Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Amenzi de 71 de milioane de euro, aplicate companiilor farmaceutice care au declanșat criza imunoglobulinelor

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 februarie 2022

UPDATENu cunosc detaliile acestui dosar, trebuie văzut punctul de vedere al Consiliului Concurenței, nu știu care este punctul de vedere al companiilor(…)Limitarea accesului pe piață sau înțelegeri care exced cadrul legal trebuie sancționate conform legii”, a fost reacția ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Știrea inițială

Consiliul Concurenței a anunțat marți, 15 februarie, că a amendat cu aproximativ 71 de milioane de euro cinci companii farmaceutice din Europa, responsabile pentru criza imunoglobulinelor în România, din anii 2015 – 2018.

Între 2015 și 2018, cele cinci companii au limitat și întrerupt aprovizionarea pieței românești cu imunoglobuline, cu scopul de a pune presiune pe autorități să suspende taxa clawback, pentru a genera profituri cât mai mari, potrivit unui comunicat al instituției.

Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esențiale destinate tratamentului unor multiple afecțiuni grave, a pus în pericol viața pacienților și a determinat autoritățile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicametele necesare pacienților, prin declanșarea Mecanismului European de protecție civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravității situației generate pe piața națională”, sunt concluziile prezentate de Consiliul Concurenței.

Cele 5 companii sancționate sunt:

  •  Baxalta Gmbh, Elveția: 109.372.066 lei;
  •  CSL Behring Gmbh, Germania: 76.840.182 lei;
  •  Biotest AG, Germania: 25.512.194 lei;
  •  Kedrion Spa, Italia: 16.111.871 lei;
  •  Octapharma AG, Elveția: 125.181.860 lei;
  •  PPTA, Belgia: 375.521 lei.

 Sursă foto: The Conversation

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/amenzi-de-71-de-milioane-de-euro-aplicate-companiilor-farmaceutice-care-au-declansat-criza-imunoglobulinelor/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW