pro-iranian actual, adică al premierului Abdel Abdul Mahdi, cel care a fost pus în funcție tot de generalul Soleimani.

„Mahdi a fost obligat să își dea demisia la sfârșitul lui noiembrie, au fost două încercări de a construi guvernul, nu au reușit, și în momentul de față se merge către alegeri anticipate dacă nu există o soluție. Și actualul guvern este demisionar, este doar interimar, iar Parlamentul se află în pragul dizolvării fiindcă nu este capabil să formeze o majoritate și acest lucru duce la pierderea controlului iranian asupra Irakului care este de fapt sursa protestelor masive ale populației”, a menționat analistul politic.

România, implicată?

Potrivit analistului politic, România este implicată în acest conflict deoarece există o misiune NATO în Irak, de antrenament. Nu avem participare „dar asta nu înseamnă că nu avem reprezentare”.

„În al doilea rând, în Irak avem foarte mulți resortisanți români și rude ale acestora, soții ale unor irakieni, irakieni cu dublă cetățenie etc. În al treilea rând, suntem stat occidental, scutul de la Deveselu este montat special pentru posibilitatea ca anumite rachete balistice să fie lansate în zonă, cam acestea sunt elementele care ar intra în discuție, însă din punctul meu de vedere și potrivit avertismentelor lansate de Iran chiar până acum, ele vizează exclusiv capabilități militare americane și liderii americani”, a mai spus Iulian Chifu.

Retragerea din acordul nuclear a creat probleme pentru Iran

Odată cu decizia de a se retrage din acordul nuclear, Iranul și-a creat probleme majore cu toate statele membre ale Consiliului de Securitate.

„Franța, Germania, Marea Britanie pe deoparte au reacționat, China și Rusia, care erau semnatare și rămăseseră în acord. Faptul că Iranul începe să se îmbogățească și să strângă uraniul îmbogățit, asta deja e o problemă majoră pentru toate statele și pentru comunitatea internațională. Iranul pierde foarte mult prin aceste acțiuni”, a concluzionat Iulian Chifu.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW