Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Ana Birchall: CSM, preocupat să modifice legea ANI, a uzurpat atribuțiile Ministerului Justiției

By Madalina Balaceanu , in Justitie Politic , at 9 octombrie 2019 Etichete: ,

Ministrul Justiției, Ana Birchall, susține că așteaptă un punct de vedere de la Consiliul Superior al Magistraturii referitor la analiza GRECO și MCV, însă, până în prezent, deși a trimis o solicitare scrisă către CSM, nu a primit răspuns „dar se pare că CSM-ul era preocupat să modifice legea ANI, uzurpând, de altfel, atribuțiile Ministerului Justiției”, spune Birchall.

„Legat de multe întrebări pe care le-am primit zilele acestea privind analiza noastră pe GRECO și MCV vă pot spune că noi mai așteptam un punct de vedere de la CSM, dar se pare că CSM-ul era preocupat să modifice legea ANI, uzurpând, de altfel, atribuțiile Ministerului Justiției trimițând direct la Comisia din Senat.”, a spus Ana Birchall.

Ministrul Justiției susține că este de datoria sa să apere atribuțiile și reputația Ministerului Justiției, făcând încă o solicitare publică pentru CSM.

„Am solicitat public și scris aceste clarificări pentru că este datoria mea în calitate de ministru al Justiției să apăr atribuțiile și reputația Ministerului Justiției. Revin cu această solicitare și publică pentru CSM să ne transmită în regim de urgență punctul de vedere privind această analiză, dacă nu, voi da publicității analiza pe care noi am întocmit-o pe baza punctelor de vedere primite de la instituțiile și toate asociațiile profesionale”, a declarat ministrul Justiției.

Ministrul Justiției susține că regulamentul de funcționare al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție ar trebui modificat. Potrivit ministrului, în momentul de față, orice plângere la adresa unui magistrat, indiferent de faptă, ajunge în cercetare la SIIJ.

„(…) Orice persoană care este urmărită, cercetată și face plângere la această Secție Specială, Secția are competență să rețină tot dosarul. Fie că vorbim de infracțiuni grave, omor, proxeneți, criminalitate organizație, viol, orice alt tip de infracțiune, orice persoană care face o plângere, Secția specială are competența să rețină și să continue cu acel dosar. Dacă dumneavoastră considerați că este în beneficiul Justiției o astfel de competență, eu, în calitate de ministru al Justiției dar și ca absolvent de Drept nu consider că este normal și nu este în beneficiul actului de Justiție, pentru că pe noi ne interesează să ne preocupăm de buna funcționare a sistemului judiciar și de un act de justiție așa cum ne dorim fiecare. Tocmai de aceea sunt hotărâtă să fac publică această analiză, repet, poate că a fost greșeala mea, nu am spus public până acum, am tot așteptat, sper ca CSM-ul să ne dea un punct de vedere”, a mai spus Ana Birchall.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW