Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ana Birchall, despre acuzațiile CSM privind clasificarea raportului MCV: Tot ce s-a spus sunt minciuni. Nu Ministerul Justiției stabilește regimul documentului

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 20 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a reacționat în urma acuzațiilor venite din partea Consiliului Superior al Magistraturii privind clasificarea raportului MCV, susținând că și anul acesta s-a procedat exact ca și în anii trecuți, și anume, Ministerul Justiției a primit documentul de la Ministerul Afacerilor Externe,  nu ministrul Justiției sau instituția pe care o conduce stabilește regimul documentului și termenul în care autoritățile române au dreptul de a formula eventuale observații.

„Tot ce s-a spus în spațiul public sunt minciuni, și în acest an s-a procedat exact ca și în anii trecuți, și anume, Ministerul Justiției a primit documentul de la Ministerul Afacerilor Externe pentru că așa este uzanța diplomatică, nu Ministerul Justiției și ministrul Justiției stabilește regimul documentului și termenul în care autoritățile române au dreptul de a formula eventuale observații. Dintr-un gest pur de curtoazie, deschidere spre dialog și cooperare loială și instituțională, ministrul Justiției a invitat și reprezentanții CSM, în speță, doamna Lia Savonea și domnul Solomon, ei fiind persoanele care s-au întâlnit în vară cu reprezentanții MCV-ului, dacă doresc să participe la întâlnirea de lucru organizată la Ministerul Justiției în cursul zilei de sâmbătă. I-am invitat exact atunci când noi am fost notificați de către MAE că va veni acest document”, a declarat Ana Birchall pentru mainnews.ro.

Birchall: Maniera în care Lia Savonea a ales să răspundă acestei invitații este regretabilă

Ministrul Justiției critică președintele CSM, Lia Savonea, pentru maniera în care a ales să răspundă invitației lansate de Ministerul Justiției.

„Maniera în care președintele CSM-ului a înțeles să răspundă acestei invitații lansată de Ministerul Justiției este regretabilă, cu atât mai mult cu cât eu am informat membrii Consiliului că este foarte posibil ca în cursul acestui weekend să avem draftul de raport MCV pentru a putea formula eventuale observații”, a mai spus Birchall.

Ministrul a dat asigurări că și anul acesta s-a procedat exact ca și în anii precedenți și le-a mulțumit reprezentanților Parlamentului și ai Agenției Naționale de Integritate care au răspuns pozitiv invitației Ministerului Justiției.

„Asigur opinia publică că și anul acesta s-a procedat exact ca și în anii trecuți, iar eu împreună cu colegii și colegele mele din Ministerul Justiției am fost în acest weekend începând de vineri seara la minister, așa cum este absolut normal și firesc în asemenea circumstanțe.

Mulțumesc reprezentanților Parlamentului și ANI care au înțeles să răspundă pozitiv invitației noastre”, a încheiat Ana Birchall.

Acuzațiile CSM

Consiliul Superior al Magistraturii acuză Ministerul Justiției că nu a respectat toate condițiile impuse de Lege privind documentele clasificate, prin faptul că a clasificat Raportul MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterul unui document nepublic.

„Clasificarea Raportului MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce către presupunerea rezonabilă că acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor condițiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate.

Acordarea unui termen de câteva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului în vederea participării la dezbaterea Raportului MCV, cunoscute fiind prevederile legale ce stabilesc modul de întrunire al membrilor Consiliului și cvorumul necesar desfășurării lucrărilor, reprezintă în fapt o modalitate de lucru prin care se urmărește excluderea Consiliului din procedura formulării observațiilor cu privire la concluziile raportului și naște o legitimă îngrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiză și gestionarea a celorlalte aspecte esențiale pentru funcționarea justiției utilizată de Ministerul Justiției”, mai scrie în comunicatul de presă.

CSM solicită declasificarea documentului pentru ca toți reprezentanții instituției să aibă acces la raport.

„Consiliul Superior al Magistraturii solicită, în mod public, transmiterea prin intermediul Ministerului Justiției, în calitate de punct de contact în cadrul MCV, a solicitării de prelungire a termenului acordat la o săptămână și declasificarea documentului pentru garantarea accesului la informație al tuturor membrilor Consiliului, în vederea formulării observațiilor solicitate în acord cu principiile statuate prin Decizia de Instituire a MCV pentru România și Bulgaria emisă în anul 2006”, mai scrie în comunicat.

Inquam photos/ Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *