Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Ana Birchall, critică Avocatul Poporului după ce a atacat la CCR OUG privind regimul stării de urgență: Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 16 aprilie 2020 Etichete: , ,

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, susține că Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională Ordonanța de urgență a Guvernului privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, „aceeași OUG pe care o invoca în 12 martie când îi solicita președintelui decretarea stării de urgență”.

„In Joia Mare, Avocatul Poporului nu are alta treaba decat sa atace la CCR OUG 1/1999, aceeasi OUG pe care o invoca in 12 martie cand ii solicita Presedintelui decretarea starii de urgenta! Atunci doamna Renate Weber nu avea obiecții față de legislația care guvernează instituirea stării de urgență. In schimb are astazi, si anume EXACT in ziua in care Parlamentul  a adoptat o hotarare care din punctul meu de vedere este partial neconstitutionala, incalcand art.93 din Constitutie si care cu siguranta duce la un haos juridic! Cred ca se impune ca in aceste momente grele sa spunem adevarul romanilor, chiar daca este greu, si nu sa vindem gogosi populiste cu iz electoral. Numai asa putem trece cu bine si mai repede peste aceasta perioada de incercare.

Altfel, doamnei Weber ii aduc aminte de un celebru citat al nemuritorului nenea Iancu care se potriveste manusa situatiei de fata: „De aceea eu totdeauna am repetat cu străbunii noştri, cu Mihai Bravul şi Ştefan cel Mare: iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători… Salutare, salutare, stimabile!”, a scris Ana Birchall.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate referitoare la anumite prevederi din Ordonanța de urgență a Guvernului privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Sesizarea făcută de Avocatul Poporului poate fi citită AICI.

Instituția Avocatului Poporului a sesizat CCR „cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1 ) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său”.

În sesizarea formulată, Avocatul Poporului arată că “prevederile art. 14 lit. c1 ) – f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 sunt neconstituționale, întrucât permit Președintelui României să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenția legiuitorului primar sau a celui delegat prin modificarea unor legi organice și prin restrângerea efectivă a exercițiului drepturilor omului”.

„În esență, Avocatul Poporului consideră că dacă legiuitorul constituant ar fi considerat că prin decret, ca act administrativ normativ, Președintele poate legifera în perioada stării de urgență sau de asediu, ar fi prevăzut în mod expres un tip de delegare legislativă, așa cum a reglementat-o în cazul celeilalte autorități executive, Guvernul„, se arată în textul citat.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW