Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Amenințările Moscovei la adresa R.Moldova și contraofensiva ucraineană în Herson. General (r): Retorică legată de propaganda de război. Important este că inițiativa aparține Ucrainei

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 septembrie 2022

Federația Rusă va face orice pentru a apăra interesele rusofililor din Republica Moldova”, iar „orice acțiune îndreptată împotriva trupelor ruse din Transnistria va fi un atac direct la adresa Rusiei”, sunt amenințările lansate de șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, pe măsură ce Ucraina „a luat prin surprindere” forțele ruse și a lansat contraofensiva în regiunea Herson.

Legătura dintre cele două evenimente vine în contextul în care, de-a lungul invaziei ruse în Ucraina, propaganda Kremlinului a avansat ideea potrivit căreia ar urma să fie creat un „coridor” către regiunea separatistă din Republica Moldova, Transnistria. Detalii aici.

Ministerul ucrainean de Externe a comentat amenințările lui Lavrov, prin vocea unui purtător de cuvânt care a transmis că a mai văzut astfel de false pretexte înainte de 24 februarie. Detalii aici.

În schimb, forțele ruse „au fost luate prin surprindere” de acțiunea de tip contraofensivă lansată de Armata Ucrainei în regiunea Herson, după cum se arăta în analiza Ministerului britanic al Apărării de sâmbătă, 3 septembrie.

Și Institute for the Study of War, un think-thank american, menționa că, pe fondul „liniștii” ce vine de la Kiev, politicienii ruși și aparatul de propagandă al Kremlinului încearcă să „ascundă realitatea” și să ducă în derizoriu operațiunea forțelor ucrainene.

„Retorică legată de propaganda de război”

Experții în Apărare, consultați de Main News, arată că amenințările ministrului rus de Externe reprezintă „o chestiune de retorică”.

Rușii nu au în Transnistria trupe proprii capabile de acțiuni ofensive, iar forțele separatiste transnistrene nu par a fi nici capabile și nici dornice să intre în război. Deci un -nou front- e doar o chestie de retorică, atât mai pot Lavrov și Kremlinul”, a declarat Hari Bucur Marcu, expert în securitate și apărare, pentru Main News.

Și generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, a explicat că politicienii ruși, inclusiv Lavrov, „încearcă o acțiune în oglindă”, prin care să inducă în spațiul public ideea potrivit căreia Republica Moldova ar dori să lanseze o posibilă invazie în Transnistria, „profitând” de invazia rusă în Ucraina.

Este un lucru ireal, Moldova nu numai că își respectă statutul de neutralitate, dar nu are nicio intenție din acest punct de vedere. Este retorică legată de propaganda de război. În Transnistria e un conflict înghețat, nu s-au găsit soluții, dar în economia conflictului din Ucraina nu este decât un punct al retoricii liderilor politici de la Moscova”, a explicat generalul Bălăceanu, pentru Main News.

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei arată că Republica Moldova este foarte atentă „la asigurarea stabilității”, iar liderii politici de la Chișinău au grijă să creeze un cadru care să nu ducă la complicarea situației din zonă.

„Aceasta este preocuparea principală – legată de asigurarea stabilității Republicii Moldova, care se confruntă de decenii cu un conflict înghețat, și o altă preocupare – legată de necesitatea de modernizare a Armatei Republicii Moldova, în condițiile păstrării statutului de neutralitate al Republicii Moldova, iar problema Transnistreană să fie rezolvată numai și numai pe căi pașnice”, a subliniat fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO.

„Important este că inițiativa aparține ucrainenilor”

Contraofensiva lansată de Ucraina în Herson are obiective limitate și are în vedere „scoaterea invadatorilor de pe malul drept al fluviului Nipru”, a adăugat generalul (r).

Luptele se cantonează mai ales pe malul drept al fluviului Nipru, se are în vedere scoaterea invadatorilor de pe malul drept. Ar fi un avantaj pentru o problemă discutată, acea posibilă deschidere a unei direcții de Sud-Vest, o axă de acțiune de la Odessa înspre Transnistria”, a explicat Virgil Bălăceanu.

În paralel cu operațiunea de contraofensivă lansată de Ucraina, un alt aspect important este amplificarea luptei de rezistență în trei regiuni: Herson, Zaporojie și Harkov.

Obiectivul principal al acțiunilor forțelor ucrainene este de a obliga separatiștii și apropiații Kremlinului să renunțe la așa-zisele referendumuri pe care vor să le organizeze în regiunile ocupate în timpul invaziei din 2022, a indicat Virgil Bălăceanu. Detalii aici.

E un obiectiv clar, pentru că lucrurile legate de un asemenea referendum, care nu ar avea substanță legală și recunoaștere internațională, ar putea fi invocat de forțele ruse. Dacă s-ar declara ca valid de Federația Rusă, s-ar declara anexarea regiunilor Herson și Zaporojie la Federația Rusă, iar acțiunile militare nu s-ar mai duce pe teritoriu ucrainean, ci pe unul rusesc. Paradigma ar intra într-un totul cu alt cadru”, arată generalul în rezervă.

Astfel, dacă regiunea Herson va fi eliberată în urma contraofensivei, armata ucraineană se va concentra pe Zaporojie și Harkiv și va încerca să mențină apărarea în Donbas, ceea ce ar crea premisele favorabile „eliberării unei părți din teritoriul invadat și, în același timp, reducerea acțiunilor ofensive din Donbas”, după cum a explicat fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei.

Important este că inițiativa aparține ucrainenilor. N-aș spune că forțele ruse sunt în expectativă, dar nu le mai aparține inițiativa, pentru că ringul de ofensivă e scăzut în Donbas, se urmărește consolidarea apărării în Herson și Zaporojie.

O provocare extrem de importantă va fi lupta de rezistență, pentru că militarii au soluții din punct de vedere al acțiunilor militare de tip combat, dar operațiile de contrainsurgență nu au avut succes în tot istoricul acțiunilor militare”, a subliniat Virgil Bălăceanu.

Fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles a adăugat că, în tot acest timp, Occidentul trebuie să sprijine în continuare Ucraina cu echipamente militare (precum materiale de artilerie, instalații de lansare a rachetelor HIMARS sau echipamente de protecție și de asistență medicală, dar și instalații de apărare anti-aeriană) și să întărească forțele aeriene ucrainene.

Sursă foto: Facebook

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/amenintarile-moscovei-la-adresa-r-moldova-si-contraofensiva-ucraineana-in-herson-general-r-retorica-legata-de-propaganda-de-razboi-important-este-ca-initiativa-apartine-ucrainei/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you can find 20994 more Info on that Topic: mainnews.ro/amenintarile-moscovei-la-adresa-r-moldova-si-contraofensiva-ucraineana-in-herson-general-r-retorica-legata-de-propaganda-de-razboi-important-este-ca-initiativa-apartine-ucrainei/ […]

  • Wow, marvelous weblog structure! How lengthy have you been running a blog for?
    you made running a blog glance easy. The whole glance of your web site is
    excellent, as well as the content material! You can see similar here e-commerce

  • Здравствуйте! Предлагаем деньги в долг от компании в любое время. Вы можете получить заем без лишних вопросов и документов. Приятные условия заема и срочное получение рядом с вами. Набирайте нам для получения подробной информации, или оставляйте заявку на сайте.

  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/amenintarile-moscovei-la-adresa-r-moldova-si-contraofensiva-ucraineana-in-herson-general-r-retorica-legata-de-propaganda-de-razboi-important-este-ca-initiativa-apartine-ucrainei/ […]

  • International travelers are invited to experience the diverse beauty and vibrant culture of India with ClearHolidays. Whether you’re seeking a tranquil retreat or an adventurous escape, India offers something for everyone. Discover the best weekend getaways and explore hidden treasures with ease by visiting ClearHolidays: Weekend Getaways in India. Let ClearHolidays be your guide to an unforgettable Indian adventure.

  • Polybutylene Pipes in Iraq Elite Pipe Factory specializes in top-tier polybutylene pipes, which are known for their flexibility, lightweight nature, and resistance to corrosion. These pipes are an excellent choice for a variety of applications, including residential and commercial plumbing systems. As one of the most reliable and innovative factories in Iraq, Elite Pipe Factory ensures that our polybutylene pipes meet the highest quality standards, providing long-lasting and efficient solutions. Discover more about our polybutylene pipes at elitepipeiraq.com.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *