Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Ana Birchall: Florin Iordache este în continuare președintele Consiliului Legislativ, deși Parlamentul poate oricând să îl revoce

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 26 aprilie 2021

Ana Birchall a identificat o soluție juridică de revocare a președintelui Consiliului Legislativ, Florin Iordache, numit în funcție la finalul anului 2020. Fostul ministru al Justiției susține că Parlamentul poate oricând să îl demită în baza principiului de drept care atestă că „cine emite un act poate să-l și revoce”.

Iordache poate să fie foarte ușor revocat în virtutea acelui principiu de drept pe care noi îl învățăm la drept roman și anume „Actus primus, Actus contrarius”. Cine emite un act poate să-l și revoce. În secunda doi Parlamentul poate să se întrunească și poate să-l revoce pe domnul Iordache”, arată Ana Birchall, printr-o postare pe Facebook.

Ana Birchall a precizat că, potrivit art. 7 alin. 1 din Legea 73/1993, funcția de președinte al Consiliului Legislativ este asimilată celei de ministru.

In caz ca va intrebati ce mai face Iordache alias „Alta Intrebare”!? Atunci aflati ca este bine mersi, fiind in continuare presedintele Consiliului Legislativ, cu rang de ministru, desi Parlamentul poate oricand sa il revoce.. daca vrea! Va si zambeste frumos, desi sfidator, din poza oficiala de pe site-ul Consiliului Legislativ! Apropos, cate luni au trecut de la alegeri cand in campania electorala se declara si se promitea sus si tare ca domnul Iordache va zbura din functie imediat ce va exista o noua majoritate???”, a adăugat fostul ministru al Justiției.

Florin Iordache a obținut această funcție în noiembrie 2020, după ce în plenul Camerei Deputaților s-a impus cu 185 de voturi, devansându-l pe fost președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, care a obținut 41 de voturi.

Consiliul Legislativ avizează toate proiectele de lege depuse în Parlament înainte să intre în dezbaterea celor două camere. Șefii Consiliului Legislativ sunt numiți printr-un vot dat de deputați și senatori, dar legea nu specifică o limită a mandatului sau o procedură prin care să fie revocați.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW