Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Amenzi de peste 200.000 de lei pentru șoferii care au fost prinși că au folosit telefonul mobil în timp ce se aflau la volan

By Andreea Traicu , in Fara categorie Stirile zilei , at 15 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Peste 300 de șoferi au fost amendați de polițiști pentru că au vorbit la telefon, au dat sms sau au folosit tableta în timp ce se aflau în trafic. Valoarea amenzilor depășește 200.000 de lei, anunță Poliția Română. Astfel, toți cei care sunt prinși de polițiști că scriu mesaje, transmit live, sau vorbesc la telefon vor fi amendați cu până la 1.160 de lei, dar și cu 4 puncte de penalizare. Este permisă vorbirea la telefon utilizând aparatură hands free.

Legea a fost modificată după ce au avut loc zeci de accidente grave din cauza șoferilor care fie transmiteau live pe Facebook, fie se filmau, fie trimiteau mesaje.

În doar două zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi privind interzicerea folosirii telefonului mobil și a oricărui dispozitiv mobil în timpul condusului, polițiștii au aplicat peste 320 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea noilor reglementări.

„Valoarea amenzilor aplicate este de 207.668 de lei. Au fost amendați conducătorii de vehicule care, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, nu au respectat interdicția de a ține în mână sau folosi cu mâinile în orice mod telefonul mobil sau a orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

În aceeași perioadă, polițiștii au aplicat 17 sancţiuni, în valoare de 9.570 de lei, celor care au ținut în mână sau folosit cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonul mobil sau orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor”, precizează Poliția Română.

Ce aduc nou modificările legislative

Polițiștii precizează că, spre deosebire de legea veche, care sancționa doar folosirea telefonului mobil, acum este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile, în orice mod, atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video,  în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.

„Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)”, anunță Poliția Română.

Șoferii care în timp ce vorbesc la telefon încalcă și alte reguli de circulație riscă să rămână fără permis pentru o perioadă de o lună de zile.

„Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile”, se mai precizează în textul de lege.

Foto: INQUAM PHOTOS/Raul Giuglea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW