Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Analist politic, despre alegerile prezidențiale: Rezultatul nu e surprinzător/Nu a existat o miză/Dăncilă ar putea recupera

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Opinii Politic Stirile zilei , at 11 noiembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

8.683.688 de români au votat la primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2019. Prezenţa la urne, în România, a fost de 47,66%, conform BEC. În timp ce procentul din țară este dezamăgitor, anul acesta sesizăm o mobilizare spectaculoasă a diasporei, unde au votat 675.348 de români. Conform rezultatelor parțiale, în turul doi intră Klaus Iohannis cu un procent de 36,65%, alături de Viroica Dăncilă, cu un scor de 23,79%. Politologul Cristian Pîrvulescu susține că rezultatul final al alegerilor depinde de prezența la vot. 

Turul I: „Rezultatul nu este deloc surprinzător”

Analistul politic Cristian Pîrvulescu spune că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale nu este deloc surprinzător. Potrivit acestuia, „cu cât prezența la vot este mai mică, cu atât PSD ia mai multe voturi.

„Rezultatul nu este deloc surprinzător. Singurul lucru care surprinde este faptul că președintele Iohannis a obținut doar 37,5%, dar există o explicație. Cu cât prezența este mai mică cu atât PSD ia mai multe voturi sau își conservă mai bine electoratul”, a declarat politologul, pentru mainnews.ro.

La alegerile din 2014 a fost înregistrată o prezență la urne de 52,31%, în țară, în timp ce anul acesta doar 47,66% dintre români au ieșit la vot.

Dan Barna, 13,99% din voturi: „Scorul său este mai mult decât onorabil”

Deși Dan Barna nu s-a calificat pentru al doilea tur și a reușit să strângă doar un procent de 13,99% din voturi, politologul consideră că nu este un eșec și că scorul candidatului USR-PLUS „este mai mult decât onorabil”.

„Constatăm că mașinăria electorală contează. PNL și PSD au, USR nu.(…)Ideea USR-ului că poate suplini “mașinăria prin internet” a lucrat dar nu a putut transforma electoratul. USR dacă vrea să rămână un partid va trebui să-și constuiască un partid. Este o stare de spirit cu militanți diversificați care muncesc extraordinar dar nu reușesc performanța celorlalte partide. Nu cred că au pierdut. Scorul său este mai mult decât onorabil pentru un politician tânăr care acum 3 ani nu era deloc cunoscut. (…)Mă aștept ca în USR să se declanșeze o bătălie pentru preluarea președenției partidului. Rezultatul îi va fi reproșat lui Dan Barna. Nu e un eșec, e o așteptare (rezultatul voturilor)”, a spus politologul.

Prezență mică la urne. Explicație: nu a existat o miză

Conform BEC, prezenţa la votul pentru alegerile prezidențiale din 2019 a fost de 47,66%, cel mai mic procent din istoria post-decembristă. Sondajele de dinainte de alegeri îl arătau pe actualul președinte al țării mereu, în fruntea clasamentului, la o distanță mare de ceilalți candidați. Politologul consideră că acesta ar fi motivul pentru care oamenii nu au ieșit anul acesta la vot.

„Cea mai mica prezență la vot din istoria post-decembristă, apropiată de cea din 2015. Sondajele de opinie indicau un câștigător la distanță și atunci nu a mai existat o miză. Electoratul tânăr nu s-a mobilizat. (..)Votul diasporei este un vot pentru Iohannis și Barna”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Turul II: „Dăncilă ar putea recupera”

În ceea ce privește turul doi al alegerilor prezidențiale, Cristian Pîrvulescu consideră că rezultatul final depinde foarte tare de prezența la vot și spune că Viorica Dăncilă ar putea recupera.

„Necunoscuta este prezența la vot. Mă aștept să revenim la tradiție și să avem prezență mai mica. S-ar putea să influențeze într-o oarecare măsură rezultatul pentru că la prezența mică la vot PSD-ul câștigă. Dăncilă ar putea recupera și nu ar trebui nimeni să se mire dacă ar depăși 40%. Nu este imposibil și ar fi un real success pentru PSD.

60% pentru Iohannis ar fi normal, dar poate fi și mai puțin, în funcție de prezența la vot. Orice cifră între 60 și 70% îi va asigura legitimitatea necesară pentru a susține politica Guvernului în continuare”, a conchis analistul politic.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW