Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Ambasadorul Ucrainei la Vatican îl critică pe Papa Francisc pentru că a descris-o pe Daria Dughina drept o victimă nevinovată

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 august 2022

Ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andrei Iuraș, l-a criticat miercuri, 24 august, pe Papa Francisc, pentru că acesta a spus că Daria Dughina, fiica scriitorului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin asasinată sâmbătă la Moscova, este o victimă nevinovată a războiului, relatează Reuters.

„Nevinovaţii plătesc pentru război”, afirmase mai devreme miercuri Papa Francisc în timpul audienţei generale săptămânale de la Vatican, menţionând-o apoi pe „sărmana fată aruncată în aer de o bombă pusă sub scaunul maşinii la Moscova”.

Reacţionând într-un mesaj pe Twitter, Andrei Iuraș, ambasadorul Ucrainei la Sfântul Scaun, a spus că cuvintele papei sunt „dezamăgitoare”.

„Cum este posibil să-l menţionezi pe vreunul dintre ideologii imperialismului (rusesc) drept victimă nevinovată? Ea a fost ucisă de ruşi”, a scris diplomatul ucrainean.

Papa Francisc a descris de asemenea războiul ruso-ucrainean drept o „nebunie”, adăugând că au fost ucişi atât copii ucraineni cât şi ruşi, iar mulţi alţi copii au rămas orfani şi „orfanii nu au naţionalitate”.

În comentariul său, Iuraș a mai spus că „nu poți vorbi în aceleași categorii despre agresor și victimă, violator și violat”.

Vaticanul nu a răspuns încă la comentariile lui Iuraș.

Anchetă pentru „omor”

Daria Dughina a fost ucisă sâmbătă, 20 august, după ce autoturismul pe care îl conducea a explodat pe o autostradă, în apropiere de satul Bolşie Viazomi, la aproximativ 40 kilometri de Moscova.

Anchetatorii ruși susțin că un dispozitiv exploziv a fost plasat în vehicul, iar totul pare să arate că asasinatul a fost planificat.

Aleksandr Dughin, promotorul doctrinei eurasianiste – un fel de alianţă între Europa şi Asia sub conducerea Rusiei -, care influenţează extrema dreaptă, inclusiv în Franţa, este vizat din anul 2014 de sancţiunile impuse de către Uniunea Europeană în urma anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Născută în 1992, Daria Dugina îşi afişa, la fel ca tatăl său, deschis susținerea faţă de invazia rusă asupra Ucrainei, iar începând cu luna iulie era vizată în Marea Britanie de o anchetă privind difuzarea unor informații false referitoare la acest subiect.

FSB, serviciul de securitate internă al Federației Ruse, a acuzat luni, 22 august, că în spatele asasinării Dariei Dugina, fiica lui Alexander Dugin, ideologul lui Vladimir Putin, s-ar afla serviciile de intelligence ucrainene, fără a prezenta dovezi în acest sens, relatează BBC.

Kievul a negat duminică orice legătură cu moartea Dariei Dugina.

„Ucraina nu are, fără nicio îndoială, nicio legătură cu explozia de ieri (n.r. – sâmbătă seara), pentru că noi nu suntem un stat criminal”, a subliniat într-o intervenţie televizată, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Sursa foto: Facebook / Andrii Yurash

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW