Saturday, June 25, 2022
Jurnalism corect


Analist politic despre atacul de la Kabul: Intarea în această zonă înseamnă breșă de securitate. Nu se putea face fără o colaborare cu trupe din interior

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 4 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

Este puțin probabil ca atacul terorist comis în capitala Afganistanului, Kabul, să fi vizat România, susține analistul de politică externă Iulian Chifu.

Cel puţin 16 persoane, printre care şi un român, au fost ucise şi peste 100 au fost rănite, după o explozie a unei maşini-capcană, urmată de un asalt cu arme de foc, în centrul capitalei Afganistanului, Kabul. Acesta este al treilea atac revendicat de talibani în tot atâtea zile.

Atacul a avut loc luni noapte în apropiere de „Green Village” (Cartierul Verde), un complex care găzduieşte agenţii umanitare, organizaţii internaţionale şi reprezentanţe diplomatice. Şi un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar un altul a fost grav rănit după atacul care a avut loc în Kabul.

„Ceea ce știm sunt lucrurile ce ni le-au spus oficialii, în comunicarea restrânsă care a fost făcută. Pe de-o parte nici nu putea să ne facă o comunicare mai largă fiindcă sunt lucruri care nu sunt în primul rând, cercetate la fața locului, în al doilea rând nu există aceste detalii și multe dintre ele nu pot fi făcute publice până nu se închide cazul”, a declarat Iulian Chifu pentru mainnews.ro.

Potrivit unor surse din presa americană, The Washington Post și CNN au transmis că Statele Unite ale Americii se pregătesc să retragă mii de soldați din Afganistan ca parte a unui acord cu talibanii. Potrivit sursei citate, acordul prevede o reducere a numărului militarilor americani din Afganistan de la 14.000 la 8.000-9.000.

Chifu: Talibanii buni se bat cu talibanii răi

Atacul a avut loc şi în contextul pregătirii ţării pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 28 septembrie. Talibanii se opun alegerilor şi au anunţat că vor întrerupe procesul, în timp ce Kabulul a precizat că va asigura securitatea în timpul scrutinului. Green Village a fost deseori ţinta atacurilor. Mulţi străini locuiesc în complex, care este păzit de forţele afgane şi de agenţi ai unor firme private de securitate.

„Există un acord între Talibani și SUA care s-a negociat la Doha între o parte a talibanilor, în acest tip de acord nu sunt implicate toate grupările talibane, sunt unele care reneagă acest acord, îl resping. Sunt unele dintre grupările talibane care utilizează acțiuni teroriste în Afganistan și care intră în categoria celor care urmează a fi vânate, eliminate de către talibanii cu care se face acordul cu care s-au angajat că vor combate terorismul: rețeaua Stat islamic Khorasan, al-Qaida, și alte grupări care utilizează acțiuni teroriste, inclusiv din spațiul ăsta pe care generic punem eticheta de talibani. Este vorba despre un fel de talibani buni care se bat cu talibani răi”, a spus analistul politic.

De asemenea, în respectivul acord politic nu este inclus și Guvernul Afgan, existând niște condiționări.

„Astea sunt chestiuni care sunt stabile, sunt fixe. Acordul este mult mai larg. Să nu uităm că în acest acord nu este inclus Guvernul Afgan. Până la urmă există acolo niște condiționări, pentru această înțelegere pas cu pas, între Guvernul Afgan și talibani. Guvernul Afgan care nu era recunoscut de către talibani dar care intră în viitoare negocieri de aici înainte. Retragerea trupelor americane se face în niște condiții. Tot ceea ce am spus despre acest acord este ceea ce știu eu despre elementele acordului care au fost publice. Acordul ca atare nu e cunoscut. S-ar putea ca multe dintre elemente din care eu vorbesc să nu se regăsească. N-a văzut nimeni acordul acum. Elementele de acolo nu toate sunt publice. Nu știe nimeni cum arată acordul cu talibani, știm elemente care erau în negociere și cam cum arăta și pe astea am comentat, de aceea spuneam ca e o speculație, pentru că noi nu avem toate elementele și în general, pe evenimentele de asemenea inpact ca un atac terorist e bine să avem un anumit tip de rezervă inclusiv în a face speculații pentru că ele pot fi detrimentale identificării vinovaților, capturării vinovaților și protejării tuturor misiunilor României și în general a cetățenilor români de peste hotare de acțiuni teroriste”, a mai spus Chifu.

Talibanii ar fi pătruns în Zona Verde cu ajutor din interior

Talibanii ar fi pătruns în Zona Verde cu ajutor din interior, susțin experții. În urma atentatului, un agent de securitate român a murit și altul a fost rănit, iar sediul ambasadei a fost distrus complet.

„Intrarea în Zona Verde, în zona ambasadelor, este protejată de un număr de chestiuni de natură securitară, unde este foarte greu să le depășești. Atacul trebuia să se producă în afara, la intrarea în Zona Verde și nu în interiorul Zonei verde. Intarea în această zonă înseamnă breșă de securitate iar din punctul meu de vedere o asemenea intrare nu se putea face fără o colaborare cu trupe din interior, cu cei care erau chemați să apere, să protejeze această zonă.”, a menționat analistul politic.

Chifu: E puțin probabil ca ținta să fi fost România

De asemenea, Chifu susține că e puțin probabil ca ținta talibanilor să fi fost România.

„Este o zonă, se cheamă Ținta Soft, o țintă slabă, o țintă slab protejată, nu este o bază militară care este plină de militari, care are capacități crescute de apărare. Era vorba de o Zonă Verde în care erau multiple misiuni diplomatice, inclusiv cu o facilitate a României, cu o clădire, și unde erau doi oameni de la pază, și cu ambasadorul, erau trei- patru oameni, noi nu aveam o misiune importantă, iar dimensiunea bazei, în interiorul zonei nu este atât de elaborată și atât de amplificată, relevanța noastră acolo e mai redusă. E puțin probabil ca ținta să fi fost România pentru că exista o țintă ce viza România, dar suntem în spațiul speculațiilor până nu avem datele concrete.”, a încheiat Iulian Chifu.

Context

„În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini.

În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul
a fost grav rănit.

Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de
evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate. Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar. Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri.

Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite. Precizăm că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu toate autoritățile competente în vederea repatrierii trupului neînsuflețit, precum și a transferului, în condiții de siguranță, a cetățeanului român rănit. Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare”, transmite MAE, printr-un comunicat.

Foto: Digi24

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW