Wednesday, May 18, 2022
Jurnalism corect


Ana Birchall, după adoptarea amendamentului prin care CSM acordă aviz obligatoriu în cazul trimiterii unui magistrat în judecată: Mă întreb dacă domnul Stelian Ion are curajul să ceară reîntoarcerea la Comisia Juridică

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 20 martie 2021

După ce în Comisia Juridică a fost adoptat un amendament la legea privind desființarea Secției Speciale prin care se instituie obligativitatea unui aviz CSM la trimiterea în judecată a magistraților, Ana Birchall, fost ministru al justiției, i-a sugerat lui Stelian Ion, actualul titular al portofoliului, să solicite retrimiterea proiectului la comisie.

„Smiorcăiala asta manipulativă la TV trebuie să înceteze! Dacă tot critică șmecherește la TV acel amendament prin care se instituie obligativitatea unui aviz CSM pentru ca un procuror sau judecător să fie trimis în judecată, deși domnul ministru al justiției A VOTAT acel amendament (și a votat într-un mod laș și nedemn) delegându-și votul către alt deputat, deși era prezent la ședință (sic!), mă întreb dacă domnul Stelian Ion are curajul, determinarea, asumarea și responsabilitatea să ceară urgent reîntoarcerea la Comisia Juridică a proiectului de lege pentru eliminarea acestui amendament ale cărui efecte juridice sunt toxice pentru sistemul judiciar!? Așa ar acționa FAPTIC un ministru al justiției responsabil și asumat, nu manipulând sau doar văitându-se cu declarații publice! Există această posibilitate tehnică tocmai pentru că proiectul de lege pentru desființarea SIIJ, CU ACEST AMENDAMENT, încă nu a fost votat de plenul Camerei Deputaților!”, a afirmat fostul ministru al justiției.

În opinia Anei Birchall, adevărata miză pentru care a fost adoptat acest amendament este legată de cercetarea magistraților care au comis abuzuri în ultimii ani, iar nu de desființarea efectivă a SIIJ.

„Povestea cum că fără acest amendament SIIJ nu se desființează este o poveste de adormit copii sau de înșelat electoratul printr-un dibaci exercițiu de PR! Adevărul este, si domnul ministru știe sau ar fi trebuit să știe, că SIIJ tot se va desființa tocmai pentru că este doar o chestiune de foarte puțin timp până când va fi decizia CJUE care cel mai probabil va constata că SIIJ încalcă inclusiv prevederi din tratatul european! (…) Adevărata miză a acestui amendament care creează o imunitate judecătorilor și procurorilor nu este desființarea sau nedesființarea SIIJ, așa cum manipulativ se tot spune! NU! Adevărata miză este ce se va întâmpla DUPĂ SIIJ, de exemplu ce se va întâmpla cu magistrații care au încălcat legea și au comis abuzuri… dar despre acest aspect voi scrie într-o altă postare!”, a adăugat Ana Birchall.

Context

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a acordat, miercuri, aviz favorabil proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. În aceeași ședință a fost adoptat și un amendament prin care judecătorii sau procurorii vor putea fi trimiși în judecată numai cu acordul Secției pentru judecători sau Secției pentru procurori din cadrul CSM.

Art.4 – Articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
”Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția”, este amendamentul votat de Comisia Juridică.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW