Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


Analist politic, despre situația din coaliția de guvernare: Asistăm la amplificarea crizei politice. PNL și USR-PLUS vor ieși slăbiți

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 14 aprilie 2021

USR-PLUS discută, în acest moment, posibilitatea ieșirii de la guvernare, odată cu revocarea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății, ceea ce ar duce la o amplificare a crizei politice în România, este de părere analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Dacă USR-PLUS iese de la Guvernare, poate deveni un partid de opoziție care poate să își contureze o campanie, dar e prea devreme, va fi acuzat de acest lucru, în fond, persoana lui Voiculescu e mai importantă decât stabilitatea guvernării, cu toate riscurile pe care le presupune? E o discuție despre responsabilitate politică, nu este vorba doar de interesele unui grup, responsabilitate politică în raport cu țara. Ce trebuie să primeze când faci politică este interesul general al țării”, a explicat, pentru Main News, analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Ce a dus la revocarea lui Vlad Voiculescu

Ordinul de ministru în care sunt prevăzute criteriile noi pentru carantinare, introducând criteriul testărilor COVID-19, publicat marți în Monitorul Oficial sub semnătura secretarului de stat Andreea Moldovan, ar fi fost momentul care l-a făcut pe Florin Cîțu să ia decizia demiterii ministrului Sănătății și a secretarului de stat, susține analistul politic.

Foarte mulți aleși locali, președinți de CJ, de municipii, au făcut presiuni ca situația să nu continue așa, pentru că nu știm că în realitate, în România, se testează prea puțin. Doamna Moldovan spunea că există teste și că nu există nici capacitate, nici voință, dar lucrurile astea au contat. Asistăm, spre satisfacția PSD, la amplificarea crizei politice, la 4 luni de la preluarea Guvernării, un Guvern care nu a avut parte de o lună de miere, în orice caz de o lună prelungită de miere, ci de o lună scurtă de miere și orice se va întâmpla vor ieși slăbiți și unii și alții. Probabil UDMR își menține poziția de arbitru”, a precizat politologul.

Alianța USR-PLUS, împărțită în două tabere

USR-PLUS se află în ședința Birourilor Naționale, unde încearcă să tranșeze viitorul coaliției de la guvernare. Alianța este spartă în două tabere, una care își dorește să rămână la guvernare și care, în viziunea lui Cristian Pîrvulescu ar fi majoritară, și cealaltă care, în perspectiva alegerilor interne, încearcă să profite de situație și să propună schimbarea prim-ministrului.

Tentația lor e să amplifice criza, dar nu este cel mai bun moment pentru asemenea criză. Nu spun că nu cad guverne în pandemie, pentru că am văzut situația din Slovacia, dar asta s-ar întoarce împotriva PNL, care a încercat să profite de scandalurile din ultima vreme pentru a-și întări poziția”, a adăugat Pîrvulescu.

PNL poate avea un nou guvern minoritar

Analistul politic susține că dacă USR-PLUS ar pleca de la guvernare, am putea asista la formarea unui guvern minoritar, format din PNL și UDMR, ce ar avea 30-40% din mandate și care nu va putea face altceva decât să administreze, pe o perioadă foarte scurtă de timp.

PNL o să depindă de PSD, situația devine de nesusținut și România intră într-o criză. Va depinde de PSD și USR de a negocia fiecare situație, e cât se poate de periculos să ai un Guvern minoritar, în condițiile în care am mai avut un guvern minoritar, anume Guvernul Orban. Dovedește că România are o problemă serioasă de structură politică și că trebuie făcute reforme. Acum suntem în incendiu, trebuie să stingem incendiul, nu ne punem problema de construcții acum, dar avem o problemă care se prelungește de mult prea multă vreme, o instabilitate politică cronică, cu o lipsă de autoritate a guvernării și va trebui să lucrăm la cauze”, susține politologul.

O alternativă, în schimb, ar fi aducerea PSD la guvernare, lucru ce ar complica situația pentru PNL, deoarece social-democrații ar putea avea pretenția să propună următorul prim-ministru, având cei mai mulți parlamentari la ora actuală.

În acest moment PSD nu e interesat să vină la guvernare, în opoziție e mult mai comod să pregătească alegerile parlamentare și prezidențiale, dar dacă nu există soluții, un guvern de mare coaliție ar fi posibil. Într-un guvern format din PNL și PSD nu mai este necesar UDMR, ar trece în opoziție și nu sunt încântați de acest lucru. Declarația lui Kelemen Hunor trebuie înțeleasă în sensul că UDMR va face tot ce stă în putință pentru a-și convinge partenerii să meargă înainte. Ați auzit nume vehiculate pentru înlocuirea lui Voiculescu, e o problemă internă a USR, dar faptul că despre aceste nume se vorbește înainte de demitere, arată că în USR s-a luat în calcul o asemenea decizie și că ei sunt dispuși să își asume o serie de riscuri, pentru a continua guvernarea”, este concluzia lui Cristian Pîrvulescu.

Sursă foto: Gov.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW