Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ana Birchall, întâlnire cu directorii de penitenciare: Condamnarea României de către CEDO pentru condițiile proaste din închisori, printre temele de discuție

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 10 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

Ministrul Justiției, Ana Birchall se va întâlni, marți, la Sibiu, cu directorii unităților penitenciare din țară pentru a discuta despre condițiile de detenție din închisori.

Birchall va discuta și analiza, împreună cu directorii de penitenciare, în ce măsură au fost implementate măsurile identificate de Guvern după condamnarea României de către CEDO.

„Stadiul actual privind îndeplinirea măsurilor stabilite în Planul CEDO (e.g. investiții și reparații curente restanțe raportat la termenele prevăzute pentru anul 2018; aspecte problematice, identificate la nivel sistematic, pe linie de investiții, precum și propuneri/demersuri concrete de remediere etc.) și măsuri urgente de accelerare a implementării.

Analiza activității de achiziții din unități și susținerea personalului din acest sector de către directorii de unități (e.g. identificare personal din alte compartimente; participarea la cursuri de expert achiziții; stabilitatea acestora pe funcție; limitarea mișcărilor de personal dinspre acest sector de activitate spre alte sectoare etc.).

Situația privind elaborarea proiectelor de acte normative subsecvente Legii nr.145/2019 (e.g. calendarul elaborării celor 41 proiecte de acte normative; consultarea unităților și încurajarea formulării de propuneri privind proiectele deja elaborate și trimise spre consultare; constituirea unui grup de lucru pentru analiza acestora la nivel de unitate; propunerea de decalare a sesiunii de analiză a cererilor de schimbare și mutare, după aprobarea noilor proiecte de acte normative)”, se arată în agenda de lucru a întâlnirii.

Sindicaliștii vor mai discuta cu ministrul Justiției și despre deblocarea posturilor vacante din penitenciare.

„Soluții pentru deblocarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante de polițiști de penitenciare. Analiză privind oportunitatea ocupării posturilor de personal contractual și estimarea impactului financiar al acestora”, conform agendei.

Context

În anul 2017 România a fost condamnată la CEDO pentru supraaglomerarea și condițiile proaste din penitenciare. După hotărârea pilot de condamnare, Guvernul a aprobat un plan de măsuri care trebuie pus în practică în următorii 7 ani. Cifrele arată însă că promisiunile au rămas doar pe hârtie.

Gradul de aglomerare din penitenciarele din țară era, în 2017, în anul condamnării de către CEDO, de 122,67%. În 2018 a scăzut la 115,33%, iar astăzi este de 112,47%. Scăderea înregistrată nu se datorează implementării măsurilor găsite de Guvern, ci mai degrabă reprezintă un efect al recursului compensatoriu pe care, spun sindicaliștii, actuala putere l-a dat sub paravanul condamnării CEDO.

Potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, capacitatea de cazare din închisori este de 18.262 de locuri, raportat la un spațiu minim de 4 metri pătrați pentru fiecare deținut.

Cele mai aglomerate închisori din România sunt cele din zona Moldovei, respectiv Penitenciarul Vaslui (165,81%); Penitenciarul Iași (159,39%) și Penitenciarul Focșani (152,33%).

sursa foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *